Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Seçim Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Halk arasında basur ya da mayasıl olarak da bilinen hemoroid, can ve yaşam kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Peki basur nedir? Nedenleri ve belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

BASUR NEDİR?

Kalın bağırsağın son kısmı olan anüs olarak adlandırdığımız bölümündeki ya da makat bölgesinde damarların şişmesi veya büyümesine hemoroid denir. Anal kanaldaki damar yumakları sarkar ve kimi zaman da sıkışıp kanar. Zaman ilerledikçe bu yumaklar makatın dışına çıkabilir. Temel olarak iki türü bulunur.

  • İç (Internal) hemoroid:Kalın bağırsağın son üçte birlik kısmına rektum adı verilir. Burası dışkının geçici olarak depolandığı yerdir. Rektumun 1/3 alt kısmında ortaya çıkan toplar damar genişlemelerine denir. Genellikle ağrısız geçer.Bunlardokunmaya, acıya, gerilmeye veya sıcaklığa duyarlı değildir.Çıkıntı seviyelerine bağlı olarak 1 ile 4 arasında derecelendirilir.
  • Dış (External) hemoroid:Perianal hematom olarak da adlandırılır.Anüsün dış kısmı çevresinde bulunan deri altında gelişir. Bu hemoroidler kaşıntılı veya ağrılı olabilir ve mavimsi renklidir.

Bunun dışında prolapse hemoroidve tromboze hemoroidgibi farklı hemoroidçeşitleri de bulunur. İç basurun anüsten dışarı sarkmasına prolapse hemoroid, basur içerisinde kan pıhtısı bulunmasına tromboze hemoroiddenir.

Haberi Hazırlayan: BUSE YAKAR
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ