Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Klinik pratikte en sık rastlanan karaciğer anormallik nedeni metabolik nedenli yağlı karaciğer hastalığıdır. Bugüne kadar karaciğerin kronik hastalıkları arasında (Siroz ve karaciğer kanseri de dahil) en sık karşılaşılan neden hepatit B ve hepatit C virüsleri idi. Hepatit C günümüzde ilaçla yok edilebilen bir enfeksiyona dönüşmüş durumda. Hepatit B ise dünyada belirli sıklıkta görülse de Türkiye’de gerek aşı uygulamaları gerek toplumsal farkındalığın yüksek olması nedeniyle her geçen gün azalmaktadır. Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, metabolik nedenli yağlı karaciğer hastalığının, kilolu ve obeziteli birey popülasyonu nedeniyle sıklığı ve şiddeti her geçen gün daha da artan bir hastalık olarak birinci sırada yer aldığını söylüyor.

Prof. Dr. Metin Başaranoğlu
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu
KARACİĞER NASIL YAĞLANIR?

Normal koşullarda sağlıklı bir karaciğerde belli miktarda yağ bulunur. Sağlıklı karaciğerde olan bu yağ, karaciğer hücrelerinin normal işleyişi için gereklidir. Sıfır yağ olan bir karaciğer yaşamla bağdaşmaz. Belli miktarda olması gereken bu yağ miktarının vücutta artmasına “karaciğer yağlanması” adı verilir. Günümüzde bu miktarın normal kabul edilen sınırı karaciğer ağırlığının yüzde 5’i kadardır ve bu aşılmamalıdır. Yağlı karaciğer yapabilen başlıca nedenler yaşanan bölgeye göre değişir. En sık görülen iki neden aşırı alkol tüketimi ve/veya metabolik karaciğer hastalıklarıdır. Daha az rastlanan nedenler ise hepatit C hastalığı ile bazı ilaçlar olarak sıralanır.

3 KİŞİDEN BİRİNDE METABOLİK NEDENLİ KARACİĞER YAĞLANMASI VAR

Yazının konusu olan metabolik nedenli karaciğer yağlanması günümüzde en sık rastlanan sorundur. Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, “Bugün sokaktan rastgele seçtiğimiz ve batın ultrasonografisi (karın) yaptığımız her 3 kişiden 1’inde karaciğer yağlanması buluyoruz. Bunun nedeni halkımızın aşırı kilolu olmasıdır. Her 3 kişiden 2’sinin aşırı kilolu ya da obeziteli olduğu düşünüldüğünde daha fazla kiloyla yaşayan bireylerde diğerlerine oranla daha şiddetli karaciğer yağlanması sorunu yaşandığı bilinmektedir. Obeziteli bireylerin vücut kitle indeksi 30’dan büyük iken aşırı kilolu olanlarda 25-30 arasındadır” diyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ