Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu geniş tabanlı hükümet peşinde

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirmesi ile seçim hükümetini kurması bekleniyor. Seçim hükümetinde kabine listesine CHP’ye düşen 6, MHP’ye düşen 3 üyelik için daha önce bakanlık yapmış isimleri yazmayı düşünen Davutoğlu, HDP’nin 3 kontenjanı için de yine tecrübeli siyasetçiler üzerinde kafa yoruyor.

        Başbakan Davutoğlu, CHP ve MHP’den bazı isimleri partilerinden bağımsız olarak muhatap almak istiyor. Bu kapsamda, CHP’den daha önce bakanlık yapmış isimlere teklif gidebileceği konuşuluyor. CHP’de daha önce bakanlık yapmış 4 isim bulunuyor. Bunlar Deniz Baykal, Fikri Sağlar, Erdoğan Toprak ve Zekeriya Temizel.

        MHP’den de aynı şekilde daha önce kabinede yer almış, Devlet Bahçeli’nin dışındaki 5 isim şöyle: Oktay Vural, Murat Başesgioğlu, Meral Akşener, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Koray Aydın.

        CHP ve MHP’nin aksine Bakanlar Kurulu’na üye vereceğini açıklayan HDP’de; Leyla Zana, Mithat Sancar, Celal Doğan ve Celadet Gaydalı gibi isimlerin Başbakan Davutoğlu tarafından tercih edilebileceği kaydediliyor.

        ‘KİŞİSEL TEKLİF’ DEMİŞTİ

        Önceki gün Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir’i ziyareti sonrası soruları yanıtlayan Davutoğlu, “Seçim hükümeti kurulması aşamasında Anayasa ne diyorsa onu uygulayacağım” açıklamasını yapmış ve eklemişti:

        -Anayasa’nın 114 ve 116. maddelerinin uygulaması açıktır. Denir ki: “Görevlendirilen Başbakan adayı, Meclis Başkanı’ndan oranlara göre bakanların sayılarını aldıktan sonra görevlendirme yapar ve kişisel olarak teklif eder.” Orada hiçbir yerde “Parti grubuna teklif götürülür” diye bir şey yok. Kişiler bu teklifi kabul eder ya da etmez.

        -Hiçbir siyasi aidiyet bağına atıfta bulunmaksızın tek ölçümüz var; ehliyet, liyakat ve toplum temsili bakımından temsil kabiliyetine haiz olmak. Buna herhangi bir bakanlık için böyle bir ehliyete, liyakata sahip olup olmadığını Meclis içinde milletvekilleri arasında tetkik ederim, en doğru ismi bulmaya çalışırım. Bu doğru isim, kendisi kabul ederse tabii o istişare edebilir, o isimler partileriyle, o ayrı bir konu ama ben Anayasa öyle demediği için, Anayasa aksine kişilere teklif götürüleceğini söylediği için kişilere teklif götürür ve onları objektif kriterlerle değerlendiririz.

        -Bu millete 2 ay değil 2 dakika hizmet etmek, bakan olarak hizmet etmek dahi büyük bir onurdur. Bakanlık gibi milli bir görevin teklif edildiğinde “Hayır” denilmemesini beklerim.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa