Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Birisiyle iletişimin aniden ve beklenmedik bir şekilde kesilmesi yani bir anlamda ortadan kaybolması için kullanılan 'ghosting' 2010'ların ortalarında sosyal medya ve flört uygulamalarının ön plana çıkmasıyla ortaya çıktı. 2017 yılında ise Merriam-Webster, bu yeni tanımı sözlüğe ekledi.

Ancak son yıllarda adını sıkça duyduğumuz 'ghosting' artık sadece ilişkilerde kullanılan bir terim değil. İş hayatında görülen 'job ghosting' bir süredir işverenlerin en büyük sorunlarından biri... Buna göre adaylar iş görüşmesine geleceğini söylemesine rağmen gelmiyor ya da tam tersi işe girdikten çok kısa süre sonra bir anda haber bile vermeden işten ayrılıyor. İşte bu ortadan kaybolma 'job ghosting' olarak yorumlanıyor.

Indeed adlı iş sitesi tarafından 2023 baharında yapılan bir ankete göre, iş arayanların yaklaşık yüzde 78'i potansiyel bir işvereni 'ghosting' ettiğini söyledi.

Indeed'in bulgularına göre iş arayanların yaklaşık yüzde 62'si gelecekteki iş aramaları sırasında 'ghosting'i planlıyor. Bu oran 2022'de yüzde 56 ve 2019'da ise yüzde 37'ydi.

Forbes'un haberine göre 'ortadan kaybolanlar' sadece başvuru sahipleri değil. İşin diğer boyutunu da es geçmemek gerekiyor. Örneğin başvuru sahibi özgeçmişini bir işverene sundu, görüşmeye çağrıldı ve birkaç ay boyunca yaklaşık üç ila altı kişiyle görüşme sürecinden geçti. Aday bu fırsattan heyecan duydu ancak işe alım ekibinin sağır edici bir sessizliği olunca hevesleri söndü. Aramalara, mesajlara, e-postalara veya LinkedIn mesajlarınıza cevap verilmedi. İşte iletişimdeki ani kesinti yani 'job ghosting' kişinin işi alamadı mesajıydı.

İş arayanların da yüzde 40'ı, bir işverenin ikinci veya üçüncü görüşme sonrasında karşı taraftan bir daha haber alamadıklarını söyledi. Bu oran 2022'de yüzde 30'du. Indeed raporuna göre veriler, 'ghosting'in iş hayatında 'hala yükseliş eğiliminde' olduğunu ve şu an için 'geçici bir moda olmadığını' gösteriyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ