Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Bilişim Yapay zekâ sadece go ustalarının derdi değil - Teknoloji Haberleri

        YAPAY zekâ bir kez daha insan zekâsını alt etmeyi başardı. Google’a bağlı Deep Mind şirketinin geliştirdiği AlphaGo adındaki yapay zekâ, Uzakdoğu’da popüler zekâ oyunu ‘go’da, bu oyunun bir ustasını net bir skorla, 3-0 yenmeyi başardı.

        ‘Go’da 18 dünya şampiyonluğu bulunan Güney Koreli Lee Sedol, 5 set üzerinden oynanan go maçında tek bir oyunu kazanamamanın hayal kırıklığını “Üzerimde çok baskı vardı” diyerek açıkladı. Google ise sonuçtan şaşkınlık duyduğunu bildirdi ancak “Yeniden insanlık değil Lee Sedol” diyerek yapay zekânın insan zekâsını alt ettiği yorumlarını reddetti.

        TERMİNATÖR ENDİŞESİ

        Google’ın yapay zekâsının net galibiyeti, yapay zekânın gelecekte “Terminatör” filmlerinde öngörüldüğü gibi dünyanın kontrolünü ele geçirmeye doğru evrildiği yorumlarını alevlendirdi. Teknoloji devleri de daha önce yapay zekâ çalışmalarına ilişkin endişelerini dile getirmişti.

        Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın ve özel uzay şirketi SpaceX’in kurucusu Alon Musk, geçen yıl yapay zekâyı “İnsanlığın en büyük varoluşsal tehdidi” olarak nitelemiş ve bu çalışmaların etik zeminde ilerlemesi yönünde araştırmalar yapacak bir vakıf kurmuştu. İngiliz kuramsal astrofizikçi Stephen Hawking ise kısa süre önce “Bin veya 10 bin yıl içinde bir teknolojik felaket yaşanacak ve bu insanlığın sonu olacak” diyerek bu görüşe destek vermişti. Microsoft’un kurucusu Bill Gates de “Gelecek yüzyılda makineler bizim adımıza pek çok işi yapabilecek hale gelecek. Bu durum kontrol altında tutulursa iyi. Ancak ben de Elon Musk gibi daha sonrasında süper akıllı makinelerin tehdit haline geleceğinden endişeliyim ve diğer insanların neden endişelenmediğini anlamıyorum” dedi.

        Yapay zekâ çalışmalarında günümüzde önemli gelişmeler kaydedildi. IBM’in Deep Blue adını verdiği yapay zekâ, 1997’de zamanın Dünya Satranç Şampiyonu Garri Kasparov’u yenmeyi başarmıştı. Halen Google’un Boston Dynamics şirketi, savaş alanında da kullanabilecek gelişmiş yapay zekâlı, güçlü ve karmaşık işleri başarabilecek robotlar üzerinde çalışıyor. İHA’lar çatışma bölgelerinde füzeli saldırılar yapabiliyor.

        Yine Google’ın başını çektiği çok sayıda şirket,sürücüsüz araçlar üzerinde araştırmalar gerçekleştiriyor. ABD’nin M.I.T. Üniversitesi, temel dava süreçlerni yerine getiren bir ‘robot avukat’ bile geliştirdi. Dünya Ekonomik Forumu, yapay zekâ taşıyan otomasyon sistemlerinin 5 yılda dünyada 7 milyon kişiyi işsiz bırakacağını açıklamıştı.

        İNSANI SADECE OYUNLARDA YENEBİLİR’

        Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı:

        TEKNOLOJIK ilerlemeler bilgisayarların yaptığı analiz sayısını çok daha yukarıya taşıdı. Ama insan zekâsı bir problemle karşılaştığı zaman kısa yolu bulur ve daha önce karşılaştığı tecrübelerinden elde ettikleri bilgileri kullanarak her olasılığı denemeden doğru sonuca ulaşma yeteneğine sahip. İnsan zekâsı ile makineleri karşılaştırmanın doğru olduğunu düşünmüyorum.

        Yeni yazılımlar geliştirildikçe “Bu insan zekâsını geçecek mi?” diye düşünmek yanlış. İnsan hem akıl hem bilgi hem de tecrübeyi içerisinde barındırır. Mental yetenekleri ve vicdani duyguları ile bir bütündür. Bu gelişmeleri yaratan ve bilgisayarları kullanan da insandır.İnsanın en üstte olduğunu unutmamak gerekir.

        ‘YAZILIM KENDİNİ GELİŞTİREMEZ’

        İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül:

        Bazı insanlar yapay zekânın insan zekâsını geçebileceği korkusunu taşıyorlar. Ben bilgisayarların insan zekâsını aşabileceğini düşünmüyorum. Bilgisayarlar daha hızlı hesap yapabilirler, daha hızlı karar alabilirler, hatta biz daha iyi yazılımlar yazdığımız sürece bilgisayarların da yetenekleri daha da gelişebilir.

        Ama yazılımların kendi kendisini geliştirmesi mümkün değil. Bazı şeyleri öğrenebilirler ama insan aklını geçemezler. Sadece oyunlarda daha hızlı ve kolay hesaplama yaptıkları için insanlardan daha iyi sonuçlar elde edebilirler. Tartışmak yerine insan hayatına daha çok nasıl katkı yapar, onu düşünmeli.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa