Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Mart ayında imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, geçen yılın aynı ayına göre 0,4 puan artarak yüzde 73,1 seviyesinde gerçekleşti. Böylece kapasite kullanımı son bir yılın en düşük seviyesine indi. Geçenyılın aynı ayında kapasite kullanımı yüzde 72,7 olmuştu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, aynı ayda İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde geldi. 2013 yılı Mart ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2700 işyerine "İktisadi Yönelim Anketi" formu gönderilirken, 2256 katılımcıdan yanıt alındı. Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, bir önceki yılın aynı ayına göre ara mallarında artış görülürken, dayanıksız tüketim malları, gıda ve içecekler, yatırım malları ve dayanıklı tüketim mallarında azalış görüldü.

Mal gruplarına göre kapasite kullanım oranları aylık bazda dayanıklıtüketim malları yüzde 70,4'den yüzde 70,6'ya, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 72,6'dan yüzde 71,4'e, tüketim mallarında yüzde 72,2'den yüzde 71,2'ye, gıda ve içecek sektöründe 70.5'ten yüzde 68,4'e, ara mallarında yüzde 76,1'den yüzde 75,9'a ve yatırım mallarında yüzde 70,9'dan yüzde 71,2'ye geldi. Kapasite kullanım oranı ana metal sanayinde yüzde 75,9'dan yüzde 74.3'e inerken, fabrikasyon metal ürünleri imalatında (Makine ve teçhizat hariç) yüzde 72,1 olarak kaldı. İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinin TCMB “İktisadi Yönelim Anketi”ne verdikleri yanıtlaradayalı olarak hesaplanıyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ