Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HALİL İBRAHİM AVŞAR - Askıda Bisiklet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 2017 yılında başlattığı projeyle ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarını bisikletle buluşturuyor.

        "Bisikletim bisikletin olsun" mottosuyla çocukların hayalindeki bisiklete kavuşması için 2017 yılında yola çıkan dernek, "Askıda bisiklet" projesini bisiklet sevdalısı insanların katkılarıyla geliştirdi.

        Askıda Bisiklet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra Erbil, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

        Bağışçılar sayesinde çocuklara bisiklet sevgisini aşılamayı hedeflediklerini belirten Erbil, "Askıda bisiklet, ihtiyaç sahibi çocuklara hayallerindeki bisikleti ulaştırmak, onların güvenli sürüş ve doğada sağlıklı spor yapmalarını sağlamak, bisikleti ev ve okul arası kullanabilecekleri bir araç haline getirmek amacıyla oluşturulmuş, kar amacı gütmeyen bir sosyal sorumluluk projesidir." dedi.

        Erbil, çocukları teknoloji bağımlılığı ve madde kullanımı gibi toplumsal sorunlardan kurtarmada bisikletin de etkili bir araç olduğunu düşündüklerini dile getirerek, "Bisikleti aktif kullanan çocuklarda bu tip kötü alışkanlıkların azaldığını ve topluma daha uyumlu bireyler haline geldiklerini gözlemledik." ifadelerini kullandı.

        Projeyi bu gibi sebeplerle başlattıklarını anlatan Erbil, şöyle devam etti:

        "Bisiklet sevdalısı insanların katkılarıyla projeyi geliştirdik. Destekçilerimizin elinde bulunan bisikletler ile kask gibi güvenlik gereçlerini ve bisiklet kıyafetlerini alıyoruz, kullanıma uygun hale gelmesi için tüm bakım ve onarımını yapıp yerel makamlarca uygun görülen ihtiyaç sahibi çocukların kullanımına sunuyoruz. Sıfır atık hareketimize uygun olarak kullanım dışı kalan bisikletlerin geri dönüşümü ile yenilenen bisikletleri çocukların kullanımına açıyoruz. Dernek olarak yola çıktığımız ilk günden bu yana amacımız, çocuklarda bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalığı arttırmaktır. İhtiyacı olan çocukları ön planda tutarak her daim destekçileri olmaya çalışıyoruz. Bisiklet ve doğa sevgisini çocuklarımıza aşılayarak spor ve dayanışmanın artmasını sağlıyoruz."

        Okullarda bisiklet eğitimi verdiklerini, bisiklet kulübü kurulması için öğretmenlerle iletişime geçtiklerini söyleyen Erbil, "Kurulan bisiklet kulüplerini de destekliyoruz. Okullara, destekçilerimizden gönderilen bisikletleri teslim ederek, ömür boyu ücretsiz bakım ve tamirlerini üstleniyoruz. Okul kulüplerini belirli periyotlarda derneğimize davet ederek videolu anlatım ve sürüş eğitim bilgisi veriyoruz. Ayrıca o gün toplu bir sürüş gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerin serbest zamanlarını olumlu değerlendirmelerine katkı sağlıyoruz. Gençlerimize örnek olmak amacıyla haftanın dört günü Ortaca ve çevresinde grubumuzun üyeleriyle bisiklet turu yapıyoruz. Bisikleti olmayan öğrencilerimize tur boyunca kullanmaları için askıdan ücretsiz bisiklet veriyoruz. Kask, forma ve eldiven ücretsiz olarak dağıtılarak güvenli sürüş yapmalarını sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

        "Askıda bisiklet" projesi kapsamında dönüşümü gerçekleştirilerek dağıtılan bisiklet ve ekipmanın sayısı hakkında bilgi veren Erbil, şunları kaydetti:

        "Proje kapsamında bugüne kadar çocuklara 1050 adet bisiklet, 550 adet kask, 750 adet forma, 450 çift eldiven hediye edilmiştir. Projemizi geniş kesimlere yaymak ve daha fazla çocuğa ulaşabilmek amacıyla Askıda Bisiklet Turu düzenliyoruz. Ülkemizin birçok şehrinden tura katılan gönüllülerin bağışlarıyla bisiklet alıyoruz. Gönüllü ve öğrencilerin aynı törende buluşmalarını sağlıyoruz. Bugüne kadar dört Askıda Bisiklet Turu düzenleyerek, elde edilen tüm bağışlarla her yıl Muğla Ortaca bölgesinde yaşayan öğrencilere bisiklet hediye ettik. Bisikleti çocukların ev ve okul arasında kullanacakları bir araç haline dönüştürmüş olduk. Ortaca ilçesi yapılan araştırmalar sonucunda Muğla'nın en çok bisiklete binilen ilçesi haline geldi."

        Erbil, yürüttükleri diğer projelere de değinerek, "Türkiye'de kadın cezaevlerinde anneleriyle yaşayan binden fazla 0-6 yaş arası çocuk bulunmaktadır. Cezaevleri projemiz kapsamında götürdüğümüz bisikletlerle bahçede sürüş yapan çocukların mutlu olmasını sağladık. Çocukları koğuş ortamından çıkartıp, onların daha keyifli vakit geçirmelerini sağladık. Deprem bölgesi Hatay Samandağ'da okula giden öğrencilerimize de bisiklet ulaştırdık. Böylece bisiklet, öğrenciler için konteyner evleri ve okul arasında kullanacakları en iyi araç oldu. İzmir Urla Çocuk Evi'ne yapmış olduğumuz ziyaret sonrasında da burada yaşayan gençlere spor salonu kurduk." ifadelerini kullandı.

        Bağışçılara destekleri için teşekkür eden Zehra Erbil, 26-29 Eylül tarihinde 5. Askıda Bisiklet Turu'nu gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Ankara İlçeleri
        Tüm Ankara Haberleri
         Ankara

        Ankara

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa