Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Bu yıl iklim değişikliğinin gezegen üzerindeki yıkıcı etkileri bir kez daha görüldü. Kuzey yarımkürede yaz mevsimi küresel olarak kayıtlara geçen en sıcak mevsim oldu.

Eylül ayında Akdeniz'de meydana gelen Daniel fırtınasında Libya'da en az 5.000 kişi hayatını kaybederken, Hawaii adası Maui'de çıkan orman yangınında en az 115 kişi öldü.

Aralarında ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İngiltere Kralı III. Charles, Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga, Microsoft'un kurucusu Bill Gates, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de yer aldığı 70 binden fazla politikacı, diplomat, finansör ve iş dünyasının önde gelen isimleri, dünyanın çevre felaketine doğru kaymasını durdurmak için Birleşik Arap Emirlikleri’nin en kalabalık şehri olan Dubai'ye uçacak. Ancak 30 Kasım-12 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın 28’ncisi oldukça farklı olaylara sahne oluyor.

Örneğin bu yılki ev sahibi Birleşik Arap Emirlikleri rolünü daha farklı bir amaç için fırsat olarak görüyor: Yeni petrol ve gaz anlaşmaları yapmak.

BBC'nin aktardığına göre zirve sayesinde Birleşik Arap Emirlikleri 15 ülkeyle fosil yakıt anlaşmalarını görüşmeyi planlıyor. COP28 başkanı Sultan Al Jaber ise aynı zamanda dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan Abu Dabi National Oil Co.'nun icra kurulu başkanı.

Dünyanın en fazla karbon emisyonuna yol açan iki ülkesinin liderleri olan ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ise Dubai’deki katılmayacak. Ancak Çin ve ABD'nin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP28), sera gazlarının azaltılmasına ilişkin ortak toplantı düzenleyeceği bildirildi.

Dünyayı en çok kirleten iki ülke, bu ayın başlarında daha kapsamlı emisyon azaltma taahhütleri yayınlama ve yenilenebilir enerjiyi 3 katına çıkarma hedefini destekleme konusunda anlaştılar. Bu hedefin artık nihai COP belgesine dahil edilmesi muhtemel görünüyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ