Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Türkiye dün Suriye tarafından atılan ve Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi ile 5 vatandaşını kaybetti. Olayda 10 kişi de yaralanırken, Başbakanlık'tan yapılan açıklamada ''Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki Silahlı Kuvvelerimiz tarafın

        Türkiye dün Suriye tarafından atılan ve Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi ile 5 vatandaşını kaybetti. Olayda 10 kişi de yaralanırken, Başbakanlık'tan yapılan açıklamada''Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki Silahlı Kuvvelerimiz tarafından angajman kuralları doğrultusunda anında gereken karşılık verilmiş, radarla tespit edilen Suriye'deki noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur'' denildi. Ardından Başbakanlık bir hamle daha yaptı veSuriye konusunda sınır ötesi operasyon için hükümete yetki veren tezkere Bakanlar Kurulu üyelerince imzalanarak TBMM'ye gönderildi.

        Bu iki gelişmenin ardından akıllara "Angajman nedir? Tezkerenin içeriğinde neler var?" soruları geldi.

        ANGAJMAN KURALLARI

        Angajman kelime olarak yükümlülük altına girme, üstenme, taahhüt etme, toplumsal, siyasal bir eylemin içinde yer alma, ve ona bağlanma anlamlarını taşımaktadır. Angajman Kuralları ise bir ülkenin başka bir ülkenin hava sahasını ihlal etme veya ülke topraklarında oluşacak bir tehdide karşı yapılacak askeri müdahaleleri kapsamaktadır. Örneğin bir uçak hava sahamızı ihlal ederse Türkiye hemen uyarıya başlıyor. Uyarı neticesinde hava sahamızı terk etmez ise savaş uçaklarımız havalanıyor ve bu uçağı inişe zorluyor. Yine de karşı bir durum sergiliyorsa ateş açma hakkımız doğuyor.

        SURİYE TEZKERESİ'NDE NELER VAR?

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla TBMM Başkanlığı'na gönderilen tezkerede, şunlar kaydedildi:

        ''Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir.

        Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir. Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir.

        Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim.''

        TBMM'DEN YETKİ GEREKİYOR

        Başbakan Erdoğan'ın hazırladığı tezkerede bahsedilen Anayasa'nın 92. maddesi, savaş ilanına iznin TBMM tarafındann alınabileceğini belirtiyor. İşte o made:

        F. Savaş Hali İlanı ve Silahlı Kuvvet Kullanılmasına İzin Verme

        Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.

        Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa