Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Atatürk Havalimanı'nda uçak kaçırma ve rehine kurtarma tatbikatı

        Gökhan ARTAN-İSTANBUL

        Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği THY uçağını kaçıran üç hava korsanı, etkisiz hale getirildi ve yolcular kurtarıldı. Senaryo gereği iki yolcu operasyon öncesi korsanlar tarafından öldürüldü, yapılan operasyonda ise korsanların da biri ölü, ikisi de sağ olarak ele geçirildi.

        İstanbul Vali Yardımcısı ve Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Türk, havalimanlarında özel güvenlik birimleri ve ilgili bütün personelin uçak kaçırma, rehin alma ve yasadışı müdahalelere karşı her zaman hazır olması gerektiğine dikkat çekti. Bu amaçla her yıl tatbikat yapıldığını ifade eden Türk, operasyonu başarılı bir şekilde sonlandıran güvenlik güçleri ve katılan tüm personeli kutladı. Mülki İdare Amiri Mehmet Türk, tatbikatta çeşitli kurum ve kuruluşlardan görev alan personel ve birimler arasındaki koordinasyonun mükemmel olduğunu söyledi.

        Atatürk Havalimanı Güvenlik Komisyonu'nun aldığı karar çerçevesinde gerçekleştirilen tatbikat, senaryo gereği kaçırılan uçağın güvenli bölgeye park ettirilmesiyle başladı. 21 yolcu ve 6 mürettebat ile X ülkesinden Y ülkesine gitmekte olan THY uçağından, Türk Hava sahasına girdiği sırada, Atatürk Havalimanı Uçuş Kulesi aracılığıyla kaçırıldığına dair (hi-jack) sinyali alındı.

        Kule tarafından ilgili makamların uyarılması üzerine, Mülki İdare Amiri Mehmet Türk başkanlığında çok acil çağrısıyla toplanan kriz masası, olası gelişmelere karşı daha önce hazırlanan planı uygulamaya koydu. Z ülkesinde yapılan operasyonlar sonucu tutuklanan örgüt liderlerinin Türkiye'ye iade edilmemesini isteyen Türk uyruklu üç hava korsanı, ellerinde patlayıcı ve silah bulunduğunu beyan ederek, pilottan uçağı Z ülkesindeki havalimanına indirmesini istedi. Kaptan pilotun sözkonusu havalimanına kadar gidecek yakıtının bulunmadığı yönünde korsanları ikna etmesi üzerine uçak İstanbul Atatürk Havalimanı'na indirildi.

        Uçağın apronda güvenli bölgeye çekilmesinin ardından Kriz Merkezi tarafından, korsanlara yönelik ikna girişimleri sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine alınan karar gereğince özel harekat timleri tarafından operasyon başlatıldı. Başarılı bir operasyonla uçağa giren güvenlik güçleri, kısa sürede teröristlerden birini ölü, diğer ikisini de sağ olarak ele geçirdi.

        Operasyon öncesi iki yolcu ise korsanlar tarafından tabanca ile vurularak öldürüldü. Uçaktan önce teröristler, ardından da yolcu ve mürettebat tahliye edildi. Uçak ve bagajlar, teröristlerin patlayıcı yerleştirme ihtimaline karşı özel eğitimli köpeklerden de yararlanılarak geniş çaplı bir aramadan geçirilirken, Dış Hatlar Terminali'nde özel bir salona alınan yolcu ve mürettebatın da ifadelerine başvuruldu.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa