Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Vücudumuzun hücrelerinde, kullanılmış ve oksijenden fakirleşmiş olan kirli kan, toplardamar sistemiyle (venöz sistem) yer çekimine karşı yönde kalbimize geri taşınıyor. Bu tersine taşıma işlemi sırasında kanın bacaklara doğru geri kaçışını toplardamarların içinde yer alan kapakçıklar engelliyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Sancaktepe Eğitim Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Murat Uğur, "Bu kapakçıkların doğumsal ve/veya sonradan gelişen nedenlerle görevini tam yapamadığı durumlarda venöz sistemde kan göllenmesi oluşur ve venöz basınçta artış (venöz hipertansiyon) gelişir. Oluşan venöz, hipertansiyon damar çeperlerinde genişlemeye neden olarak varisle sonuçlanır" diyor.

Prof. Dr. Murat Uğur
Prof. Dr. Murat Uğur
VENÖZ YETMEZLİK TÜRLERİ

Primer (doğumsal) venöz yetmezlik, venöz kapakçıkların tam olarak kapanamamasından kaynaklanıyor. Edinsel (sonradan gelişen) venöz yetmezlik ise çoğunlukla, venöz kapakçıkların geçirilmiş bir pıhtıya (tromboza) bağlı olarak görevini eskisi gibi yapamaması nedenli oluyor. Venöz tromboz sonrası gelişen varislerde, derindeki toplardamarlarda kalıcı bir sekel oluşup oluşmadığının mutlaka araştırılması gerekiyor.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ