Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Bundan 8 yıl önce patlak veren 'dizel skandalı' sonrası üreticilerin yönelmeye başladığı elektrikli otomobiller, sıfır emisyon yaratarak daha çevreci olmaları ile içten yanmalı motorların yerini almaya başlıyor.

Fakat, araştırmalar, tüketicilerin elektrikli araç tercihlerinin arkasında işin çevreci boyutundan çok maliyetlerin olduğunu gösteriyor.

Öyle ki, tüketiciler araç kullanma maliyetlerini düşürmeye çalıştıkça elektrikli araçlara olan ilgi artıyor. Ancak bu da yolda şarj için gereken süre, menzil endişesi, halka açık şarj istasyonlarının altyapısı ve ulaşılabilirliği gibi bir dizi sorunu gündeme getiriyor.

Ne kadara şarj oluyorlar? Haberi Görüntüle

Deloitte'un hazırladığı '2023 Küresel Otomotiv Tüketici Araştırması'na göre, Türkiye'de araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 54'ü bir sonraki araç seçimlerinin benzin/dizel olacağını belirtiyor.

24 ülkeden 26 binden fazla tüketiciyle yapılan ankete, Türkiye'den de 1006 kişi katıldı.

Araştırmaya göre, Türk tüketicilerden hibrit elektrikli araç yanıtı verenlerin oranı yüzde 30, tamamen pille çalışan elektrikli araç yüzde 10, şarjlı hibrit elektrikli araç diyenlerin oranı ise yüzde 4'te kaldı.

Elektrikli araçlarla ilgili Türkiye'deki tüketicilerin en büyük endişesi yüzde 47 ile şarj için gereken süre. Bunu yüzde 42 ile sürüş menzili ve halka açık elektrikli araç şarj altyapısının olmaması takip ediyor.

HALKA AÇIK İSTASYON EĞİLİMİNDE DÜNYANIN ÖNÜNDEYİZ

Küresel pazarın aksine elektrikli araç almayı düşünen Türkiye'deki tüketicilerin üçte ikisi araçlarını halka açık şarj istasyonlarında şarj etmeyi planlıyor. Bu eğilimin sebebi, evlerine şarj istasyonu kurma konusunda bilgilerinin/imkanlarının olmaması (yüzde 30) ve yüksek kurulum maliyetleri (yüzde 30) olarak öne çıkıyor.

Araştırmanın yapıldığı diğer ülkelerin aksine maliyet faktörü üst sıralarda yer almasa da daha düşük yakıt giderleri dünyadaki gibi Türkiye'de de elektrikli araç seçmenin ilk nedeni.

Şarj etmek kaç saat sürüyor? Haberi Görüntüle

'Daha iyi sürüş deneyimi', 'daha az bakım ihtiyacı', 'devlet teşvikleri', 'içten yanmalı araçlara uygulanan ekstra vergiler' diğer nedenler olarak sıralanıyor.

İklim değişikliği endişesi ise bir sonraki araç olarak elektrikli aracı tercih edecek tüketicinin ilk beş motivasyonundan birine bile girmiyor.

Haberi Hazırlayan: Yiğitcan Yıldız
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ