Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa BMW'den Türkçe konuşma yasağı!

        BMW’nin Münih kenti yakılarındaki Garching Fabrikası'nda bir vardiyada bir ustabaşı, Türk çalışanların kendi aralarında Türkçe konuşmalarını yasakladı. 50 farklı milletten 7 bin kişinin çalıştığı fabrikada Türkçe konuşmaya getirilen yasak, çalışanlar tarafından tepkiyle karşılandı.

        Bild gazetesinin haberine göre, çalışanların sosyal alanlarda bile Türkçe konuşmaları yasaklandı. Ustabaşı,Garching fabrikasındaki çalışanlara sadece Almanca konuşma izin verdi.Ustabaşı tarafından getirilen yasak fabrikada çalışan Türk isçilerine Türkçe olarak bildirildi.

        Yasaktanetkilenen çalışanlar, kararı kabul etmedi. Ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirten Türk işçileri, ustabaşının keyfi uygulamasını sendikaya şikayet etti. Sendika da yaşanılan yasak üzerine böyle bir uygulamanın kanunsuz olduğunu açıkladı. İnsan Kaynakları departmanı, personelin tarafını tutarak olayı incelemeye başladı.

        Şirketsözcüsü Jochen Frey,BMW'nin çalışanların iş yerinde kendi aralarında hangi dili kullanacakları konusunda bir mecburiyet olmadığını, çalışırken herkesin anlaşabilmesi için ortak dilin Almanca olmasının gerektiğini söyledi. "Şirket, çalışanların hangi dilde konuşmaları gerektiğini dikte etmiyor, ancak, çalışma talimatlarının herkes tarafından anlaşılabilir olması ve bunun Almanca olması gerektiği konusunda sınırlama getiriyor" şeklinde açıklamada bulundu.

        BMW: İDDİALAR GERÇEK DIŞI

        Almanya'nın Münih şehrindeki Bavyera Motor Tesisleri (BMW)'nin Garching tesislerinde 'Türkçe konuşma yasağı' getirildiğine dair iddiaların geniş çapta yankı uyandırmasının ardından işletmeden açıklama geldi.

        Açıklamada, "120 ayrı milliyetten insan çalıştıran BMW tesislerinde, 'Türkçe konuşma yasağı' olması mümkün değil. Buna asla müsaade etmeyiz" denildi.

        Başta BİLD gazetesi olmak üzere ülke medyasında geniş yer alan "BMW'de Türkçe konuşma yasağı" başlıklı haberlerle ilgili RedaktionsNetzwerk Deutschland'a açıklamalarda bulunan BMW İşletmeleri Sözcüsü Jochen Frey, "Bize de intikal ettirilen, bir vardiya ustabaşımızın 20 kişilik Türklerden oluşan mesai grup arkadaşlarına 'Burada sadece Almanca konuşacaksınız' talebi olmuş. Biz de bunu duyar duymaz işletme olarak derhal harekete geçip bu tür bir yasağın bırakın sosyal tesisleri kapsamasını, işyerinde bile asla olamayacağını tüm birimlerimize anlaşılır kesin ve net bir dille ifade ettik" derken, sadece herkesin katıldığı 'genel çalışma toplantılarında' Almanca konuşulmasından yana olduklarını belirterek, 'yasak' iddialarını yalanladı.

        "BMW işletmelerinde kurumsal olarak kesinlikle bir 'Türkçe konuşma yasağı' hiçbir an gündemde olmadı ve olamaz" diyen BMW İşletmeleri Sözcüsü Frey, 120 milliyetten çalışanlarından bir kişiye bile herhangi bir ayrımcılık veya ona benzer yasakların olamayacağını, böyle şeylere hiç bir zaman izin vermeyeceklerini belirtirken, dışlamanın her türlüsüne de asla tahammül etmelerinin söz konusu olmadığını vurguladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa