Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Son dönemde sokakta yaşayan köpeklerin saldırısına uğrayan çocuklar sık sık gündeme geliyor. Son olarak da Ankara'da ilkokul 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz, sokak köpeklerinin saldırısına maruz kaldı. 7 Aralık sabahı okulunun arkasındaki boş arazide çok sayıda sokak köpeğinin saldırısına uğrayan Tunahan'ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Bu olay sonrası hükümet başıboş ve sahipsiz olarak adlandırılan sokak hayvanlarıyla ilgili yeni bir çalışma başlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sokak hayvanlarına ilişkin artan şikayetlerin farkında olduklarını belirterek, "Bu sorunu inancımız ve kültürümüz çerçevesinde mutlaka çözüme kavuşturacağız" dedi. Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı harekete geçti. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, başıboş hayvanın kalmamasına yönelik büyük bir çalışma yürütüldüğünü açıkladı. Valilikler aracılığıyla yapılan sayımla, Türkiye genelinde 2,8 milyon başıboş köpek olduğu tespit edildi.

Read more!

Habertürk TV'den Esra Nehir'in haberine göre, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden önce konuyla ilgili gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması ve uygulamanın hayata geçirilmesi bekleniyor. Bu kapsamda, yerel yönetimlerin yetki ve görevlerinin yeniden belirlenmesi masada.

Başıboş köpek sorunu nasıl çözülecek? Haberi Görüntüle
İSTANBUL'DAKİ BARINAKLARIN KAPASİTESİ YETERSİZ

Peki gözlerin çevrili olduğu ve yeni formüllerin tartışıldığı sokak hayvanları için İstanbul'da nasıl çalışmalar yapılıyor? Megakentte kaç barınak ve hayvan bakım evi var? Yerel yönetimler sokak hayvanları için neler yapıyor?

İBB verilerine göre 2018 yılında, ilçe belediyelerinden alınan veriye göre 145 bin 220'si Avrupa Yakası'nda 146 bin 650'si Anadolu Yakası'nda olmak üzere toplam 291 bin 870 sokak hayvanı var. Yine aynı yıla rapora göre, 9 bin 683'ü Avrupa Yakası'nda 2 bin 69'u Anadolu Yakası'nda olmak üzere ilçe belediyelerine ait toplam 11 bin 752 bakımevi hayvan kapasitesi bulunuyor. İBB'ye ait bakımevlerinin bugünkü kapasitesi ise 4 bin 869.

İlçe belediyelerinin hayvan bakımevi kapasitelerinde 2018 yılından bu yana büyük bir değişim olmadığını varsayarsak İstanbul'da toplam kapasite 16 bin 621 olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamlara göre barınak kapasitesi İstanbuldaki toplam sokak hayvanlarının yüzde 6'sına bile yetmiyor. Sadece sokakta yaşayan 128 bin 900 köpeğin hayvan bakımevlerine alınması durumunda ise toplam kapasite yaklaşık yüzde 13'üne yetiyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ