Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Eren SAKARYA / HABERTURK.COM

Altın fiyatlarında son 10 günde taşlar resmen yerinden oynadı.

Kırım'daki olaylar ve yarımadanın Rusya'ya bağlanması ile sonuçlanan referandum üzerine ABD Merkez Bankası FED'in açıklamaları ile tırmanan altın 17 Mart itibariyle onsu 1.392 doları görmüştü. İç piyasada ise çeyrek altın 163 liraya çıkarken 24 ayar altının gram fiyatı 98 lirayı denemişti.

Aradan geçen neredeyse 10 günlük süre içerisinde altının onsu 1.315 dolara kadar gerilerken çeyrek altın da 10 liraya yakın bir düşüş yaşadı. Peki 10 gün içindeki bu büyük düşüşün sebepleri neydi? Yaklaşan genel seçimin altına etkisi nasıl olacak? Altın yatırımcısı seçim öncesi neler yapmalı? HABERTURK.COM olarak uzmanlara sorduk

Garanti Yatırım Altın Piyasası Uzmanı Mert Kipelli:

Ukrayna'daki kriz öncesi zaten altının çok büyük bir yukarı yönlü hareketi olmadığını belirten Kipelli, "Hatta piyasalarda altının onsunun 1200 dolar altına kadar düşmesi bekleniyordu. Ukrayna ve Kırım'daki kriz ve ABD Merkez Bankası FED'in tahvil alım programı açıklamaları ile altın yukarı yönlü bir seyir izledi" dedi.

İŞTE ALTINDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENİ

"16 Mart'ta Kırım'da yapılan referandum sonrası, hem AB, hem de ABD cephesinden Rusya'ya çok ciddi yaptırımlar yapılmaması, hem de Çin'deki altına olan fiziki talebin azalması, uluslararası piyasalarda altın fiyatlarının düşmesine neden oldu" diyen Kipelli, şu andan itibaren altında belirgin bir yükseliş beklenmediğini söyledi.

SEÇİM HAFTASINDA ALTIN YATIRIMCISINA TAVSİYELER...

Kipelli şöyle devam etti: Fakat ABD ekonomisinden gelecek olası toparlanma verileri, hem de genel seçim sonrası çıkacak sonuç, dolar kurunu yükseltebilir, bu yükseliş te Gram/TL'yi etkileyerek iç piyasada altın fiyatlarının artmasını sağlayabilir. Şu anda altın yatırımı yapılmasının çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Altın alımı için 90 tl altı daha uygun olabilir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ