Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Tunus'ta Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesine yol açan halk ayaklanmasının ardından Mısır'da iki gündür yaşanan protestolar gözleri bölgeye çevirdi. İsyan ateşinin domino etkisi yaparak Arap ülkelerine yayılıyor olması akıllara ünlü Kübalı devrimci Che Guevara'nın Tricontinental'e (Diğer adıyla: Afrika, Asya ve Latin Amerika Halkları Dayanışma Konferansı) gönderdiği mesajdan türetilen ve 68 kuşağının dillerden düşürmediği "crear dos, tres, muchos vietnam, es la consigna" yani "iki, üç, daha fazla vietnam yaratmak, parola bu" sloganını getirdi.

PROTESTOLARIN ŞİDDETİ ARTIYOR

Mısır’da Salı günkü kitle gösterileri hükümetin koyduğu yasağa rağmen çarşamba günü de devam etti. Polis 800’den fazla kişiyi gözaltına aldı. ABD, Mısır hükümetini reformlar ve gösteri-ifade özgürlüğü konusunda uyardı.

Tunus’ta devlet başkanı Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesine yol açan halk ayaklanmasının ardından Mısır’da iki gündür yaşanan protestolar gözleri bölgeye çevirdi. Mısır’da Salı günü yaşanan kitle gösterilerinin ardından hükümetin koyduğu yasağa rağmen muhalifler çarşamba günü de sokaklardaydı. Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarı döneminde bir ilk olan kitle gösterilerinde 800’ün üzerinde kişi gözaltına alındı.

Mısır’da sokağa dökülen göstericilerin büyük çoğunluğunu, 20 ile 40 yaş arasındaki genç kesim oluşturuyor. Ağırlıklı olarak internetteki sosyal paylaşım ağları üzerinden örgütlenen göstericiler, daha fazla özgürlük ve yaşam standartlarının iyileşmesini istiyor. Bir gösterici, taleplerini şöyle dile getiriyor:

“Tunus bizim için bir örnek. Ama burada durum daha kötü. Otuz yıldır Mübarek rejimiyle yönetiliyoruz. Bütün bu süre içinde barış içindeydik. Bu koşullarda ülkenin aslında ekonomik olarak kalkınması, yaşam standardının yükselmesi gerekir. Ama bunun yerine biz savaş koşullarında gibi yaşıyoruz. Herşey pahalanıyor, işsizlik yüksek, her yerde yolsuzluklar var. Tunus bizim uyanmamızı sağladı. Gerisini bizim başarmamız gerekiyor.”

Read more!

''OĞUL MÜBAREK'İN ŞANSI AZALDI''

Nobel ödülü sahibi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın eski başkanı Muhammed el Baradey’in de desteklediği muhalefet hareketinin sözcüsü, taleplerini şöyle özetledi:

“Devlet Başkanı Mübarek, görev için bir dönem daha aday olmayacağını ve oğlunu da göreve getirmeyeceğini açıklamalı.”

Alman Erlangen-Nürnberg Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler Profesörü ve Mısır uzmanı Thomas Demmelhuber ise Mübarek rejiminin hemen devrilmesini beklemediğini, ancak Mübarek'in, oğlu Cemal'i göreve getirmeye artık cesaret edemeyeceğini belirtiyor:

“Mübarek'in iktidar sistemini analiz ederek şu anki duruma baktığımızda, Mübarek ya da rejiminin Tunus'taki Bin Ali rejimiyle benzer bir şekilde devrileceğine inanmıyorum. Mübarek yaşadığı sürece rejime süreklilik hakim olacaktır. Ama Mübarek gittiğinde şu anki duruma göre bakarsak, hanedanvari bir halef getirmek mümkün olmayacaktır.”

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ