Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Gözler sokak hayvanları düzenlemesinde | Son dakika haberleri
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye’de gündemi uzunca bir süredir meşgul eden; can kayıplarına ve yaralanmalara neden olan sokak hayvanları sorunu ile ilgili gözler artık TBMM'de olacak.

        SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

        Adalet, Tarım, İçişleri ve Çevre bakanlıklarının yürüttüğü taslak çalışma; AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu'na teslim edildi. Çalışma, Yenişehirlioğlu koordinesinde Meclis'te tamamlanacak.

        Konuya ilişkin nitelikli çalışma yapan akademisyen ve ilgili STK'lardan görüş alınarak teklife nihai hali verilecek. 10 gün içinde de teklif AK Parti grubunun imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Teklifin ilgili komisyonlar ve genel kurulda oylanmasının ardından yasalaşması bekleniyor.

        REKLAM

        3 madde olması beklenen düzenlemeyle; bakanlık, belediye ve ilgili kurum ve kuruluşların yetkileri yeniden belirlenecek. Belediyeler kapasiteleri ölçüsünde başıboş köpekleri toplayarak, barınaklara alacak. Burada bakım ve aşı işlemleri yapılacak. Daha sonra ilanla sahiplendirilme yoluna gidilecek. 1 ay içinde sahiplendirilemeyen köpekler değerlendirilmeye alınacak. Değerlendirmelerin ardından karar verilecek. Son çare olarak uyutma yöntemine gidilecek.

        NEDEN UYUTMA YÖNTEMİNE BAŞVURULACAK?

        Yapılan hesaplamalara göre; Türkiye'de 3 ila 5 milyon sahipsiz sokak köpeği var. Kısırlaştırma politikasının sürdürülebilir olması için ise 1 yılda yüzde 70'nin kısırlaştırılması gerekiyor. Ancak Türkiye'nin kısırlaştırma kapasitesi yüzde 15'le sınırlı. Dünya genelinde ise bu oran yüzde 30. Söz konusu veriler ışığında uyutma formülü bulundu.

        YENİŞEHİRLİOĞLU AÇIKLAMA YAPTI

        Konuya ilişkin değerlendirme yapan Yenişehirlioğlu, "Saldırgan sokak hayvanlarının binlerce mağduru var. Bu konuda mutlaka adım atacağız. Bakanlıklar çok detaylı bir çalışma yürüttü. Bu hafta Meclis’te görüşmelere başladık." dedi. STK’lar ve üniversitelerle görüşeceklerini belirten Yenişehirlioğlu, "Muhalefetin düşüncelerini ve vekillerin hassasiyetlerini dinleyeceğim, çözüm önerilerini alacağım" şeklinde konuştu.

        TASLAĞI 4 BAKANLIK HAZIRLIYOR

        10-15 gün sürmesi beklenen sürecin ardından bir rapor hazırlanacak. Teklif ardından, AK Parti grubunun imzasıyla başkanlığına sunulacak. Meclis yaz tatiline girmeden de teklifin yasalaşması bekleniyor. 4 bakanlığın yaptığı taslak çalışmaya göre ise, bakanlık, belediye ve ilgili kurum ve kuruluşların yetkileri yeniden belirlenecek.

        CHANGE.ORG'DA KAMPANYA BAŞLATILDI

        DHA'da yer alan habere göre de sokak hayvanlarının barınaklarda toplatılıp, 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin öldürüleceği yönünde bir yasa hazırlandığı haberleri üzerine Change.org'da başlatılan kampanyayı iki günde 100 binin üzerinde kişi imzaladı. Hayvanseverlerin talebi, öldürmek yerine kısırlaştırma seferberliği başlatılması ve hayvan satışının yasaklanması.

        Sokak köpekleri hakkında hazırlanan yasa teklifinin meclise sunulması bekleniyor. Teklifin içeriğinde sokak köpeklerinin toplatılıp, 30 gün süre zarfında sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulması planlandığı iddiasının basına yansımasının ardından, hayvan hakları savunucuları teklife tepki gösterdi. Change.org'da 'Katliama Hayır' başlığıyla başlatılan kampanyayı, iki gün içerisinde 100 binin üzerinde kişi imzaladı.

        100 BİNİN ÜZERİNDE TOPLANDI

        Sokak köpeklerinin popülasyonunun artışında, belediyelerin 20 yıldır kısırlaştırma görevini gerektiği gibi yapmamasının da rolü olduğu vurgulanan kampanyada, hayvanları öldürmenin sorunu çözmeyeceği vurgulanıyor.

        Kampanyayı başlatan Didem Kurtoğlu “Hayvanları öldürmek popülasyon sorununu çözmeyeceği gibi bizim ülkemize yakışan bir yöntem de değil. Bize acilen kalıcı çözümler lazım, katliam değil" diyerek çözümün kısırlaştırma seferberliği yapılması ve evcil hayvan satışının yasaklanmasından geçtiğini savundu.

        Kampanyayı imzalayanlar da yorumlarıyla planlanan yasa tasarısına tepki gösterdi. İmzacı Nilgün Kızılkaya, "Her canlının eşit yaşam hakkı vardır. Görevini yapmayan kurumların cezası masumlara kesilmemeli" dedi. Mert Hünkar ise “Yüzlerce canın katledilmesine sessiz kalamam. Bu bir vahşettir hiçbir vicdan bunu kabul edemez" diye konuştu.

        Fotoğraflar: İHA

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa