Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

2024 Paris Olimpiyatları için geri sayım başladı. 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Olimpiyat Oyunları, 124 yıl sonra eşit sayıda kadın ve erkek sporcunun yarışacak olmasıyla tarih yazacak.

Paris, 1900 yılında ilk kez kadın sporcuların Olimpiyat Oyunlarında katılmasıyla tarih yazmıştı, 124 yıl sonra olimpiyatlarda cinsiyet eşitliğinin sağlanması, erkek ve kadın sporcuların eşit temsilinin sağlanmasıyla yeniden tarih yazacak. 2024 Paris Olimpiyatlarında yarışacak 10 bin 500 sporcunun yarısı kadın, yarısı erkek olacak.

Kadınlar, Olimpiyatlarda ilk kez 1900 Paris Olimpiyatlarında yarıştı; o tarihte kadınların katılım oranı yüzde 2,2'idi ve kadınlar sadece beş spor dalında yarışabildiler: tenis, yelken, kroket, binicilik ve golf. O zamandan bu yana kadınların olimpiyatlara katılımı giderek arttı.

Kadınların Olimpiyatlara katılımını artırmak, kadın sporcuların yalnızca yüzde 8,4'ünü oluşturduğu 1936 Berlin Olimpiyatları'ndan bu yana her Olimpiyat Oyunlarında katılımın istikrarlı bir şekilde arttığı bir asırdan uzun süren bir yolculuk oldu. Tokyo 2020'ye gelindiğinde kadınların katılımı yüzde 47,8'e kadar çıktı; bu, Olimpiyat Oyunlarında şimdiye kadar cinsiyet eşitliğine en yakın olduğu seviyeydi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ