Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İsrail İşçi Partisi'nde liderlik kavgası

        İsrail koalisyonun ortağı İşçi Partisi kamuoyunda giderek güç kaybeder ve parti lideri, Savunma Bakanı Ehud Barak'a karşı hareket büyürken, İşçi Partisi'nin güçlü isimlerinden İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı'nın Barak'a "ahmak" demesi ortalığı karıştırdı.

        Histadrut (İşçi Sendikaları Federasyonu) Başkanı Ofer Eini, dün Kanal 2 televizyonundaki söyleşide partinin yok olmaktan kurtarılması için gerçek bir lidere ihtiyaç olduğu ve dışardan bir aday getirilmesi gerektiği söyledi,

        Eini, ayrıca bir süredir evinde kaçak işçi çalıştırdığı için eleştirilere maruz kalan ve hakkında soruşturma açılan Barak'a, "Sen hükümette bir bakansın. Neden (evine) bir Filipinli getiriyorsun? Bunun için ahmak olman lazım" sözleriyle yüklendi.

        Eini'nin sözlerini "sokak ağzı" diye nitelendiren ve evinde yasadışı bir işçi çalıştırmakla hata yaptığını söyleyen Barak, Savunma Bakanı olmasaydı bütün bunların gündeme gelmeyeceğini ve eşinin sadece bir ceza ödemesiyle konunun kapanacağını savundu.

        Savunma Bakanı Barak ve eşinin evinde kaçak olarak çalışan Filipinli bir işçinin bulunduğunun ortaya çıkmasından sonra, olayla ilgili bir ön soruşturma yapılmış ve polis, uzun süre kaçak Filipinli'nin izini bulamadığını belirtmişti. Ancak polisin izini bulamadığını söylediği Filipinli, basın mensupları tarafından bulunarak söyleşiler yapılmıştı.

        Geçen haftalarda ise Filipinli'nin izinin bulunduğu ve İçişleri Bakanlığı yetkililerince sorgulandığı bildirilmişti. Barak;ın eşi Nili Priel hakkında dava açılması bekleniyor.

        İşçi partisinin önde gelen isimlerinden Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer ile Eini'nin Barak'ı devirmek için birlikte çalıştıkları belirtiliyor.

        BU GİDİŞLE ANCAK 4 MİLLETVEKİLİ

        Ben Eliezer, dün parti içindeki yandaşlarıyla yaptığı toplantıda, parti liderliğine aday olmayacağını ve geçici başkan olarak görev yapması yolundaki çağrıları da kabul etmeyeceğini bildirmişti. Halihazırda hiçbir adayı desteklemediğini belirten Ben Eliezer, mevcut haliyle İşçi partisinin seçimlerden ancak 4 milletvekili ile çıkabileceğini, partinin yeni ve cesur bir liderliğe ihtiyaç duyduğunu, bu amaçla dışarıdan bir aday getirilmesinin doğru olacağını öne sürmüştü. İşçi partisinin halen 120 üyeli Knesset'te (İsrail parlamentosu) 13 milletvekili bulunuyor.

        İşçi Partisi'nin önde gelenleri, dışarıdan gelecek adayın muhtemelen bizzat Eini veya önümüzdeki günlerde görevini bırakacak olan Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi olacağını söylüyorlar.

        İşçi Partisi'ndeki gelişmeler üzerine, Savunma Bakanı Ehud Barak, bugün Ben Eliezer ile yapmayı planladığı görüşmeyi iptal etti. Ofisinden yapılan açıklamada, Bakan;ın parti ve hükümetteki görevini sürdürmeyi amaçladığı, diğer konularınsa TV veya mitinglerde değil, parti organlarında halledileceğini söylediği belirtildi.

        Parti genel başkanlığı için yarışacağını duyuran Sosyal Güvenlik ve Refah Bakanı İzak Herzog ise partinin dışarıdan bir kurtarıcıya ihtiyaç duyduğu görüşüne katılmadığını belirtti ve Ben Eliezer;i liderlik seçimlerinin öne alınması için çaba göstermeye çağırdı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa