Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Avrupa Birliği'nin, Brüksel'de dün yapılan zirvede, Türkiye'ye Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro yardım yapmayı ve birliğe katılımı için müzakereleri canlandırmayı kararlaştırması Avrupa basınında geniş yer aldı.

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi, AB'nin Türkiye'ye verdiği tavizlerle mülteci krizine çözüm bulmaya çalıştığını ve Brüksel'de toplanan liderlerin vizesiz seyahat imkanını masaya getirerek "75 milyon Türk'e" kapıları açtığını yazdı.

İşte Times'ta yer alan o yazı:

Avrupa Birliği liderlerinin göçmen krizini çözmek için dün oynadığı kumarla birlikte gelecek yıl Türkiye'nin 75 milyon vatandaşı Avrupa'yı vizeye ihtiyaç duymadan gezmeye başlayacak.

TÜRKİYE'YE BİR DİZİ TAVİZ

Brüksel'de düzenlenen zirvede Türkiye'ye bir dizi taviz verildi. Bunlardan birisi de başlangıçta 3 milyar euro olmak üzere açık uçlu finansal destekti.

'EKONOMİK GÖÇMENLER' TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK

Varılan anlaşmaya göre Türkiye, topraklarından Avrupa'ya giden düzensiz göç akınını durduracak. Bunun karşılığında da Avrupa ülkeleri Türkiye'deki 400 bin göçmeni aralarında anlaşarak AB topraklarına kabul edecek.

Ayrıca Türkiye Afganistan, Bangladeş, Pakistan ve diğer Asya ülkelerinden AB'ye yasa dışı yollarla gelmiş olan 'ekonomik göçmenleri de' geri akbul edecek.

Bir AB yetkilisi, Türkiye'nin yılda en az 3 milyar euro talep ettiğini, Ankara'nın bu desteğin karşılığında Suriyeli mültecilere eğitim ve istihdam olanaklarını açacağını ifade ettiğini aktarıyor.

"MERKEL'İN TÜRKİYE'YE İNANCI SORGULANIYOR"

Times'a konuşan AB yetkilisi 'Türkler Suriyeli mültecilerin maliyeti için kalıcı yıllık bir mekanizmanın oluşturulmasını istiyor. Ancak maliyetin büyüklüğünün yanı sıra birçok kişi Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin göç akınını durdurabileceğine olan inancını da sorguluyor' diyor.

Aralık ayından itibaren Merkel, AB içerisinde baülayıcı göçmen kotalarının kabul edilmesi için görüşmelere başlayacak.

Zirvenin ardından konuşan Merkel, 'Türkiye'yle imzalanan eylem planının ana parçalarından birisi yasa dışı göçün nasıl yasal göç haline getirileceği olacak' dedi.

'VİZE MUHAFİYETİ ÇOK TARTIŞILACAK'

Merkel zirve öncesinde Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, İsveç ve Yunanistan ile görüşerek Türkiye ile işbirliği yapıp 'yasal göçü' sağlayacak AB dışı bir olasılığı dile getirdi.

Bir diplomat 'Yüz binlerce göçmenin ülkelere pay edilmesi konusunda çok az isteklilik vardı' diyor.

Merkel gelecek ay yürüteceği temaslarda, göçmen kabul anlaşmasını imzalamak istemeyen ya da maliyeti karşılamaya destek vermeyi reddeden Doğu Avrupa ülkelerine, yardım etmemeleri halinde Schengen Bölgesi'nin çökeceğini ve bunun da ekonomik sonuçları olacağını ifade edecek.

Türkiye'ye vize muhafiyeti konusunda verilen taviz ise hem Almanya'da hem de Fransa'da 2017 genel seçimleri öncesinde çokça tartışılacak.

FINANCIAL TIMES

Financial Times gazetesi, "Alman yetkililer, Erdoğan'ın hızla büyüyen insan ticaretini durdurabileceğine ve Balkanlara uzanan kara sınırlarını da kontrol altına alabileceğine inanıyor" denen haberde, her iki tarafın da verdiği sözleri yerine getirip getiremeyeceği konusuna şüpheyle yaklaşanlar olduğu da vurgulanıyor.

Haberde, üzerinde uzlaşılan nihai metinde birçok noktanın kasten muğlak bırakıldığı da ifade ediliyor:

"3 milyar euronun ne zaman ödeneceği ya da nasıl bir ödeme planı olacağı konusunda detay yok. Vize serbestisi ve üyelik sürecinin hızlandırılması konuları ise Kıbrıs sorununa bağlı olacak. Birçok diplomat Kıbrıs sorunu çözülse dahi AB liderlerinin 75 milyon nüfuslu Türkiye'ye Fransa ve Almanya'daki genel seçimler öncesinde vizesiz seyahat verilebileceği fikrine şüpheyle yaklaşıyor."

INDEPENDENT: TÜRKİYE'YE AÇIK ÇEK VEREMEYİZ

Independent gazetesi de AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın birçok noktasının muğlak olduğuna dikkat çekiyor.

"Her ne kadar müzakerelere hız verileceği ifade edilse de, metinde hangi müzakere fasıllarının açılacağı konusunda bir ifade yer almıyor" diyen gazete, sadece ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi vurgusunun yapıldığını söylüyor.

"MERKEL'İN MİNİ ZİRVESİ AB'Yİ BÖLDÜ"

Guardian gazetesinde ise Türkiye'yle yapılan görüşmelere paralel olarak Almanya Başbakanı Merkel'in bazı AB üyesi ülkelerle mini bir zirve gerçekleştirdiği ifade ediliyor.

'Merkel'in mini zirvesi AB'yi böldü' başlıklı haberde, Almanya Başbakanı'nın Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüşmelere geçmeden önce Finlandiya, Belçika, Lüksemburg, Hollanda, Avusturya, İsveç ve Yunanistan liderleriyle görüştüğü belirtiliyor.

"Türkiye'nin de dahil olduğu eşi görülmemiş bir AB zirvesinde kırılgan bir pakt oluşturulmaya çalışıldı. Ancak bazı AB ülkelerinin göç politikalarına direnmesi üzerine Merkel 7 ülkenin lideriyle ayrı bir mini zirve yaptı" denen haberde, mini zirvenin amacının AB içinde uzlaşma sağlanamaması halinde devreye sokulacak bir B planını görüşmek olduğu ifade ediliyor.

Gazetenin haberinde, "Mini zirve, Merkel'in tüm üye ülkelere bağlayıcı göçmen kotaları verilmesi fikrinden vaz geçmeye başladığı fikrini akıllara getirdi. Mini zirve hakkında konuşan Merkel'in müttefiki ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, 'Bu tplantı Türkiye'den yasal yollarla çok sayıda göçmen kabul etmeye hazır olan ülkeler arasında gerçekleşti' diyordu" ifadeleri yer alıyor.

Mini zirveye Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın katılmadığı belirtilirken, "Ancak Hollande'ın programının uygun olmaması nedeniyle toplantıda bulunmadığı, Fransa'nın toplantıdaki ülkelerin fikirlerini desteklediği ifade ediliyor" deniyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ