Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TBMM Başkanlık Divanı’nda koltuk krizi ortaya çıktı | Son dakika haberleri

        Saliha ÇOLAK / HT GAZETE

        Önceki dönemlerde partilerin kolaylıkla uzlaştıkları TBMM Başkanlık Divanı’nda, hangi partiye kaç koltuk düşeceği sorusunun yanıtı bulunamıyor. TBMM Kanunlar Başkanlığı, üye sayısının 19’a kadar ulaştığı formüllerde hangi partiye kaç koltuk düştüğünü hesapladı. Gruplara bu dağılım gönderildi. İlk temaslarda, AK Parti’ye 8, CHP’ye 4, MHP ve HDP’ye 3’er üye düşen 18’lik model üzerinde AK Parti, CHP ve HDP olumlu görüş verdi. MHP kendisine 3, HDP’ye 2 koltuk öngörülen 17’lik modelde ısrar etti. Anlaşma sağlanamayınca başkan seçilmesine rağmen danışma kurulu toplanmadı ve Meclis çalışmasına bir gün ara verdi. Tartışma haftaya ertelendi.

        DİLEK ÖCALAN HASSASİYETİ

        MHP’nin istediği modelde HDP’ye 2 koltuk verildiğinde, biri TBMM Başkanvekili diğeri de TBMM İdare Amiri olacağından HDP’ye kâtip üyelik düşmüyor. Geçici başkanlık divanında kâtip koltuğunda HDP’li Dilek Öcalan’ın oturmasından rahatsız olan MHP, benzer bir tabloyu tümüyle önlemeye çalışıyor. Öcalan’ın başkanvekilliği ve idare amirliği içinse yeterli tecrübe ve yaşa uygun olmadığı düşünülüyor. Koltuk sayısında uzlaşma sağlanamadığı için haftaya salı günü danışma kurulu toplanacak. MHP ısrarını sürdürürse danışma kurulundan uzlaşma çıkması beklenmiyor. Bu durumda da partiler ilk kez divan üyeliklerinin dağılımı konusundaki önerilerini grup önerisi olarak genel kurula getirecek. AK Parti 19 üyeli, CHP ve HDP 18 üyeli, MHP 17 üyeli modeli önerdiğinde, karar için genel kurulda yeni ittifaklar devreye girecek. AK Parti hangi partinin önerisini desteklerse o kabul edilecek. AK Parti’nin kendi önerisinin kabul edilmesi de güçlü olasılık.

        2 HAFTA RÖTAR YAŞANACAK

        Divan üye sayısı ve dağılımı salı günü kesinleşirse, parti gruplarından üye isimlerini bildirmeleri istenecek. Partilerin bildirdiği, TBMM Başkanvekili, TBMM İdare Amiri ve kâtip üyeler genel kurulda onaylandıktan sonra divan oluşacak. Bu işlemin perşembeye yetişmemesi durumunda bir sonraki hafta salı günü divanın oluşması bekleniyor. Hükümet kurma görevinin verilmesi içinse bu işlemlerin tamamlanması beklenecek. Bu çerçevede TBMM Başkanı seçildikten ancak 2 hafta sonra divan oluşacak.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa