Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Boğazkesen Mescidi inşaatında sona gelindi

        GAZETE HABERTÜRK

        Projeyi uygulayan inşaat firmasının mimarı Barış Han, caminin yerinde eskiden antik tiyatro olduğu şeklindeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını belirtirken, Rumeli Hisarı’nın 1954’e kadar cami ve ahşap evlerden oluşan bir mahalle olduğunu söyledi.

        Han, “Burası, müze yapılmasından önce mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi ile Maliye’ye ait eski ahşap evlerin bulunduğu bir mahalleydi. 1954’te kamulaştırılarak evler yıkılmıştır. 1957’de tiyatro projesi uygulanmıştır” dedi. Tiyatro sahnesi olan yerde ahşap evlerin ve Boğazkesen Mescidi’nin bulunduğunun 2009’da IBB tarafından Anıtlar Kurulu’na tescil ettirildiğini anlatan Mimar Barış Han, hisar içindeki tarihi mahallede bulunan 12 ahşap evin 6’sının camiyle birlikte tescillendiğini kaydetti.

        Han, “Belediyenin burada ahşap evleri camiyle birlikte restore edip eski mahalleyi ihya etmek gibi bir projesi var. Tiyatro sahnesinin başka bir yere taşınması da söz konusu. Caminin restorasyonu eylül ayı ortalarında bitirilecek. Son işçilik olarak minarenin restorasyonu kaldı. Minarenin basamakları ahşap ve özgün bir özelliğe sahip. Restorasyon maliyeti 2 milyon lirayı geçebilecek” dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa