63 bini lisans, 209 bin kontenjan boş kaldı, 40 bin genç kayıttan vazgeçti
Üniversiteler açık ve uzaktan öğretim programları da dahil lisans ve önlisans programlarında 209 bin boş kontenjanla ek yerleştirmeye gidiyor. Aralarında Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ'nün de yer aldığı en gözde üniversitelere bile yerleşme şansınız var. 40 bin genç ise yerleştikleri halde üniversitelere kayıt yaptırmadı
Pervin KAPLAN / GAZETE HABERTÜRK
Üniversiteli olma yolunda gençlere ikinci bir şans veren ek yerleştirme için başvurular bugün başlıyor. İlk yerleştirmede dolmayan, dolduğu halde adayların kayıt yaptırmaması yüzünden boş kalan programlar ile yükseköğretim kurumlarının ek yerleştirme dönemi için yeni açtığı programlara ek yerleştirmeyle öğrenci alınacak. Bugün başlayan başvurular ise 21 Ağustos Cuma günü saat 23.59’a kadar sürecek.
LİSANSTA 63 BİN KONTENJAN BOŞ
İlk yerleştirmenin ardından üniversitelerin örgün eğitim programlarında lisansta 18 bin 770, önlisansta 20 bin 19 olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kalmıştı. 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılan kayıtların ardından ise boş kontenjanların sayısı 40 bin 486’sı örgün eğitim ve 22 bin 793’ü de açık ve uzaktan eğitim olmak üzere 63 bin 279 oldu.
ÖNLİSANSTA DA 145 BİN KONTENJAN BOŞ
Önlisans programlarına bakıldığında da boş kontenjan sayısının 145 bini geçtiği görülüyor. Sınavsız geçiş için ayrılan kontenjanlarda 85 bin 404, YGS puanıyla tercih yapılacak kontenjanlarda da 60 bin 484 olmak üzere boş kontenjan sayısı 145 bin 888’e ulaşıyor. Böylece yükseköğretim lisans, önlisans, açık ve uzaktan eğitim programlarında toplam boş kontenjan sayısı da 209 bin 167’ye ulaşmış oluyor.
40 BİN GENÇ KAYIT YAPTIRMAKTAN VAZGEÇTİ
ÖSYM’nin Ek Yerleştirme Kılavuzu kontenjanları incelendiğinde, yerleştiği halde kayıt yaptırmaktan vazgeçen adayların sayısının 40 bin 795 olduğu görülüyor. Bu adayların 982’si DİL, 3 bin 924’ü MF, 7 bin 569’u TM, 4 bin 370’i TS, 4 bin 868’i YGS ve 19 bin 82’si de açıköğretim programlarına yerleşti ancak kayıt yaptırmadı. Kayıt yaptırmama nedenleri arasında en başta geleni ise bu 40 bin gencin istemedikleri programları tercih listelerine almaları ve daha sonra yerleştikleri bu programlara gitmekten vazgeçmeleri.
EN GÖZDE ÜNİVERSİTELERE BİLE GİREBİLİRSİNİZ
Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Galatasaray, Hacettepe gibi en gözde üniversitelerde boş kontenjanların olması ek yerleştirmeye katılacak adaylara bu üniversitelere bile yerleşme şansı tanıyor. Örneğin Galatasaray Üniversitesi’nde yalnızca Fransız Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 boş kontenjan var. Boğaziçi Üniversitesi’nde ise aralarında öğretmenlik programlarının da yer aldığı 21 boş kontenjan bulunuyor.
ODTÜ’DE 57 BOŞ KONTENJAN VAR
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) ise mimarlık ve mühendislik fakültelerindeki programların da yer aldığı toplam 57 kontenjan boş. Boş kontenjanların 5’i KKTC uyruklu adaylara, 35 tanesi de SUNY programlarına yani yurtdışı üniversitelerle yapılan anlaşmalarla açılan ve ücret ödeme zorunluluğu olan iki programa ait. ODTÜ’nün KKTC’de açtığı Kuzey Kampusu’nda da boş kontenjan 77.
İTÜ’DE 131 KONTENJAN VAR
DEVLETTE ÜCRETLİ İLGİ GÖRMÜYOR
Tıpkı ODTÜ, İTÜ gibi devlet üniversitelerinin de yurtdışı üniversitelerle ortak açtığı, ancak öğrencinin öğrenim ücreti ödeyeceği programların ilgi çekmediği görülüyor. Bu programları öğrenciler ancak yüzde 100 burslu olduklarında tercih ediyor. Bu paralı programlar üniversitelerde boş kontenjanların artmasına yol açıyor.
EK YERLEŞTİRMEYE KİMLER KATILABİLİR?
Ek yerleştirmeye isteyen her aday katılamaz. Ek yerleştirmenin kendi kuralları bulunuyor. Bunların başında da herhangi bir programa yerleşmemiş olmak geliyor. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değiller. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2015-ÖSYS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekiyor. Ama özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim kurumuna yerleşen adaylar ek yerleştirmeye başvurma hakkına sahipler. En önemli koşullardan biri de adayların ek yerleştirmeye katılabilmesi için 2015-ÖSYS’ye başvuru yapmış olması gerekiyor.
30 TERCİH HAKKINIZ VAR
İlk yerleştirmede olduğu gibi ek yerleştirmeye katılacak adayların da 30 tercih hakkı bulunuyor. Tercih listenizde 30 programı yazmak zorunda değilsiniz. İsterseniz daha az programı tercih edebilirsiniz. Ancak yerleştiğiniz halde kayıt yaptırmayacağınız programları tercih listenize almamanız gerekiyor. Aksi halde gelecek yıl üniversite sınavlarına girdiğinizde yerleştirme puanınıza etki yapacak olan Ortaöğretim Başarı Puanı’nız yarıya düşecek.
BU YIL BAŞVURULAR YALNIZCA İNTERNETTEN YAPILACAK
ÖSYM bu yıl ilk kez ek yerleştirme başvurularını internet üzerinden bireysel olarak alma kararı verdi. Daha önceki yıllarda adaylar başvurularını internet üzerinden ya da başvuru merkezleri olarak kullanılan liseler ile ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri’nden yapabiliyordu. Ancak bu yıl bu iki kurumdan başvuru ve tercih işlemi yapılmayacak. Adaylar ek yerleştirme için tercihlerini 17-21 Ağustos tarihleri arasında internet üzerinden bireysel olarak kendileri yapacak. Tercihler sadece elektronik ortamda alınacak. Posta ile gönderilen ya da elden teslim edilmek istenen tercih formları işleme alınmayacak.
KONTENJANLAR NEDEN BOŞ KALIYOR?
Yükseköğretim kurumlarının ek yerleştirmeye boş kontenjanlarla gitmesinin 3 nedeni bulunuyor. Bunların ilkini yerleştirmede dolmayan programlar oluşturuyor. İkinci neden ise ilk yerleştirmelerde bazı programların kontenjanları doluyor ancak adaylardan bazıları yerleştikleri bu kontenjanlara kayıt yaptırmıyor. Bu nedenle de bu kontenjanlar boş kaldığı için ek yerleştirmede yeniden öğrenci alacak. Boş kontenjanın bir başka nedenini ise yeni açılan programlar oluşturuyor. Yükseköğretim kurumları, ilk yerleştirmeye açmayı yetiştiremedikleri programlarına, ek yerleştirme döneminde öğrenci alıyor.
EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ 15 TL
Ek yerleştirmeye katılmak isteyen adaylar tercih ücreti olarak 15 TL ödeyecek. Önce tercihlerinizi yapacak, sonra da ücretinizi ödeyeceksiniz. 17-24 Ağustos tarihleri arasında bu ücretin yatırılması gerekiyor. Bankadan ödeme işlemleri resmi iş günlerinde ve mesai saatleri içinde yapılabilecek. Ücretini bankadan ödeyecekler için süre 24 Ağustos mesai saati bitiminde son bulacak. ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ödemeler” alanından da kredi ve banka kartı ile ödeme yapmak mümkün. Bu yöntemi kullanacaklar için de süre 24 Ağustos saat 23.59’da sona erecek. Ücretini yatırmayanların kayıtları geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine alınmayacak.
ÖZEL KOŞULLARI OKUMALISINIZ
Ek yerleştirme kılavuzunda, her programın karşısında yer alan bilgiler arasında, programların aradığı “özel koşullar” bölümünü göreceksiniz. Bu koşullardan bazıları yaş, cinsiyet, boy, kilo gibi özelliklerdir. Bazı programlar ise devlet üniversitelerinde olmasına rağmen ücretli. Bu programlara yerleştiğiniz takdirde öğrenim ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu yüzden programların istediği koşulları okuduktan ve size uygun olduğunu gördükten sonra tercih listenize almanız gerekiyor.
ÖZEL YETENEK ÖĞRENCİLERİ KATILABİLİR
Ek yerleştirme için özel yetenek sınavlarıyla bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrencilerin katılma hakları bulunuyor. Bu öğrenciler ilk yapılan merkezi yerleştirmede herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmediler ve tercih yapmadılarsa ek yerleştirme için tercih yapabilirler. Ancak ek yerleştirmede de bir yükseköğretim kurumuna yerleşirlerse o zaman programlardan birini tercih etmek zorundalar. Yani bir öğrenci ancak tek bir programa kayıt olabilir.
YARIN EK YERLEŞTİRME YAZI DİZİSİ BAŞLIYOR-EK YERLEŞTİRMENİN KURALLARI NEDİR?