Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yargı törenlerinde ‘kürsü’ düzenlemesi

        Hasan BOZKURT / ANKARA

        Danıştay'ın kuruluş yıldönümü töreninde Başbakan Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu arasında yaşananlar, hükümeti harekete geçirdi. Benzer tabloların bir daha yaşanmaması için Danıştay ve Yargıtay’ın tüzüklerinde değişiklik yapılması gündeme geldi.

        Anayasa Mahkemesi kuruluş törenlerinde sadece Anayasa Mahkemesi Başkanı konuşurken, adli yıl açılış töreni ve Danıştay törenlerinde kurumların başkanlarının yanı sıra; Türkiye Barolar Birliği Başkanı da konuşabiliyor. Teamül haline gelen bu uygulamanın sona ermesi için ise kurumların tüzüklerinde düzenleme yapılması gerekiyor.

        TASLAK ÇALIŞMA

        Hükümet tarafından hazırlanan taslak çalışmaya göre, yüksek yargı organlarının kuruluş yıldönümü törenleri ve resepsiyonlarda konuşma yapacak isimlere ve konuşma sürelerine tüzükte detaylı olarak yer verilecek. Buna göre tüzüğe, Yargıtay ve Danıştay başkanlarının yanı sıra; hükümetten bir temsilcinin de konuşmasının eklenmesi planlanıyor.

        Konuşmalarla ilgili de bir süre kısıtlamasının getirileceği belirtilirken, bu konuda Yargıtay ve Danıştay’ın ilgili kurullarında karar alınması gerekiyor. Hükümetin, yargı törenlerine getireceği kürsü düzenlemesi için Yargıtay Kanunu’nun 59. maddesine atıf yapacağı öğrenildi.

        “Adli Yıl Açılış Töreni” başlıklı madde, “Her adli yıl Ankara’da bir törenle açılır. Yargıtay Birinci Başkanı bir konuşma yapar. Açılış konuşmasının metni ve tören gündemi üzerinde daha önceden Başkanlar Kurulu’nun düşüncesi alınır” ifadesi dayanak olacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa