Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Girişimcilik 2019'da 5 'unicorn'un halka arzı bekleniyor - Girişimcilik Haberleri

        Yeni yılda dünyadan bir çok girişim halka arzı ajandasına dahil etmiş durumda. Bunların başında ise, Uber ve rakibi Lyft geliyor. Öyle ki, her iki milyar dolarlık girişim (unicorn) de, ABD'de halka arz için gerekli başvuruyu yapmış durumda. Ulaşım teknolojileri sunan Uber ve Lyft, haricinde Slack ve Pinterest'in de halka arz planladığı kaydediliyor. Fakat, dünyaca ünlü 'unicorn' girişimlerin, 2019 yılındaki halka arzlarında yalnız kalmayacakları görülüyor.

        Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, yıl içinde halka arzı beklenen 5 unicorn belli oldu. CB Insights'in yayınladığı raporda, web trafiği, yaratılan istihdam ve mobil uygulama datası verilerine göre halka açılması beklenen girişimlerden Peleton, kuruluşunun üzerinden 6 yıl geçmeden1 milyar dolarlık yatırım aldı ve değerleme tutarı da 4 milyar dolara ulaştı. Kendini 'fitness dünyasının Netflix'i' olarak tanımlayan girişimin kurucusu John Foley, yılda 2 kattan fazla büyüdüklerini söyledi.

        REKLAM

        10 YILDA DEĞERİ 3.5 MİLYAR DOLAR OLDU

        Yıl içinde halka arz edilmesi beklenen bir başka girişim olan siber güvenlik şirketi Cloudflare, 2015'teki 1.8 milyar dolarlık değerlemesinin üzerinden 4 yıl geçmeden söz konusu rakamı 3.5 milyar dolara taşımış durumda. 2009 yılında kurulan San Francisco merkezli girişim, son olarak 250 milyon dolarlık bir yatırıma imza atmıştı. CB Insights'in raporuna göre, Cloudflare'in de 2019'da halka arzının gerçekleşmesisürpriz olmayacak.

        UNICORN OLMASI 6 YIL SÜRDÜ

        Video iletişimi üzerine çalışmalarını sürdüren Zoom ise, 2019'da halka arzıgerçekleşecekbir başka girişim. Morgan Stanley'i halka arza liderlik etmesi için seçen Zoom, bugüne kadar risk sermayesi şirketlerinden 160 milyon dolarlık yatırım almış durumda. 2011'de kurulan girişim, unicorn statüsüne ise 2017'de çıktı.

        Kaliforniya merkezli girişime yakın kaynaklar, video konferans hizmetleri ve online toplantı servisleri sunan girişimin halka arzdan 1 milyar dolardan fazla kaynak beklediğini aktarıyor.

        HALKA ARZ İÇİN CFO İŞE ALDI

        Veri yönetimini girişimi Rubrik'te 2019'da halka arz edilmesi beklenen bir başka milyar dolarlık girişim olarak karşımıza çıkıyor. Rapora göre, 2017'de 180 milyon dolarlık yatırım alarak değerini 1 milyar doların üzerine çıkaran şirket, kurumsal veri yönetim hizmetleri sunuyor. Rubrik'in, bugüne kadar aldığı toplam yatırım ise 300 milyon dolar seviyesinde. Palo Alto merkezli şirketin, halka arz operasyonunu yönetmesi için de bir CFO atadığı belirtiliyor.

        CB Insightsaraştırmasına göre, yıl içinde halka arzı beklenen beşinci girişim ise Medallia. Kullanıcı deneyimi üzerine faaliyetlerini sürdüren Medallia, yıl başında yeni CEO'sunu işe aldı. Şirket, yıl içinde 250 milyon dolarlık ciro elde ederken, bugüne kadar aldığı 250 milyon dolardan fazla yatırım ile de değerini 1.2 milyar dolara çıkarmış durumda.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa