Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem THY'nin Sao Paulo'ya giden uçağına kuş çarptı

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL

        Kuş sürüleri uçaklar için tehlikeli olmaya devam ediyor. Türk Hava Yolları'nın TK15 sefer sayılı İstanbul-Sao Paulo uçuşunu yapan Boeing 777 tipi uçağına kuş çarptı. İçinde 294 yolcunun bulunduğu uçağın kokpit ekibi kuş çarpması nedeniyle uçak, Yunanistan hava sahası üzerinden Atatürk Havalimanı'na geri dönme kararı aldı. THY'nin TC-JJJ kuyruk tescili uçağı iniş ağırlığının üzerinde olması nedeniyle fazla yakıtı azaltmak için Marmara Denizi üzerinde tur attı. İniş ağırlığına gelen THY uçağı Atatürk Havalimanı'na sorunsuz bir iniş yaptı. Çarpma nedeniyle uçağın burun kısmındaki radom adı verilen radar anten kapağındaki kan izleri ve göçme meydana geldi.

        NEVŞEHİR'E İNEN UÇAKTA DA ANTEN KAPAĞI HASAR ALMIŞTI

        Yaklaşık 6 kilogramlık bir kuşun saatte 300 kilometre ile giden uçağa çarpma etkisi 550 kilogramlık kuvvete eşdeğer olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Kuş çarpmalarının çoğunluğu hava araçlarının kalkış ya da inişleri sırasında oluşuyor. En çok uçaklara çarpan kuş türlerinin başında martı ve leylekler geliyor. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Singapur Havayolları'nın İstanbul-Singapur seferini yapan Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Atatürk Havalimanı'ndan kalktıktan kısa süre sonra leylek sürüsünün içine girmiş ve uçağın burun kısmındaki radom adı verilen radar anten kapağında ve motorunda hasar meydana Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında da THY'nin İstanbul-Nevşehir seferini yapan Boeing 737-800 tipi "Burhaniye" adlı uçağı Nevşehir Kapadokya Havalimanı'na inişi sırasında kuş sürüsüne çarptı. Uçağın burun ve kanatlarında çarpma nedeniyle hasar meydana gelmişti.

        YARDIMCI PİLOTUN BAŞINI SIYIRMIŞTI

        Çarpma olaylarında en ilginci ise Nisan 2004 yılında yaşandı.İstanbul-Adana seferini yapan THY'nin RJ-100 tipi "Gaziantep" adlı uçağı, tırmanış sırasında leylek sürüsünün içine girdi. Uçağa çarpan leylekler, önce sol taraftaki bir numaralı motoru devre dışı bıraktı, kokpit camına çarpan bir leylek ise menteşeleri patlatarak içeri girdi ve yardımcı pilotun başını sıyırmıştı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa