Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Borsa İstanbul'da izne ayrılan Hakan Atilla'da son durum - İş-Yaşam Haberleri

        Borsa İstanbul'da 26 Mart günü yapılacak Genel Kurul öncesi Genel Müdür Hakan Atilla'nın 1 ay izin alması görevini bırakacağı yorumlarına yol açtı. Atilla'nın izne çıkma kararı ile istifa iması sonrası Ankara kulislerinde bu irade beyanın ise kabul gördüğü ifade ediliyor.

        Financial Times gazetesi İran'a yönelik yaptırımları deldiği iddiasıyla ABD'de 28 ay hapis yatan Atilla'nın bu kararının arkasında ABD-Türkiye ilişkilerini iyileştirmek olduğunu iddia etti.

        Hakan Atilla, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı olarak gittiği ABD’de, göz altına alınmış, ABD’nin İran ambargosunu deldiği iddiasıyla yargılandığı davada 32 ay hapis cezasına çarptırılmış ve 28 ay hapis yattıktan sonra da, tahliye olmuş ve Türkiye’ye geri dönmüştü. Türkiye’ye dönen Atilla, 2019 yılının Ekim ayında Borsa İstanbul’un Genel Müdürü olarak atanmıştı. Atilla'nın atanması sonrasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD, Borsa İstanbul'daki yüzde 10'luk payını Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) satmıştı. TVF, EBRD'den devraldığı yüzde 10'luk payı daha sonra Kasım 2020'de 200 milyon dolar bedelle Katar Yatırım Otoritesi'ne satmıştı. EBRD, Atilla’nın ABD’de finansal suçlu iddiasıyla hapis yatan Atilla’nın BİST Genel Müdürü olması gerekçesi ile hisselerini satmıştı.

         Borsa İstanbul Genel Müdürü görevi bırakıyor
        Borsa İstanbul Genel Müdürü görevi bırakıyor Haberi Görüntüle

        İSTİFA İMASI GERİ TEPTİ

        ABD’de Joe Biden’ın başkan seçilmesi ise Halkbank davası nedeniyle Atilla’nın ismi yeniden öne çıktı. Avrupa Birliği ve ABD’de Atilla’nın ekonomi yönetiminde önemli bir kurumun başında olması ise rahatsızlık yarattığının Ankara’da kulislerde sıkça konuşulması dikkat çekti.

        Türkiye’de bu olumsuz havayı dağıtmak için Atilla’nın görevine son verilebileceğinin konuşulması ise Atilla’yı harekete geçirdi. Hakan Atilla Ankara’da bir yetkiliye istifayı düşündüğünü ifade etti. Söz konusu yetkili istifanın tek taraflı bir karar olduğunu söylemesi üzerine Atilla’nın geri adım attığı ancak bu kez de istifasının istenmesi üzerine istifaya kadar izne ayrılma kararı verdiği ileri sürüldü.

        FINANCIAL TIMES DEĞERLENDİRMESİ

        Financial Times gazetesi de analizinde İran’a yönelik yaptırımları iddiasıyla ABD’de 28 ay hapis yatan Atilla’nın bu kararının perde arkasında ABD-Türkiye ilişkilerini iyileştirmek olduğu iddia edildi. İngiliz gazetesi haberinde bir Borsa İstanbul yetkilisinin "Hakan Atilla kendi isteğiyle izne ayrıldı ve Genel Kurul’a kadar izinde kalmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verirken Mayıs ayında New York'ta başlayacak Halkbank davasında çıkabilecek bir cezanın Türkiye'nin bankacılık sistemini olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

        REKLAM

        Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden ayrılmasına dikkat çeken gazete, Merkez Bankası yönetimindeki değişikliğe, ekonomi politikalarında ortodoks yaklaşımlara dönülmesine ve TL'deki toparlanışa dikkat çekerken Atilla'nın ayrılmasının ABD'de göreve başlayan Biden yönetimiyle ilişkileri iyileştirmek isteyen Türkiye'nin bir jesti olabileceğini yazdı.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa