Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün temeli 1857 yılında New York'ta 40 bin kadın tekstil işçisinin daha iyi çalışma koşulları talebiyle çıkan yangında atıldı…

'Eşit işe eşit ücret' talebiyle başlayan o grevde fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi çıkan yangında hayatını kaybetti. Bundan yıllar sonra fabrikada hayatını kaybeden kadın işçileri anısına 1910 yılında Kopenhag'da gerçekleşen toplantıda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü uluslararası mecrada kabul edildi. Aradan geçen 167 yılda dünya genelinde kadınlar halen 'eşit işe eşit ücret' talep ediyor, bunun da ötesinde 'yaşanabilir' bir hayat istiyor.

Yıllar içinde yaşanan onca savaş, barış, bilinç, teknolojik gelişme ve zamana rağmen dünyada hala kadınlar partnerleri, yakınları ya da herhangi biri tarafından öldürülüyor. UN Women'ın verilerine göre, 2022 yılında 48 bin 800 kadın tanıdıkları biri tarafından öldürüldü, dünya çapında 736 milyon kadın (bu da her 3 kadından 1'i anlamına geliyor) fiziksel, cinsel ya da psikolojik şiddete uğradı.

Türkiye'de kadına yönelik şiddet sonucu ölen kadınların anısını yaşatmak için Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun kurduğu Anıt Sayaç verilerine göre, 2024'e girdiğimiz günden bu yana Türkiye'de 71 kadın öldürüldü. Acı bir şekilde 27 Şubat günü 24 saat içinde 7 kadının öldürülmesi ulusal basının yanı sıra uluslararası basının da manşetlerine taşındı.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ