Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji "Sır kitabı" geliyor! Bitcoin'in yaratıcısı mı yazdı? - Teknoloji Haberleri

        Satoshi Nakamoto kod adıyla Bitcoin'in teknik detaylarını ve felsefini manifesto olarak yayımlayarak dünyanın en çok konuşulan para birimini yaratan kişi ya da kişiler, şimdi bir kitap yayınlıyor olabilir.

        Nakamotofamilyfoundation.org (Nakamoto Aile Vakfı) adlı web sitesinde 29 Haziran tarihinde yayımlanan bir gönderide, Duality adlı kitap özetine yer verildi. Birinci kişi ağzından yazılan bu özet, Bitcoin'in ilk günleri hakkında detaylar veriyor.

        Bu bilgilere geçmeden önce, yazarın Nakamoto olup olmadığının kesin bilinmediğini belirtmemizde fayda var. Özetin yayımlanmasının sebebinin, daha fazla kişiye ulaşmak olduğunu belirten yazar, en çok sorulan soruları yanıtlamak istediğini söylüyor.

        REKLAM

        NEDEN SATOSHI NAKAMOTO?

        Satoshi Nakamoto adının Japonya'da çok yaygın olduğunu belirten yazar, bu sebeple nick'in bu olduğunu belirtiyor. Gönderide, Bitcoin'in geliştirilmesinde önemli rol oynayan diğer kişiler arasında David Chaum, Mike Hearn, Adam Beck, Wei Dai, Hal Finney'e yer verilirken, "gerçek Nakamoto" olduğu iddia edilen kişilerden birisi olan, kriptografi uzmanı Nick Szabo'nun adının atlanması, gönderiyi ve kitabı yazanın Nakamoto olmadığı yönündeki iddiaları güçlendiriyor.

        BITCOIN NEDEN 21 MİLYONLA SINIRLI?

        Özette, Bitcoin'lerin azami miktarının neden 21 milyon olduğuna da yer verilmiş. Buna göre, var olabilecek azami Bitcoin sayısının (Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabında hayatın anlamı olarak belirtilen 42 sayısına referansla) 42 milyon BTC olmasının düşünüldüğünü, fakat insanların bu referansı ciddiye almayacaklarını düşünerek 21 milyona sabitlediğine yer veriliyor.

        REKLAM

        BİR DE BULMACA VAR

        Kitabın yayın tarihi de bir bulmacayla verilmiş. Bu bulmaca çözüldüğünde Japonca bir deyim olan "Honne ve Tatemae" bulunuyor. Bu da, bir kişinin düşünceleriyle toplumda gözüktüğü hali arasındaki karşıtlık anlamına geliyor.

        "GERÇEK NAKAMOTO YAZMADI" İDDİALARI ARTIYOR

        Geçen yıl ortaya çıkarak Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Avustralyalı girişimci Craig Wright, yazının yayımlanmasından kısa bir süre sonra tweet atarak yazarın "tarihleri de teknik detayları da doğru yazmadığını" belirtmesi de konuyla ilgili ilginç detaylardan oldu.

        Özeti yazan kişinin Nakamoto olmadığına dair farklı iddialar da sosyal ağlarda boy göstermeye başladı. Bunlar içinde en yaygın inanış, Nakamoto'nun Bitcoin manifestosundan ve diğer e-postalarından bilindiği üzere, hatasız bir yazım diline sahip olması, ancak kitap özetinde ufak tefek çeşitli hataların yer alması oldu.

        Ayrıca, özette iddialara karşın Bitcoin'le ilgili verilen bilgilere yönelik ciddi bir kanıt bulunmaması da yazının gerçek Nakamoto tarafından yazılmadığını söyleyenlerin birleştiği bir nokta.

        GERÇEK SATOSHI NAKAMOTO ORTAYA ÇIKARSA NASIL ANLAŞILACAK?

        Yazarın Satoshi Nakamoto olduğunu kanıtlamasının çok basit bir yolu var.E-postasındaki şifre korumasını kullanarak bir mesajı şifrelemesi yeterli. Böyelce onunla e-posta alışverişinde bulunan kişiler bunu doğrulayabilirler.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa