Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Ferhan Şensoy, Türk tiyatrosuna damga vuran bir yazar, oyuncu ve yönetmendir. Kendine has mizah anlayışı, zeki diyalogları ve toplumsal eleştirileriyle bezeli oyunlarıyla tanınan Şensoy, tiyatro sahnesinde unutulmaz izler bırakmıştır. Kariyeri boyunca pek çok önemli esere imza atan ve sahne sanatlarını yeni bir boyuta taşıyan Şensoy, yaşamı boyunca sanata adanmış bir hayat sürdürmüştür. Ancak bu parlak kariyer, Şensoy'un beklenmedik vefatıyla gölgeye düşmüştür. Bu yazımızda, Ferhan Şensoy'un yaşamından kesitler, başarıları ve vefatına dair detayları ele alacağız.

Ferhan Şensoy Kimdir?

Ferhan Şensoy, 1951 yılında Samsun'un Çarşamba ilçesinde, öğretmen bir anne ve belediye başkanı bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini Samsun'da başladığı Şensoy, daha sonra eğitimine İstanbul'daki prestijli Galatasaray Lisesi'nde devam etti ancak lise eğitimini Çarşamba Lisesi'nde tamamladı. Genç yaşlardan itibaren edebiyata olan ilgisiyle dikkat çeken Şensoy, ilk yazılarını 1969 yılında edebiyat dergilerinde yayımlayarak sanat dünyasına adım attı.

Sanat yolculuğu, Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda sahnelenen skeçlerle devam eden Şensoy, 1971'de Grup Oyuncuları ile sahne aldığı profesyonel tiyatro performansıyla oyunculuk kariyerine başladı. Fransa ve Kanada'da tiyatro eğitimi alarak uluslararası deneyim kazanan sanatçı, Montreal'de "Ce Fou De Gogol" adlı eseriyle En İyi Yabancı Yazar ödülünün sahibi oldu.

Türkiye'ye dönüş yaptıktan sonra Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu'nda "Dur Konuşma Sus Söyleme" adlı oyunuyla sahneye çıkan Şensoy, TRT ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu için skeçler yazdı ve televizyonda da rol aldı. Kısa sürede tanınan Şensoy, 1978'de yayımlanan "Kazancı Yokuşu" kitabı ve "Kızını Dövmeyen Dizini Döver" filmiyle sinema dünyasına adım attı.

Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ