Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte hamburgerin ilginç hikayesi! Hamburgerin ismi nereden geliyor?
        • 1

          İnsanlar fast food türlerinde sıklıkla hamburgeri tercih ediyor. Tarihine bakıldığı zaman ise oldukça uzun bir geçmiş bizleri karşılıyor. Tarih sürecinde hamburger sürekli olarak evrilmiş ve günümüzdeki halini almış durumda. İşte hamburgerin merak edilen geçmişi…

        • 2

          ANTİK ROMA’DAN GÜNÜMÜZE

          Hamburger günümüzde bu haline gelen kadar oldukça uzun yollardan geçti. Bu yolcuğun başlangıcı ise M.S 1. yüzyıl döneminde Antik Roma’da geçiyor. Roma İmparatorluğu’nda o dönemlerde hamburgere “Isiva Omentata” adı veriliyordu. Tıpkı günümüzde olduğu gibi köfte ile baharatların ve sosların birleşimiyle beraber ortaya çıkmıştır.

          Roma İmpatorluğu’nda bile hamburger oldukça fazla sevilerek tüketiliyordu. Yine o dönemlerde yazılan “Apicus” adı verilen yemek kitabında “Isica Omentata”nın tarifi de geçmektedir.

        • 3

          12. YÜZYIL’DA CENGİZHAN VE ORDUSUNUN FAVORİSİYDİ

          Fast food, 12. yüzyıl dönemlerinde Cezgihan’ın da favorilerinde yer alıyordu. Uzun süreli sefer yolculuklarında fast food genellikle tüketiliyordu. Fast food tercih edilmesinin sebebi ise hareket ederken sürekli atları durdurarak yemek yeme imkanı bulunmadığı için yolculuk esnasında tüketim yapılıyordu. Bunun için atların eyerlerinde çiğ etler bulunurdu.

          Askerler çiğ etleri çoğu zaman direkt tüketebiliyordu. Bazen ekmek arasına koyarak yiyorlardı. Atlar sürekli hareket ettiği için ısıyla beraber etler bir miktarda olsa piştiğinden yenilebilir hale geliyordu. Ayrıca, Tatarlar etlere tuz, soğan ve biber ilave ederek tüketiyorlardı. İlerleyen zamanlarda bu yiyecek, Cezgizhan’dan yıllar sonra Ruslar tarafından “Tatar Bifteği” olarak kayıtlara geçmiştir.

        • 4

          HAMBURGER İSMİNİN İLK KULLANIMI

          Hamburg’ta yaşayan bir aşçı, orta asya seyahati esnasında Tatar Bifteği ile karşılaşmıştır. Bu bifteği yiyen aşçı yemeği çok beğenir ve tarifini alarak Almanya’ya getirir. Hamburg’lu aşçı tıpkı tarifte olduğu gibi çiğ servis etmeye başlamıştır.

          İlerleyen zamanlarda bu biftek başka bir aşçı tarafından keşfedilmiş ve tarifi değiştirmiştir. Aşçı bifteği pişirerek servis etmiştir. Hamburg şehrine ait olduğunu belirtmek için de ismini hamburger koymuştur.

        • 5

          LONDRA’DA “HAMBURG SOSİS” OLARAK TANINMIŞTIR

          Londra’da hamburger “Hamburg sosis” olarak tanıtılmıştır. Dana eti, süet, biber, karanfil, Hindistan cevizi, sarımsak, sirke tuz ve kırmızı şarapla beraber karıştırılan bu yiyecek, oldukça değişik bir hale gelmiştir. Bu şekilde Londra’da uzun süre tüketilmişti.

        • 6

          İLK FAST FOOS RESTORANI

          1921 yılında, hamburgerler oldukça ucuz fiyatlara satılıyordu. Bu fast food restoranları hamburgerleri 5 cent gibi makul fiyatlara sattığı halde yüksek işler yapıyordu.

        • 7

          EN ÇOK AMERİKA’DA TÜKETİLİYOR

          Amerika’da yıllık ortalama 50 milyar adet hamburgerin tüketildiği biliniyor. Amerika hamburgerle, 19. Yüzyılın sonunda bir göç dalgası sonucu tanıştı. 19. Yüzyılın sonlarında, Almanya’dan Amerika’ya yönelik ciddi bir göç dalgası yaşanmıştır. Bu göç dalgası kültürel değerlerinde taşınmasına neden olarak hamburgerin Amerika’yla tanışmasını sağlamıştır.

          Amerika’da çok beğenilen hamburger yemek kültürünün içine işledi.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa