Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ÖSYM'nin açıklamaları ikna edici değil

        HABERTURK.COM

        ÖSYM'nin LYS'de yanlış hesaplama yapıldığına dair iddiaların ardından inceleme yaparak yaptığı açıklama eğitim uzmanları tarafından tatmin edici bulunmadı.

        Konunun uzmanları, Habertürk Gazetesi Eğitim Editörü Pervin Kaplan ve Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü, HABERTÜRK TV'ye konuştu.

        "AÇIKLAMA TATMİN EDİCİ DEĞİL"

        Habertürk gazetesi Eğitim Editörü Pervin kaplan ÖSYM'nin açıklamasının tatmin edici olmadığını belirtirken, puanlamadaki geçen yıla oranla oluşan farklılığı konuyla yakından ilgilenen bütün uzmanların tespit ettiğini söyledi. Pervin kaplan'ın sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yılın ve bu yılın adaylarının dağılımını gösteren iki tabloyu yan yana koyarak bir soru sorduk. Geçen yıl 100'binlerde olan sayıların bu yıl nasıl binlere düştüğünün açıklanmasını istedik. Bazı adayların puanlarının hesaplanmasının unutulup, unutulmadığını sorguladık. Bunu da rakamlar üzerinden yaptık. Yapılan açıklama 'hata yoktur' açıklaması. Bu kimseyi tatmin etmez.

        ÖSYM neden bu şekilde olduğunu söylemek ve kullandığı hesaplama yöntemini açıklamak zorunda. Ne değişti bu yıl? Nasıl oldu da bu sayılar bu ölçüde azaldı? ÖSYM açıklamasında bu sorulara yanıt yok. Açıklamasının tatmin edici olduğunu söylemek mümkün değil. Ben bu tablolardaki farklılıkları gözlemlediğimde konunun uzmanlarıyla da konuştum ve aynı çelişkileri onların da saptadıklarını gördüm Bir öğrencinin MF puanının ve TM puanının hesaplanması için Matematik (LYS-1) Sınavı'na girmesi yeterli. TS puanının hesaplanması için de Türkçe Edebiyat Sınavı (LYS-3) yeterli.

        Bu sınavlara giren öğrencilerden sayısal, sözel ve eşit ağırlık öğrencilerinin puanlarının hesaplanmasının unutulup unutulmadığını soruyoruz. 2 yıl önce de bazı adayların puanlarının hesaplanması unutulmuştu. ÖSYM bunu kabul edip, TM öğrencilerinin MF-4 puanlarını hesaplamıştı."

        Eğitim uzmanı Abbas Güçlü ise, ÖSYM'nin hatalarını kabul etmediğini ancak daha sonra sınavları iptal etmek zorunda kaldığının altını çizdikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: "ÖSYM hiç bir zaman tencere dibim kara demedi. İptal edilen KPSS sınavlarında da bu yıl ki KPSS sınavlarında da. Önce yok diyorlar ardından iptal etmek zorunda kalıyorlar. Bu sene KPSS'nin iptali de şaşırtıcı olmaz.

        Bu sene LYS'ye ya da YGS'ye baktığımız zaman unutulmaktan daha çok ağırlıklı olarak ortaöğretim başarı puanına geçişte bir hata var. Bu bazı puan dilimlerinde çok daha etkili bazılarında az etkili. Yani puan hesaplama sisteminde hata var ve o hata herşeyi etkiliyor. Önceki yıllara baktığımız zaman ağırlıklı orta öğretim puanı eklendiği zaman adayın ham puanına göre puanlarının artması gerekiyor. Bu sene baktığımız zaman bu artış yok. Tam tersine düşmeler var. O zaman ağırlıklı ortaöğretim hesaplanırken sistematik olarak bir hata olmuş. Bütün puan türlerini içine alacak şekilde bir hata var. ÖSYM'nin bunu açıklaması lazım.

        Geçmişte de hata olur bunlar düzeltilirdi. Şimdi bunların hiçbirisi yapılmadan direk yerleştirme puanı hesaplandı. Ortada çok ciddi hatalar var. Bütün puan hesaplanmasıyla ilgili. ÖSYM'nin çıkıp ikna edici bir şekilde açıklama yapması lazım. Daha önce de 250 bin öğrencinin sırası değişmişti. Yeniden hesaplanırsa sıra da değişir, puanlar da değişir. Ancak bu hesaplamayı yapmazsa yerleştirmeyi yaparsa çok vahim hatalar olur. O zaman yerleştirmelerin de sıkıntı olur. Şimdi yargıya başvuranlar olacaktır."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa