Göz damlası orucu bozar mı?
Göz damlası orucu bozar mı? sorusunun yanıtı milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. 2018 Ramazan ayında göz damlası kullanmanın orucu bozup bozmadığı en çok merak edilen konular arasında... Diyanet İşleri Başkanlığı, göz damlası orucu bozar mı sorusuna yanıt verdi. Peki, göz sağlığı için göz damlası kullanmak zorunda kalan bir kişinin orucu bozulur mu? İşte merak edilen bu sorunun yanıtı...
Göz damlası orucu bozar mı? sorusunun yanıtı oruç tutan milyonlarca kişi tarafından merak ediliyor. Peki gerçekten göz damlası orucu bozar mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği cevap...
"Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olupbunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat(gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır.Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz.
BURUN SPREYİ ORUCU BOZAR MI?
Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmaktadır. Bu da, mazmazadan ( ağzı su ile çalkalamadan) sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz.
DİL ALTI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?
Diyanet'ten gelen açıklamaya göre; bazı kalp rahatsızlıklarında dil altına konulan ilaç, doğrudan ağız dokusu tarafından emilip kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Söz konusu ilaç ağız içinde emilip yok olduğundan mideye bir şey ulaşmamaktadır. Bu itibarla, dil altı kullanmak orucu bozmaz.