Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Seçim Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Dünya kendi etrafındaki dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bu duruma günlük hareket adı verilir. Dünya kendi etrafında dönüş yönü olarak batıdan doğuya doğru hareket eder. Dünya'nın kendi etrafında tamamladığı günlük hareket sonucunda;

  • Gündüz ve gecenin oluşması sağlanır.
  • Gün boyunca güneş ışınlarının Dünya'ya geliş açısı değişerek sıcaklık farklılık gösterir; cisimlerde oluşan gölgenin boyutu ve yönü değişim gösterir. Günlük olarak sıcaklık değişimi de kurak olan yerlerde taşların mekanik çözülmelerine neden olur ve günlük olarak basınçta oluşan değişimler ile de meltem rüzgarları oluşur.
  • 30 ve 60 derece dinamik olarak basınç merkezleri ortaya çıkar.
  • Yerel saat farklılıkların oluşumu görülür.
  • Merkezkaç kuvvetinin oluşmasıyla; okyanusların akıntılarında ve sürekli rüzgarların oluşmasında sapmalar ortaya çıkar.
  • Doğuda erken güneş batarken batı da daha geç batar bu da dünyanın dönme açısından kaynaklanır.

Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ile oluşan yıllık hareket

Dünya Güneş'in etrafında dönerken bu hareketini 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır. Bu hareketin sonucun 1 yıl oluşur ve bu harekette yıllık oluşan hareketidir. Dünya'nın Güneş etrafında döndüğü ve izlediği yol yörünge olarak adlandırılır. Dünya yörünge çevresindeki hareketini elips hareketi ile yapar. Bu hareketi yaparken güneş çevresinde güneşe uzaklığı sabit olmaz. Bu hareketi yaklaşarak ve uzaklaşarak gerçekleştirir. Dünya'nın Güneş'e yakın olduğu 3 0cak tarihinde günberi (perinel) olarak adlandırılır, en uzak olduğu 4 temmuz ise günöte (aphel) olarak adlandırılır. Dünya yörünge üzerinde hareket ederken güneşe yakın olduğu zaman hızı artışa geçer, uzaklaşmaya başladığı zamanda hızı azalmaktadır. Bu hareketler; yarımküre üzerinde mevsim sürekli farklılaşır, eylül de oluşan ekinoks da gecikme olur ve 2 gün sonra gerçekleşir ve şubat ayı da 2 gün kısalarak 28 gün çeker.

Haberi Hazırlayan: Ahmet Cirik
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ