Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kıbrıs Barış Harekatı | Erdoğan Kıbrıs açıklaması - SON DAKİKA HABERLERİ

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü dolayısıyla sabah saatlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gitti.

        ERDOĞAN'I TATAR KARŞILADI

        Erdoğan, Ercan Havalimanı'nda, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından resmi törenle karşılandı. Karşılamada, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da yer aldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDA PAR Genel Sekreteri Şehzade Demir, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da KKTC'ye geldi.

        ATATÜRK ANITI'NA ÇELENK KOYDU

        Saat: 10.00'da Atatürk Anıtı'na çelenk sunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fazıl Küçük Bulvarı'nda 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Geçit Töreni'ne katılmak üzere alandan ayrıldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lefkoşa Anıtı Özel Defteri'ne şunları yazdı: "Aziz Atatürk, Kahraman Silahlı Kuvvetlerimizin Kıbrıs Türk Halkı’yla birlikte omuz omuza mücadele ederek gerçekleştirdiği 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 50’nci yıldönümüne kavuşmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

        REKLAM

        Türk Milleti, istiklal ve istikbaline olan sarsılmaz bağlılığını bu harekâtla tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Kıbrıs Türk Halkı, zaferle taçlandırdığı bağımsızlık mücadelesini Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle, kararlı bir şekilde sürdürmekte, geleceğe umut ve güvenle bakmaktadır.

        "ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ İLELEBET DEVAM EDECEK"

        Çetin mücadeleler neticesinde, şehitlerimizin canı pahasına kazanılan özgürlüğün ilelebet devam edeceğine yürekten inanıyorum. Bu vesileyle bu toprakları vatan olarak bırakan şehitlerimizi tekrar rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Ruhun şad olsun."

        Törene TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Cumhurbaşkanlığı Kabinesi üyeleri katıldı.

        ERDOĞAN'DAN KIBRIS MESAJI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

        "50. yılımızda sizlerle olmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Yurdu yaşatmak için can veren kahraman şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyorum. Kıbrıs Türkü'nün varlığı için cesaretle savaşan gazilerimizin ellerinden öpüyorum. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı, davaya destek veren Alparslan Türkeş'i şükranla anıyorum. Merhum Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş'ı da rahmetle anıyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramımızı tebrik ediyoruz.

        "YİNE TEK YÜREK OLARAK BURADAYIZ"

        Yarım asır önce olduğu gibi yine tek yüreğiz burada. İktidar ve muhalefet ayrımı olmadan hepimizin burada olması, Kıbrıs davasına verdiğimiz önemdir. Kuzey Kıbrıs bizim gözbebeğimizdir. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Tarihi gerçekleri haykırmak için de burada bulunuyoruz.

        1963-1974 yılları Kıbrıs Türkleri için saldırıya maruz kaldığı bir dönemdi ve katliamın önüne geçemediler. 1974'e geldiğimizde saldırılar zirveye ulaşmıştı. Tam 50 yıl önce Mehmetçik o hançeri sökmek için tarihi bir adım attı. Tarihin omuzlarımıza yüklediği sorumlulukla harekete geçtik ve bunu yerine getirdik. O gün tüm dünyaya Kıbrıs Türkü'nün asla yalnız olmadığını gösterdik.

        "FAZIL KÜÇÜK ŞÖYLE ANLATMIŞTI..."

        Ateşe verilen tarlalara, gül bahçesine iner gibi indi Mehmetçiğimiz. Dr. Fazıl Küçük o tarihi günü şöyle anlatıyor: "20 Temmuz sabahı doğan güneş, Kıbrıs Türkü'nün 11 yıldır yaşadığı karanlığı söküp götürmüştür. O gün burada hangi gurur ve sevinç hakim ise Türkiye'de o gurur ve sevinç hakimdir.

        "HERHALDE BİZE SATAŞMADA BULUNMAZSIN"

        Rum lider, EOKA liderleri için düzenlenen törenlere katılıyor. Adanın doğal kaynaklarını paylaşmaya niyetleri olmadığını bunlar ortaya koyuyor. Yunan Savunma Bakanı akla ziyan açıklamalarda bulundu. Miçotakis ile bir araya gelmiştik. 20'sinde biz KKTC'deyiz, sen de güneyde olacaksın. Herhalde bize bir sataşmada bulunmazsın dedik. Böyle bir şey düşünmediğini söyledi, biz de yola devam dedik.

        "FEDERAL BİR ÇÖZÜME İNANMIYORUZ"

        Ada'daki federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Müzakerelere biz her zaman açıktık. Kıbrıs Türk tarafı, Rum tarafı ile eşit olarak masaya oturmalıdır.

        Biz müzakereye, kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Cumhurbaşkanı Sayın Tatar'ın Cenevre'de ortaya koyduğu iki devletli çözüm önerisi çok kıymetlidir. Çözüm istiyorsanız Kıbrıs Türkü'nün haklarını tescil edin. Ada'nın garantör ülke devlet liderlerinin de her iki ülke liderlerini birlikte ziyaret edeceği günleri de görmek isteriz.

        "OLDU BİTTİYE MÜSAADE ETMEYİZ"

        Ne biz oldu bittiye müsaade ederiz ne de Kıbrıs Türkleri buna boyun eğer. Şuşa'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Toplantısı'na, Sayın Tatar iştirak etti. Sayın Aliyev'e de burada teşekkür ediyorum. Ambargonun kaldırılması için çabalarımız daha da artacak. Kıbrıs'ın daha güçlü hale gelmesi için desteğimiz bakidir. Gereken desteği sonuna kadar da vereceğiz.X

        KIBRISLI GENÇLERE KATKI MÜJDESİ

        Temmuz ayı itibariyle üniversiteli kardeşlerim katkı payında Türkiye'de kardeşleriyle aynı düzeyde olacağını da paylaşmak istiyorum. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Kıbrıs Türk halkına ve Türk Milleti'ne hayırlı olsun. Şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum. Kıbrıs için emek veren ter döken tüm devlet büyüklerini rahmetle anıyorum."

        ERDOĞAN İLE ÖZEL ARASINDA SOHBET

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) kutlanan 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında gerçekleşen sohbet dikkat çekti.

        İkili arasında yaklaşık 2 dakika süren sohbetin içeriği kamuoyunda merak konusu oldu.

        Özel, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile sohbetin içeriğini sorması üzerine şunları söyledi:

        "Çok merak edilecek bir gündemimiz yoktu. Nezaket cümleleri kuruldu, hal hatır soruldu. Kıbrıs ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Bugün 3 gün oldu Kıbrıs’tayız. Heyetimizin yaptığı temaslar hakkında bilgi verdik. 50'nci yıla uygun, burada ihtiyaç duyulan birlik beraberlik ruhuna uygun temas oldu"

        "GÖZÜMÜZ TOROSLAR'DA KULAĞIMIZ ANKARA'DAYDI"

        Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: "21 Aralık 1963'te Kıbrıs Türkleri'ni yok etme planını ortaya koydular. Köylerimizi yaktılar ve 10 yıl boyunca göçmen çadırlarında kaldık ancak Türklüğün onur ve şerefini ezdirmedik. Rumlar adanın tek hükümeti olarak kabul ediliyordu. 1974'e kadar bu süreç devam etmiştir. Yunanistan'daki askeri cunta ve EOKA yönetimi, halkımızı yok etmek istedi. Halkımızın gözü Toroslar'da, kulağı Ankara'daydı.

        "GÖKLERİ YIRTAN TÜRK SAVAŞ UÇAKLARI"

        Bülent Ecevit onlara 'ülkenize dönmek istiyorsanız bir an önce dönün, birazdan hava limanları kapanacak' demişti. Gökleri yırtan Türk uçakları 20 Temmuz 1974 sabahı geldi Türk askeri. Paraşütle yağmur gibi gökten yere iniyordu Mehmetçiğimiz. Ulu Önder Atatürk yolumuzu çizmiştir. Bu yol bağımsızlık ve özgürlük yoludur. Türk tarafı olarak müzakere süreçlerinde her zaman yapıcı bir tutum sergiledik. Ancak Rum zihniyeti değişmedi hep hâkimiyetçe davrandı. Kıbrıs Türk'ünü azınlık olarak gördü.Türk askerini Kıbrıs'tan uzaklaştırmayı talep ediyor. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz.

        "RUMLAR ADA'YI HEDEF HALİNE GETİRMEKTEDİR"

        Kıbrıs Türkeri'ne uygulanan ambargolar asla kabul edilebilir değildir. Kıbrıs Türklerini kendilerine muhtaç hale getirmek istemektedirler. Beklentimiz eşit egemen statüde hakimiyetimizin tescil edilmesidir. Rum yönetiminin güneyi askeri bir operasyon merkezi haline getirmesi Ada'yı hedef yapmaktadır. Yunanistan Savunma Bakanı güneyde Larnaka'ya yaptıkları ziyarette burada askeri bir liman yapmayı düşündüklerini söylemişlerdir.

        Rum tarafının 3. ülkelerle yaptığı anlaşmalar bölgeyi riske etmektedir. Dünya Kıbrıs'ta Türklerin yaşadığı sıkıntılara nasıl yabancı kalmışsa, Gazze'de yaşananlara da kayıtsız kalmaktadır.

        "SAYIN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR EDERİM"

        Sayın Aliyev'e de burada teşekkürlerimi arz etmek istiyorum. Kıbrıs Türk halkı, Türk dünyasının ayrılmaz bir parçasıdır ve her alanda işbirliğine hazırdır. Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk dünyasının güneydeki sınırıdır. Sayın Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türk halkının nefesi oldunuz ve her platformda sesimiz olduğunuz için teşekkür ederim. TBMM'de Kıbrıs için alınan tezkere kararı bizi memnun etmiştir.

        Kurucu liderlerimiz Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş'ı, anıyorum. Yanımızda olan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teşekkürlerimi sunarken, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 20 Temmuz Kıbrıs Türkü'nün yoktan var oluşudur. Bayramımız kutlu olsun, ne mutlu Türküm diyene."

        İKTİDAR DA MUHALEFET DE TÖRENDE

        CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümü kapsamında Atatürk Anıtı'ndaki törene, ardından 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Geçit Töreni'ne katılacak, çeşitli ziyaretlerde bulunacak.

        Törenlere MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yanı sıra İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan ve birçok partinin genel başkanı katılacak.

        50 GEMİ İLE TÖREN GEÇİDİ

        Harekatın 50. yılı nedeniyle bugün KKTC'de birçok etkinlik düzenlenecek. Türk donanması 50 savaş gemisiyle gerçekleştireceği geçit töreni için dün Kıbrıslıları davet etmişti. Öte yandan da SoloTürk ve muharip uçakları da gösteri uçuşları gerçekleştirecek.

        GİRNE'DE DE ETKİNLİKLER YAPILACAK

        Bayraktar İHA ve SİHA'larının yanı sıra F-16 savaş uçakları da Kıbrıs'ta geçiş yapacak. Girne'de de 50. yıl kutlamaları için etkinlikler düzenlenecek.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa