AB, İngiltere sonrası için yol haritası hazırladı
Avrupa Birliği diplomatları 'boşanma sürecinin' takvimini hazırladı
- 1
GAZETE HABERTÜRK
Avrupa tarihinin en önemli oylamalarından birine sadece 2 gün kaldı. Avrupa Birliği arasında nüfus ve ekonomi açısından en önemli üyelerinden İngiltere’nin halkı 23 Haziran’da ülkenin AB’de kalıp kalmamasını oylayacak. Karar ‘ayrılma’ yönünde olursa ekonomik sonuçları dünya çapında hissedilecek.
- 2
Ancak asıl sarsıntı Avrupa Birliği’nde yaşanacak. Çünkü AB ekonomisinin beşte birine sahip İngiltere’nin çekilmesiyle AB bütçesinde oluşacak büyük deliğin kapatılmasından yeniden vergileme süreçlerine, İngiltere’deki AB ve AB ülkelerindeki İngiliz vatandaşlarının durumuna kadar pek çok alanda düzenleme yapılması gerekecek.
- 3
Reuters Ajansı, AB diplomatları ve bürokratlarının haftaladır kapalı kapılar ardında çalışarak, Brexit oylamasının sonucunun belli olacağı 24 Haziran sabahından itibaren AB’nin İngiltere sonrası adım adım bir yol haritası hazırladığını bildirdi. İşte o takvim:
-
- 4
1. GÜN (24 Haziran CUMA)
Sonuçlar sabaha karşı alınınca bunun AB’ye bildirilmesi beklenecek. İngiltere Başbakanı David Cameron, sonucu anında Brüksel’e aktaracağı sözünü verdi. Ancak resmi bildiri 4-5 gün alması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası, Euro’nun aşırı dalgalanmaması için kendi “Brexit Planı”nı hazırladı.
- 5
Ancak çıkma yönündeki bir sonuç borsalarda büyük dalgalanmalara yol açacağından kimse adım atmak için vakit kaybetmek istemeyecektir. AB üyelerinin Brüksel daimi temsilcileri sabah 10’da ilk zirveyi gerçekleştirecek. Toplantı sonunda birlik dönem başkanı Hollanda, Almanya, Fransa ve AB kurumları ortak bir deklarasyon yayınlayarak birlik ve beraberlik mesajı verecek.
- 6
2. GÜN (25 Haziran CUMARTESİ)
AB’nin kurucu 6 ülkesinin; Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’un dışişleri bakanları Berlin’de bir araya gelecek.
-
- 7
3. GÜN (26 Haziran PAZAR)
AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, komisyonun 28 komiseri ile acil toplanacak. Toplantıda İngiliz Jonathan Hill de yer alacak. Komisyon “İngiltere ile boşanma sürecini yönetecek komiseri” atayacak. AB’nin boşanma süreci için “bir avukat ordusundan” danışmanlık alması da gündemde
- 8
4. GÜN (27 Haziran PAZARTESİ)
Piyasaların yeniden açılmasıyla İngiltere’nin AB’den çıkmasının yarattığı şokun boyutları ortaya çıkacak. İş dünyası yeni dönemden beklentileri ve planlarını açıklayacak.
- 9
5. GÜN (28 Haziran SALI)
Avrupa Birliği liderliği Brüksel’de 24 saat sürmesi beklenen bir kriz toplantısı yapacak. Eğer hâlâ istifa etmediyse toplantıya İngiltere Başbakanı David Cameron da çağrılacak. AB, İngiltere halkı çıkma yönünde irade ortaya koyarsa İngiltere’yi birlik içinde tutmak için çaba sarf etmeyecek. Ancak birlik yasaları üye ülkelerin çıkarılmasına imkân tanımıyor. Bu yüzden İngiltere Başbakanı Cameron’dan üyelikten ayrılma sürecini hemen başlatması istenecek.
-
- 10
6. GÜN (29 Haziran ÇARŞAMBA)
Brüksel zirvesinin 2’nci gününde İngiltere’siz zirveye geçilecek. AB şartının 50’nci maddesi gereği İngiltere ile ayrılma sürecinin 2 yıl içinde tamamlanması gerektiği dünyaya duyurulacak. Büyük ihtimalle savunma ve mali birliği içeren yeni bir AB hedefi dile getirilecek.
- 11
7. GÜN VE SONRASI
Boşanma süreci boyunca İngiltere 27 AB üyesi ülkeyle tek tek masaya oturarak mali ve hukuki konuları halletmeye çalışacak. Bu süreçte İngiltere AB üyesi olmayı sürdürecek, İngiliz vatandaşları AB kurumlarındaki koltuklarını terk etmeyecek. Ancak İngiltere sırası geldiğinde AB dönem başkanı olmayacak. Bu arada AB liderleri İngiltere’nin referandumunun başka ülkelere emsal teşkil etmemesi için dua edecek.