Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD Başkanı Joe Biden'dan NATO Zirvesi öncesinde Türkiye açıklaması | Dış Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta 11-12 Temmuz'da düzenlenecek NATO Zirvesi öncesi CNN'den Fareed Zakaria'nın sorularını yanıtladı.

        Rusya-Ukrayna Savaşı başta olmak üzere dış politika gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan Biden, Ukrayna'nın NATO üyeliğine henüz hazır olmadığını söyledi.

        Ukrayna'nın NATO üyeliği tartışmaları için erken olduğunu söyleyen Biden, "Kiev'in ittifaka katılması için savaşın sona ermesi gerek. Ukrayna'nın şu anda bir savaşın ortasındayken NATO'ya dahil edilmesi konusunda bir fikir birliği olduğunu düşünmüyorum. Bunu yaparsanız İttifak üyelerinin de savaşa girmiş olacağını bilirsiniz, biz (NATO) Rusya ile savaşta değiliz" dedi.

        REKLAM

        Ukrayna'nın NATO'ya üye olabilmesi için rasyonel bir yol bulunması gerektiğini söyleyen Biden, ittifakın "açık kapı politikası" olduğunu kaydetti.

        BIDEN'DAN TÜRKİYE AÇIKLAMASI

        Zirvede ele alınacak konuların başında İsveç'in NATO'ya üyeliği yer alıyor. Bu konuya ilişkin konuşan Biden, İsveç'in sonunda NATO'ya kabul edileceği konusunda iyimser olduğunu söyledi.

        Türkiye'nin ve Yunanistan'ın F-16 modernizasyonu talebine işaret eden Biden, "Türkiye, F-16'ların modernizasyonunu istiyor. Ayrıca Yunanistan Başbakanı (Kiryakos Miçotakis) da yardım istiyor. Ben, açıkçası Türkiye ve Yunanistan'ı askeri kapasite açısından güçlendirdiğimiz ve İsveç'i NATO'ya kabul ettiğimiz bir konsorsiyum oluşturmaya çalışıyorum. Ancak bu süreç henüz bitmedi." dedi.

        ERDOĞAN İLE BIDEN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

        Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile dün telefonda görüşmüştü.

        Görüşmede, Ukrayna'nın NATO'daki konumu, İsveç'in NATO üyeliği, F-16'ların teslimi ve Türkiye'nin Avrupa Birliğine (AB) tam üyelik süreci ele alındı.

        REKLAM

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in, terörle mücadele mevzuatında değişiklikler yaparak doğru yönde bazı adımlar attığını, ancak terör örgütü PKK/PYD/YPG yanlılarının serbestçe terörü öven gösteriler yapmaya devam etmesinin atılan adımları boşa çıkardığını belirtti.

        Türkiye'nin F-16 talebinin, İsveç'in üyeliğiyle ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Erdoğan, ABD Başkanı Biden'a, Türkiye'nin F-16 talebine yönelik gösterdiği destek için teşekkür etti.

        *Haberin görselleri Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa