Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Altın Hesaplama değişti, Türkiye 9 sıra birden geriledi - Altın Haberleri

        DünyaAltınKonseyi, Türkiye'ninaltınrezervleri hesaplamasında yöntem değişikliğine gitti. Yeni yöntemle Türkiye'nin resmialtınrezervleri verisine Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) kapsamında tutulan 364 ton dahil edilmezken, Türkiye'nin dünya sıralamasındaki yeri de 9 basamak birden geriledi.

        AA muhabirinin DünyaAltınKonseyi'nin Temmuz 2018 verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin temmuz ayı itibarıyla 238,3 ton resmialtınrezervi bulunuyor. Bu rakam Türkiye'nin toplam rezervlerinin yüzde 10,3'üne denk geliyor.

        Söz konusu 238,3 tonluk resmialtınrezervi ile Türkiye, dünya ülkeleri arasında 19. sırada bulunuyor. Söz konusu rakam, bankaların ROM kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB)altınolarak tuttuğu rezervleri kapsamıyor.

        REKLAM

        Konsey, daha önceki hesaplamalarda ROM kapsamında tutulanaltınrezervlerini açıkladığı veriye dahil ediyordu. Mart itibarıyla 364 ton düzeyinde olduğu belirtilen Türkiye'de ROM kapsamında tutulanaltınrezervlerinin eklenmesi sonucu Türkiye'nin resmialtınrezervleri 602,3 ton düzeyinde hesaplanıyordu.

        DünyaAltınKonseyi'nin hesaplama değişikliği yapması ile Türkiye,altınrezervi miktarı açısından şubat ayında Hindistan'ı geçerek elde ettiği dünya 10'unculuğu unvanını kaybederek 19. sıraya geriledi. Öte yandan, resmialtınrezervi açısından da 364 tonluk bir değer veri kapsamına dahil edilmemiş oldu.

        - TCMB verileri ROM kapsamındakialtınrezervlerini içeriyor

        Konuya ilişkin DünyaAltınKonseyi Piyasa İstihbarat Grubu'ndan Krishan Gopaul, "Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) raporladığı veri, TCMB'nin sahip olduğunun haricinde, rezerv rakamlarının artmasına yol açan bankaların ROM kapsamında tuttuğualtınları da kapsıyor. Biz TCMB'nin sahip olduğu rezervleri daha doğru yansıtması ve diğer ülkelerinaltınrezervleriyle daha doğru bir karşılaştırma yapılmasını sağlaması açısından ROM kapsamında tutulanaltınları veriye dahil etmeme kararı aldık." açıklamasını yaptı.

        TCMB yetkililerince konuya ilişkin yapılan açıklamada ise uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosunun, IMF metodolojisinde belirtilen tanım, kapsam ve sınıflandırmalara bağlı olarak hazırlandığı, her ay bankanın internet sayfasından yayımlandığı belirtildi.

        Hazırlanan uluslararası rezervler ve döviz likiditesi verilerinin IMF'ye aylık olarak raporlandığı aktarılan açıklamada, "Bu kapsamda, Türkiye'nin döviz vealtıncinsinden brüt rezervleri, ROM kapsamında bankalarca TCMB'de tutulan döviz vealtınları da içermektedir.

        Rezervlere ilişkin yapılan farklı analiz ve hesaplamalar, çalışmayı yapan kişi ve kurumları bağlamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa