Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Seçim Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Yedi renk, yedi sesten sayısız belirişler" diye yazmış Necip Fazıl, "Canım İstanbul" şiirinde. Nazım Hikmet hasretini "Yedi tepeli şehrimde bıraktım gonca gülümü" dizesinde dile getirmiş. Yahya Kemal de "Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul" dizeleriyle anlatmış. Daha nice şair ve yazara ilham vermiş yedi tepeli İstanbul… Peki onca esere konu olmuş İstanbul’un 7 tepesi nerelerde bulunuyor?

Rivayete göre Roma İmparatoru Konstantin, İstanbul’u Güneş, Ay ve 5 gezegenin olduğu düşüncesinden hareket ederekkenti 7 tepe üzerine kurdu. Roma gibi, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti de görkemli yapılarını çoğunlukla 7 tepe üzerine inşa etti. Peki İstanbul’un yedi tepesini şöyle bir düşündüğünüzde aklınıza ilk hangi bölgeler geliyor? Eğer cevabınız Çamlıca Tepesi ise baştan bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz.

İstanbul’un tepelerinden birinin Çamlıca Tepesi olduğu zannedilir ancak bu bilgi tamamen yanlış aslında… Çünkü o dönemde sur dışında kalan yerler İstanbul olarak kabul edilmiyordu. Dolayısıyla İstanbul’un yedi tepesi de surların içerisinde kalıyor. İstanbul'un tepeleri Akrapolis'ten başlayıp Edirnekapı'ya kadar gidiyor.

Topografik olarak İstanbul'un yedi tepesi yok. Edirnekapı'dan biraz yükselerek giden yerler var. Birinci tepede Topkapı Sarayı, ikinci tepede Nuruosmaniye Camisi, üçüncü tepede Süleymaniye Camisi, dördüncü tepede Fatih Camisi, beşinci tepede Yavuz Sultan Selim Camisi, altıncı tepede Mihrimah Sultan Camisi, yedinci tepede Haseki Külliyesi yer alıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ