Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 3. katta 'Gezi' zirvesi

        CEMAL DOĞAN / HT GAZETE

        Ankara Başsavcılığı ve Emniyet Müdürlüğü, adliyenin 3. katında gizli “Gezi” zirvesi düzenledi. Zirvede başsavcılık ve emniyet kurmayları sunumlar yaptı.

        Toplantı sonunda, “Müdahale ve soruşturmalarda uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına uyulmalı” gibi çok sayıda tavsiye kararı alındı

        Gezi Parkı ve benzeri toplumsal olayların ardından Ankara Adliyesi’nin 3. katı çok gizli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Saatlerce süren ‘değerlendirme’ toplantısına Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Fethi Şimşek, ilgili savcılar ile Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay ve beraberindeki şube müdürleri katıldı. Zirvede tavsiye niteliğinde bir dizi karar alındı.

        Gezi Parkı ile başlayan, ODTÜ ve Tuzluçayır eylemleriyle devam eden sokak eylemlerinin ele alındığı değerlendirme toplantısı Ankara Adliyesi’nin 3. katındaki başsavcılık toplantı odasında gerçekleşti.

        Toplantıya adli makam olarak Başsavcı Fethi Şimşek, Başsavcı Vekili Nuri Yiğit, özel yetkili Başsavcı Vekili Murat Esen, basın savcıları Kürşat Kayral, Ahmet Cemal Gürgen, Erdoğan Gökçek, güvenlik güçlerini temsilen Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, İstihbarat Şube Müdürü Cihangir Ulusoy, Terörle Mücadele Şube Müdürü, Güvenlik Şube Müdürü Mehmet Harman katıldı.

        Toplantıda karşılıklı sunumlar yapıldı, sonrasında tavsiye niteliğinde şu kararlar alındı:

        ULUSLARARASI STANDART: Güvenlik güçlerinin müdahalesi ve savcıların soruşturmaları; insan haklarına dayalı, uluslararası sözleşmelere ve yasalara uygun yapılmalı. Öncelikle güvenlik güçlerinin hazırladığı tutanaklar, ayrıntılı, nitelikli ve somut kanıtlar içerir şekilde olmalı.

        ŞİDDETE ÇAĞRI SUÇ: Facebook ve Twitter gibi sanal yollardan yapılan yazışmalarda açıkça şiddet veya şiddete çağrı Türk ceza yasalarına göre suç ancak sadece bir yerde eylem yapılacağı duyurusu kapsamında ise suç konusu değildir.

        ZELLO YASADIŞI: Halk arasında bas-konuş olarak adlandırılan ve “zello” denilen sistemi kullananlar, bu eylemleriyle şiddete çağrı yapıyorlarsa, yönlendirme yapıyorlarsa, tedbirleri yok etmeye yönelik ise yasadışıdır. Ve ilgili kanuna göre hapis cezası suçu kapsamında değerlendirilir.

        5N 1K HASSASİYETİ: Gözaltı tutanaklarında genel niteleme yapılmamalı, ilgili savcılıkların soruşturmalarını adil ve hukuka uygun yapabilmeleri için tutanaklarda 5N 1K kuralına dikkat edilmeli.

        GÖRÜNTÜ KAYDI ÖNEMLİ: En önemlisi vatandaşların haksız yere mağduriyetini önlemek amacıyla, fotoğraf, kamera veya MOBESE çekimlerine önem verilmesi ve mutlaka görüntülü delil sağlamaları önem arz etmektedir.

        VEKİL EYLEMCİLER: Eylemci milletvekili ise, yasal dokunulmazlık hakkına sahiptir. Hazırlanacak olan tutanakta eylemine ilişkin bilgi, açık kimliği ile parti isimleri belirtilmeli, başkaca bir işleme gerek görülmeksizin Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilmelidirler.

        ORANTILILIK UNSURU: Kullanılan müdahale araç ve gereçlerin nev’i ve miktarı ile orantılılık unsuru fezlekede ayrıntılı olarak mutlaka yer almalı.

        BASIN SAVCILARI 7/24: Görevleri arasında toplumsal suçlara bakmak da yer alan Basın Suçları Soruşturma Bürosu savcıları, zaman esasına bakılmaksızın 24 saat nöbette olacak ve koordineli çalışacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa