İşte 'top secret' beyin takımı
O akademisyenlerin isimlerine Habertürk ulaştı
GAZETE HABERTÜRK / MURAT GÜRGEN
Türkiye’nin “FX/TX” kod adı verilen ilk yerli savaş uçağını tasarlayacak “beyin takımı” için 6 akademisyen ile sözleşme imzalandı. ODTÜ, İTÜ ve TÜBİTAK Enstitüsü’nde görevli akademisyenlerin isimlerine Habertürk ulaştı
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin (SSİK) 2010 yılında aldığı “yerli savaş uçağı üretimi” kararı doğrultusunda proje çalışmaları devam ediyor. Kavramsal tasarım aşaması için 20 milyon dolar bütçe ayrıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ TAI), TEI, Roketsan, Havelsan ve Aselsan’ın üretime katılacak şirketler olarak belirlenmesinin ardından Türkiye’nin “FX/TX” kod adı verilen ilk yerli savaş uçağını tasarlayacak “beyin takımı”nı oluşturacak 6 akademisyen ile de sözleşme imzalandı. Bir yetkilinin “Dünya çapında önemli bu tip projeler gizlilik içerisinde yürütülür” açıklaması kapsamında akademisyenlerin isimleri açıklanmadı.
İŞTE O İSİMLER
ODTÜ, İTÜ ve TÜBİTAK Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde görevli olan ve isimleri sır gibi saklanan akademisyenlerin isimlerine Habertürk ulaştı. İsimler ve uzmanlık alanları şöyle:
* Prof. Dr. Arif Ergin (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü): Aviyonik elektrik
* Prof. Dr. Serkan Özgen (ODTÜ): Aerodinamik performans
* Prof. Dr. Yavuz Yaman (ODTÜ): Yapısal ve malzeme
* Prof. Dr. Altan Kayran (ODTÜ): Yapısal ve malzeme
* Prof. Dr. Ahmet Şevketüçer (ODTÜ): Teknoloji geliştirme
* Doç. Dr. Gökhan İnalhan (İTÜ): Aerodinamik performans
Yerli savaş uçağında dün de önemli bir adım daha atıldı. Savaş uçağı programı kapsamında yürütülecek 6 projeyi hayata geçirme görevi de Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İTÜ, ODTÜ, Bilkent Üniversiteleri arasında imzalanan sözleşme ile bu üç üniversiteye verildi.
2023'TE
Görünmezliğe de sahip olması planlanan FX/TX’in ilk test uçuşunu Cumhuriyet’in 100. yılı 2023’te yapması hedefleniyor.
Yerli savaş uçağı FX/TX’in 2030’da Hava Kuvvetleri filosuna katılması ve F-16 avcı uçaklarının yerini alması öngörülüyor.