Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Din ve bilimadamları, Din Pascal, Allah, Eben Alexander, Kurt Gödel
        • 20

          Yukarıdaki sözler, DNA şifresini, çalışma arkadaşı Craig Venter'le birlikte çözen bilim adamı Dr. Collins'e aittir. Önceden ateist olan ama artık Tanrı'ya inanan Dr. Francis Collins, bilimle Allah'ın varlığı arasındaki ilişkiyi anlatan bir kitap yazdı.

        • 21

          "Tanrı'nın Dili" adlı kitabıyla ilgili İngiliz The Times gazetesine verdiği söyleşide; Artık mucizelere ve meleklere inandığını, insan genini çözmenin de kendisine Tanrı'nın eserini görme fırsatı verdiğini söyleyen 56 yaşındaki Amerikalı bilim adamı Collins "Önemli bir buluş yaptığınızda o bilimsel coşku anını yaşarsınız, çünkü onu araştırmış ve keşfetmişsinizdir.

        • 22

          Keşfettiğim şey öyle bir şeydi ki, bu bilgiye daha önce hiçbir insan sahip olamamıştı. Fakat Tanrı onu her zaman biliyordu." dedi.

        • 23

          ÖLÜMDEN DÖNENLERİN SAĞKEN YAŞANMAMIŞ ANILARI!

          Liège Üniversitesi’nden araştırmacılar, yakın ölüm deneyimi yaşayan insanların, yaşadığı tecrübelerin gerçekliğini test etti. Araştırmacılar yakın ölüm deneyimi yaşayanların kısa süreli ölüm esnasında, algılarının berrak ve yaşadıklarının gerçek hayatta yaşadıkları kadar gerçek olduğunu keşfetti. Şaşırtıcı sonuçlar PLOS One jurnalinde yayınlandı.

        • 24

          Parlak bir ışık görmek , bir tünele doğru ilerlemek ve vücudun dışına çıkma hissi ‘ Yakın Ölüm Deneyimi ‘(Near-Death Experiences –NDE) olarak bilinen inanılmaz bir deneyimin sonuçları olarak biliniyor. Peki bunlar beynimizin bize bir oyunu mu? Psikolojik bir savunma mekanizması mı? Halisünasyon mu ? Bu konuda medyada ve pek çok yerde çeşitli teoriler ortaya atılsa da halen tam olarak aydınlatılmamış bir konuydu. Bilimsel bakış açısıyla bakıldığında kaotik koşullarda gerçekleşen bu olayları eş zamanlı olarak kaydetmek neredeyse imkansız. Fakat Liège Üniversitesi’ nden araştırmacılar farklı bir yaklaşım izleyerek yakı ölüm tecrübesi üzerinde ilginç bir araştırma yaptı.

        • 25

          Koma Bilimi Grubu (Steven Laureys tarafından yönetilen) ve Liège Üniversitesi Bilişsel Psikoloji Bölümü’nden (Profesör Serge Brédart ve Hedwige Dehon yönetiminde) araştırmacılar birlikte çalışarak yakın ölüm deneyimi yaşayan hastaların hafızalarını inceleme hipotezi yoluna gittiler. Yakın ölüm deneyimi yaşayan hastaların fenomensel karakteristikleri, (örneğin; duyusal, özgönderimsel, duygusal …) eğer hayallerinin bir ürünüyse, bunlar hayal ettikleri anılara benzer olmalıydı. Buna karşılık yakın ölüm tecrübesinin gerçekliğe yakın olması ve gerçek olayların anılarına benzer şekilde olması gerekiyor.

        • 26

          Araştırmacılar farklı nedenlerden dolayı komaya giren ve sonra hayata geri dönen üç grup hastayı inceledi. Sonuçlar ise oldukça şaşırtıcı çıktı. Araştırmada yakın ölüm deneyimi yaşayanların anılarının hayali anılar olmadığı, fenomenin karakteristiklerinin gerçek deneyimlerde yaşananlarla uyuştuğu ve hatta gerçek olayların yarattığı anılarda daha da gerçek bir deneyime neden olduğu anlaşıldı.

        • 27

          Beyin bu tarz bir olayı yaşarken tümüyle kaotik davranıyor. Psikolojik ve farmakolojik mekanizmalar kızışarak, şiddetleniyor veya azalıyor. Önemli çalışmalar ‘Yakın Ölüm Tecrübesi ’ yaşayanların, örneğin ruhun vücut dışına çıkması gibi olayların beynin temporo parietal lobundaki fonksiyon bozukluğu nedeniyle olabileceğini açıklıyorlar.

        • 28

          Yeni araştırmada ise aynı mekanizmanın yeni bir gerçeklik algısı yaratabileceğini ve bunun dış kaynaklı olabileceğini öneriliyor. Bu olayların özellikle şaşırtıcı olduğu , kişisel ve duygusal perspektif açısından, anının olgunluğunun inanılmaz detaylı ve doğruluğa sahip olduğu tespit edildi. Bu araştırmada yakın ölüm deneyimi iki farklı teoriyle açıklandığından oldukça detaylı.

        • 29

          ÜNLÜ FELSEFECİ PASCAL’IN TANRI İDDİASI!
          Pascal ‘ın ünlü Tanrı kumarını açıklamak için öncelikle aşağıdaki tanımları verelim.

        • 30

          * T:= Tanrının inanlara vaat ettiği kazanç. Tanım gereği bu kazanç sonsuzdur (T=∞) . Bkz. cennet.

          * ˜T:= Tanrının inanmayanlara vereceği ceza. Bu cezanın değerini kolaylık olsun diye -T (˜T=-∞) olarak kabul edelim. Bkz. cehennem.

          * D:= Tanrıya inanmayarak elde edilen dünyasal kazanç (Ör: dua etmeyerek kazandığımız zaman). Tanım gereği 0

          * ˜D:= Tanrıya inanarak kayıp edilen dünyasal kazanç. Matematiksel olarak ifadesi: ˜D=-D>>˜T. * ε:= Tanrının var olma olasılığı. Kumarımız için 1>ε>0 olduğunu varsayalım. Burada 1-ε ise tanrının var olmama olasılığı.)

        • 31

          Kumarı basitleştirmek için herhangi bir dini esas almıyorum. Bundan dolayı bütün teistlerin aynı derecede ilahi kazanç alacaklarını ve dünyasal “kayıp” vereceklerini kabul ediyorum. Şimdi kumar oynamaya başlayalım. Bu kumarın toplam dört farklı durumu var:

        • 32

          1. Durum: Tanrı var ve Tanrıya inanıyorum. İlk durumdaki kazancımız K1=T+˜D= T-D≈T=∞ olur. (Cennet)

          2. Durum: Tanrı var ve Tanrıya inanmıyorum. Tanrı varsa ve ateist olduğumuzu düşünürsek kazancımız K2=˜T+D=-T+D≈-T=-∞ kazanç olur. Burada K2<0 olduğundan bir pozitif kazanç söz konusu değil; ∞ kayıp bizi bekliyor. (Cehennem)

          3. Durum: Tanrı yok ve Tanrıya inanıyorum. Tanrı olmadığını ama yine de ona inanıyorsak kazancımız K3=˜D=-D<0 olduğundan D kadarlık bir zarar var.

          4. Durum: Tanrı yok ve Tanrıya inanmıyorum.

        • 33

          Son durumda ise kazancımız K4=D olur. Şimdi yukarıdaki durumlardan elde edilen kazançları sıralayalım:

          ∞=K1>K4>0>K3>K2=-∞

          Görüldüğü bu oyunda sadece iki durum için zararımız var: K2 ve K3. Tanrıya inanıyorsak maksimum zararımız sadece D kadar olur. Ama eğer Tanrıya inanmıyorsak maksimum zararımız -∞ olur. Bu sebeple zararımızı en düşük düzeyde tutmak için tanrıya inanmalıyız!?

        • 34

          Bir de önceki durumlardan elde edilen sonuçları Tanrının var olma olasılığı ile irdelersek: i. Tanrı inancımız varsa toplam kazancımız:

          M1 = K1*ε+K3*(1-ε) = ∞*ε-D*(1-ε) = ∞-D*(1-ε) = ∞>0 olur. ii. Tanrı inancımız yoksa kazancımız:

          M2 = K2*ε+K4*(1-ε) = -∞*ε+D*(1-ε) = -∞+D*(1-ε) = -∞<0 olur.

          Başka bir deyişle, bu şartlar altında ∞ zarardayız! Bu kuramın sonunda Pascal şu unutulmaz sonuca varmıştır: Eğer Allah’a inanıyorsanız ve varsa, her şeyi kazanırsınız. Eğer tanrıya inanmıyorsanız ve varsa her şeyinizi kaybedersiniz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa