Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol İngiltere Bir hikaye: Jürgen Klopp - Klopp'un hayatı ve hikayesi - Futbol Haberleri
        • 1

          Jürgen Klopp çok eğlenceli biri. Liverpool'un başına gçetikten sonra 20 Aralık 2015'te Watford'a deplasmanda 3-0 mağlup olmuşlardı. Futbolcular dahil herkes, kulübün düzenleyeceği Christmas partisini iptal edeceğini düşünüyordu.. Kimsenin eğlenecek hali yoktu. Onlar için şaşırtıcı olan ise Alman menajerin partinin yapılmasına karar vermesi oldu. Futbolcular, teknik ekip ve tüm personel, Formby Hall Oteli'ne gelmişti ancak ortam partiden ziyade her şeyi andırıyordu.

        • 2

          Derken Klopp mikrofonu aldı ve konuşmaya başladı: “Hepimiz hayal kırılığı yaşadık ancak dün gece geride kaldı. Burada bulunmak sizin göreviniz. Eğlenmek de öyle. Ne kadar içtiğinizi zerre kadar umursamıyorum. Kızacağım tek şey, birinin partiyi benden önce terk etmesi olur. Bu kulüpte ne yapacaksak, ne yapıyorsak bu birlikte olacak. Bu da demek oluyor ki bu gece parti yapacağız!”

        • 3

          Öyle de yaptılar. Klopp dans pistinde eşi Ulla'yla birlikte cüssesinden beklenmeyecek figürler sergiledi. O gece yüzünden gülücük eksik olmadı. Bu futbolculara sirayet etti çünkü mutluluk bulaşıcıydı. Gecenin başında suratları asık futbolcular, saatin nasıl geçtiğini anlamadı.

        • 4

          3-0'lık Watford yenilgisi artık geride kalmıştı. Birkaç gün önce Manchester United, Christmas partisini oyuncuların isteği doğrultusunda iptal etmişti. Louis van Gaal'i Şampiyonlar Ligi'ndeki Wolfsburg yenilgisinin ardından ligde de Bournemouth, Norwich City ve Stoke City'ye yenildikleri için zor günler bekliyordu. Daha önce Harry Redknapp ve Alan Pardew da partilerin iptal edildiğini duyurmuştu. Ancak Klopp, İngiltere'ye gelmesinin üzerinden henüz 2 ay olmuşken herkesten farklı bir yol izledi.

        • 5

          "HERKES GELECEK, MAZARET YOK"

          Liverpool oyuncuları, Klopp göreve gelmeden önce onu biraz araştırsalardı parti kararına şaşırmazlardı. Bundan bir yıl kadar önce Almanya'da da benzer durumdaydı. Teknik direktörlük kariyerinin en kötü dönemini geçiriyordu ve Borussia Dortmund, küme düşme potasındaydı. Futbolcuların hepsine tek tek mesaj attı: “Bir anlığına bile başka seçeneğiniz olduğunu düşünemezsiniz. Herkes gelecek. Mazeret yok”

        • 6

          Klopp çalıştırdığı takımları, 'Band of brothers' dizisindeki askerler gibi görüyordu. Kazanırken beraber olurlar, kaybederken de öyle. Ve tabii ki parti yaparken de! Futbolcularına bir kez daha seslendi ve “Eğer birlik olabilirsek, bu yolu beraber yürüyebilirsek Liverpool'u parlak bir gelecek bekliyor” dedi. Ancak bu kez Avrupa Ligi'nde Basel'de Sevilla'ya kaybettikten sonra söyledi. Basel'deki parti nasıl mıydı dersiniz?

        • 7

          O BÖYLE BİR MENAJERDİ

          Herkes tutuk başladı, futbolcuların yüzlerinde şimdiden belirsiz olan yazı düşündükleri okunuyordu. Klopp yine herkesi ayağa kaldırmayı başardı.. Dans pistinde mikrofonu bir kez daha eline alarak “İki saat önce kendinizi b*k gibi hissediyordunuz. Şimdi biraz daha umutlusunuz. Dinleyin. Bu bizim için henüz başlangıç. Daha çok final oynayacağız” dedi ve ardından şarkı söylemeye başladı: “Liverpooooooool – tra la la la” O böyle bir menajerdi. Futbolcuları da onu izledi.

        • 8

          9 Kasım 2015'te Liverpool Menajeri olarak mesaisine resmen başlamıştı. “Liverpool ailesinde biraz karamsarlık görüyorum. Ve bolca şüphe. Stadyumdaki atmosfer güzel ancak kimse gerçekte eğlenmiyor. O ana inanmıyor. Kafalar sürekli 5 yıl 10 yıl öncesinde. 'Savunmada büyük problemler var' diye düşünülüyor. Yeni bir başlangıç yapacağız. Futbolcular için şu an en önemli şey, geçmişi geride bırakmaları. Şüphecileri, inananlara çevireceğiz.

        • 9

          Şühpe mi? İlk günden itibaren bile her bir Liverpool taraftarı, Klopp'a inanmıştı. Anfield'daki hiçbir menajer onun kadar destek görmemişti. Gerard Houllier ve Rafa Benitez bile! Ki onlar kupa kazanmışlardı! Söylemek, bir şeyleri yapmaktan daha kolaydı. Klopp'un elinde işlevsiz bir kadro vardı. Hayat, Football Manager oyunundaki gibi değildi. Mevcut kadroyu, Şampiyonlar Ligi'nde 120 kilometre koşan Dortmund takımına dönüştürmesi de bir gecede olacak iş değildi. Köklü değişiklikler için yazı beklemek zorundaydı.

        • 10

          Üçüncü maçında Chelsea'yi deplasmanda, beşinci maçında ise Manchester City'yi Etihad'da mağlup etmeyi başardılar. O sezonu şampiyon tamamlayan Leicester City'yi de 1-0 mağlup etmeyi başardılar. Avrupa Ligi'nde önce Manchester United'ı ardından eski kulübü Borussia Dortmund'u eleyerek yarı finale kaldılar.

        • 11

          İlk maçta İspanya'da Villarreal'e 1-0 kaybetmelerinin ardından İngiltere'de 3-0'lık skorla final biletini kapan taraf oldular. İsviçre'de Sevilla'ya 3-1'lik skorla kaybettiler. İlk yarıyı 1-0 önde tamamlayan Liverpool, ikinci yarıda 3 gol birden yedi. Baskı altında hata yapıyorlardı, Klopp'un istediklerini değil. Uzun bir yaz olacaktı.

        • 12

          Eğer soyunma odasında Klopp'tan ötürü bir memnuniyetsizlik varsa bu kesinlikle antrenman programı olurdu. Premier Lig'de oyuncular geçen sezonlar günü iki antrenmanla geçmeye alışmışlardı. Klopp ise günde üç çantrenman yaptırıyordu. Biri sabah, ikisi öğleden sonra ve daha da kötüsü biri öğleden sonra ikisi akşam olmak üzere! Bu, oyuncuların gece maçlarına alışmaları içindi. Buna günlük rutin deniyordu...

        • 13

          Futbolcuların vücudunu, doğru zamanda doğru formda olmaları için çalışıyordu. Klopp'un Liverpool'daki ilk antrenmanında Portekizli genç oyuncu Joao Teixeira fenalaşmıştı. Bir başka iki oyuncu ise kusmuştu! Robin van Persie'nin fazla antrenman yaptırdığı için suçladığı Hollandalı antrenör Raymond Verheijen bile Klopp'un antrenman metotlarını eleştirmişti.

        • 14

          Klopp, Liverpool kafilesini Temmuz 2015'te Kaliforniya'ya götürme kararı aldığında bunun turistik bir gezi olmadığını herkes biliyordu. Los Angeles, San Fransisco, St Louis'de Uluslararası Şampiyonlar Kupası maçlarına çıkacaklardı ancak öncesinde hazırlık kampı vardı. Klopp, fitness ve kondisyon alanında uzman Andreas Kornmayer'i göreve getirdi. Kornmayer daha önce Louis van Gaal, Jupp Heynckess ve Pep Guardiola'yla birlikte Bayern Münih'te çalışmıştı.

        • 15

          Klopp oyuncuları Kornmayer'le tanıştırırken ve 'pestillerinin çıkacağını' söylerken yüzünde ironik bir tebessüm oluştu. Stanford Üniversitesi'ndeki kampa gitmeden önce Klopp, oyuncuların fiziksel durumlarının test edilmesini istedi. Zeljko Buvac, Peter Krawietz ve Pepijn Lijnders ise oyuncuların taktiksel yeterliliklerini test ediyordu. ABD seyahatinden önce dört maç yapmışlardı ancak sinyaller yeterince iyi değildi. Bu da antrenmanların nasıl geçeceğinin işaretiydi!

        • 16

          Antrenmanlar dışında gayet rahat bir ortam vardı. Klopp, herkesin eğlenmesini ve ABD yolculuğundan keyif almasını istiyordu. Dışarıdan göründüğü gibi katı, disiplinli hatta fiziksel anlamda yıpratıcı olmasının yanı sıra bir o kadar da eğlenceli ve rahat birisiydi.

        • 17

          “Antrenmanlarda bizi hem yoruyor hem de eğlendiriyor” diyordu Adam Lallana. “Herkesle çok samimi. Bu, birçok oyuncu için çok önemli bir şey. Size böyle davrandığında kendinizi çok iyi hissediyor, onun için her şeyinizi vermek istiyorsunuz. Bu sayede de sahada yüzde 100'ünüzü vermek için çabalıyorsunuz....”

        • 18

          Mamadou Sakho'nun kamptan gönderilme nedeni de buydu. Fransız stoper önce San Fransicsco Havaalanı'ndaki check-in işlemlerine geç kaldı, ardından rehabilitasyon seansını kaçırdı. En sonunda takım yemeğine geç gelmesi, bardağı taşıran son damla oldu. “Bazı kurallarımız var” diyordu Klopp. “Herkes kurallara saygı duymalı. Biri uymazsa ya da saygısızlık yaparsa da bir yaptırım uygulamak zorundayım”

        • 19

          Stanford'daki antrenmanlar genelde Klopp'un meşhur pres taktiği olan 'gegenpressing' odaklı geçiyordu. Bu sadece topu rakip sahada kazanmayı değil, kazandıktan sonra en etkili biçimde rakip kaleye gitmeyi hedefleyen bir anlayıştı. Çünkü Klopp'a göre rakibin en savunmasız anı, topu kaybettiği andı.

        • 20

          Antrenmanlarda defalarca savunmadan hücuma geçiş çalışması yapıldı ve günler ilerledikçe oyuncular bu konuda biraz daha iyi hale geldi. Sadece Klopp değil, yardımcıları da gördüklerinden bir hayli etkilenmişti. “Antrenmanlarda kazanırsak, maçta da kazanırız” diyordu Lijnders.

        • 21

          Liverpool'u 2010 yılında satın alan FSG yetkilileri, İngiltere'deki menajerlik sistemien dair birkaç teşhiste bulundu. ABD Beyzbol Ligi ekiplerinden Boston Red Sox'taki tecrübelerini temel alarak yeni bir model ortaya koydular. Buna göre antrenör, takımı çalıştıracak, kadroyu belirleyecek, oyuncu transferleri ve uzun vadeli kadro planlamasından bir komite sorumlu olacaktı. Brendan Rodgers, bu modele ayak uyduramamıştı.

        • 22

          Klopp, New York'ta iş görüşmesi yaparken birçokları, onun bu sisteme ayak uydurabileceğine şüpheyle bakıyordu. Ancak Alman menajer, Borussia Dortmund'da Michael Zorc'la birlikte çalışmalarından çok iyi bir uyum çıkardıklarını söylemiş ve hatta iki konuda garanti vermişti: Performansları beklenen düzeye çıkamayan Emre Can ile Roberto Firmino'yu zirveye taşıyacaktı.

        • 23

          Klopp, Borussia Dortmund'dan ayrılacağını açıkladıktan sonra kimileri onu Real Madrid ve Bayern Münih'e yakıştırdı. Ancak onu biraz tanıyanlar, böyle bir şeyin imkansız olduğunun farkındaydı. Liverpool yerel basınından Neil Atkinson, “Onu güçlü bir takımın başında düşünemiyorum” diyordu. “Klopp, bir şeylere baş kaldırmak zorunda olan bir karaktere sahip. Real Madrid, Barcelona ya da Bayern Münih'te bu fırsatı bulamazdı”

        • 24

          ONUN İÇİN UYGUN LİMANDI

          Borussia Dortmund'la geçirdiği günlerde futbolla yatıp futbolla kalktı. 7 gün 24 saat futbolu yaşayan bir şehirde hava soluduktan sonra Liverpool onun için uygun limandı. “Bu kulübün belli bir güce sahip olduğunu düşünüyorum” diyor Klopp...

        • 25

          “Önceki sezon Borussia Dortmund'un başındayken Anfield'da oynadığımızda bunu hissetmiştim. Dortmund'un başına geçtiğimde Zorc bana Leverkusen'i ciddiye almamamı söylemişti. Bazı Alman kulüplerinin kupa kaldırma alışkanlığı yoktur. Dortmıund'da vardı. Liverpool'da da olduğunu hissediyorum”

        • 26

          “Çalışmaya ara verdiğiniz oluyor mu?” sorusu, Klopp'un en çok karşılaştığı soru olabilir. Onun en büyük hobisi, her şeyi kontrol etmek! En ince detayları bile iki kez kontrol etmek bir başkası için işkence gibi olsa da onun favori aktivitelerinden biri. Ara verdiği tabii ki de oluyor. Eşi ve köpekeşri Emma'yla kumsalda yaptıkları akşam yürüyüşleri, günün en güzel anları. Yemekleriyse genelde teknik ekipten arkadaşlarıyla birlikte yiyor ancak futbol değil, hayattan konuşuyorlar. Liverpool halkının Klopp'u dart yada masa tenisi oynarken görmesi ise şehrin rutinlerinden biri haline geldi.

        • 27

          Gençliğinde potansiyel vadeden bir kaleciyken futbolculuk kariyeri başarılı olmamış ve geçimini duvar işçiliğiyle sağlayan bir babanın oğlu olan Klopp, her şeyin temelinde çalışmanın yattığını bilen birisi. Futbolculuk günlerinde teknik direktörüyle taktiksel anlayışlar üzerine tartışmalar yapan Klopp'un saha çizgisinin öbür yanına geçmesi ise ince planlara ve bolca çalışmaya dayanıyor.

        • 28

          Mainz'da top koştururken haftada iki kez 400 kilometre ötedeki Köln'e giderek teknik direktörlük kursu alan Klopp, Mainz'daki teknik direktörü Eckhard Krautzun'un görevine son verilince üzerine eşofmanları giydi. Mainz, Klopp yönetiminde iki sezon boyunca Bundesliga'ya çıkma şansını son hafta kaçırdı. Mainz'a vedasında ise şehrin merkezinde kurulan sahnede çalan 'Niemals geht man so ganz' 'Kimse ebediyen ayrılmaz' adlı şarkı, Klopp'un gözyaşlarını akıtmıştı. Hüzün ile eğlence, madalyonun iki yanıydı. Klopp ikisini de dolu dolu yaşamayı seven birisiydi.

        • 29

          Klopp, Dortmund'da edindiği tecrübeleri, İngiltere'ye taşımayı başardı. Birçok eleştiriye rağmen Liverpool'u her gün daha da yukarıya taşıdı. 2015-16'da ligi 8. sırada tamamladıktan sonra 16-17'de dördüncü sıraya yerleştiler. 17-18'de yine aynı sırayı alsalar da Şampiyonlar Ligi'nde bir kez daha finale kadar geldiler. Şanssızlığı ise Zidane yönetiminde tarih yazan Real Madrid'e rakip olmalarıydı. Loris Karius'un finalde yediği goller de unutulmamalıydı tabii...

        • 30

          Alman menajere göre ikincilik o kadar da kötü bir şey değil. Borussia Dortmund'un başındayken "Bayern Münih'le aynı ligde olup şampiyon olabilecek bir tane takım gösterin!" demeciyle de bunu özetlemişti. Hatta olimpiyat oyunlarında alınan gümüş madalyayı örnek göstermişti. Geçen sezon Premier Lig'de tam 97 puan toplayarak 'rekortmen ikinci' oldular. 98 puan alan Manchester City, Klopp'a 'Bayern Münih'i andırsa da Liverpool, Avrupa'nın 5 büyük liginin tarihinde en fazla puan toplayan lig ikincisi rekorunu kırdı.

        • 31

          Şampiyonlar Ligi'nde bir kez daha finale kalan İngiliz ekibi, mucizevi Ajax eşleşmesinin ardından finalin yolunu tutan Tottenham'ı 2-0 mağlup ederek kupanın sahibi oldu. Final kaybetmesiyle nam salan Klopp, son altı finalin beşini kaybettikten sonra Liverpool'a bir zamanlar Avrupa'nın en büyüğü olduğunu hatırlattı.

        • 32

          Premier Lig'in kurulduğu 1992 yılından bu yana şampiyonluğu bulunmayan Liverpool'da camianın ve tabii ki Alman menajerin en büyük arzusu, bu sezon ligde de kupayı kaldırmaktı. İkinci haftada averajla liderlik koltuğuna oturan Liverpool, ilk 5 haftada Manchester City ile 5 puanlık fark oluşturdu.

        • 33

          Sekizinci haftada en yakın rakibiyle puan farkını 8'e çıkaran "Kırmızılar", 19. haftada 16 puanlık farkı yakaladı. Zirvedeki fark 25. haftada Manchester City'nin Tottenham'a 2-0 yenilmesiyle 22'ye kadar çıktı.

        • 34

          Oynadığı 29 maçta sadece 1 yenilgi ve 1 mağlubiyet alan Liverpool, en yakın rakibi Manchester City'nin 25 puan ötesinde, Premier Lig şampiyonluğuna sadece 3 maç uzaktaydı. Üstelik Manchester City'nin sahasında şampiyonluğu garantileyerek tarihte bunu en erken başaran ekip olma fırsatları vardı. Ta ki koronavirüs salgını tüm dünyada hayatı derinden sarsana kadar.

        • 35

          Avrupa'da Belarus dışında tüm ligler durdurulurken Premier Lig'in ne olacağı konusu bir süredir masaya yatırılıyor. Kulüplerin bazıları ligin böyle tescillenmesini isterken bazıları bu sezonun sayılmamasını istiyor. Tarihteki en erken şampiyonluğa burun farkı kadar yakın olan Liverpool ve Klopp şu sıralarda şampiyonluğu düşünüyor mudur bilinmez ama ikisinin de ortak noktası kaderin cilvesi...

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa