Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 31 Aralık yılbaşı gecesi ve 1 Ocak yılın ilk günü için beslenme önerileri | Sağlık Haberleri
        • 1

          Yeni yıl kutlamalarınız için sofra hazırlarken hem lezzetli hem de sağlıklı seçeneklere yönelebilirsiniz. Peki, yılbaşı gecesi ve yılın ilk günü için nasıl bir beslenme düzeni oluşturulmalı? Beslenme ve Diyet Uzmanı Melek Veyisoğlu, yılbaşı sofrası için alışveriş yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatırken, yılbaşı akşamı hangi besinleri ve içecekleri, nasıl ve ne kadar tüketmek gerektiğine de dikkat çekti. İşte madde madde dikkat etmeniz gerekenler...

        • 2

          Besin etiketi okuyun: Yeni yıl alışverişi yaparken ürün ambalajlarına kanmamak önemli bu neden ile besin etiketi okuma alışkanlığı kazanılmalı. Alınan ürünün içeriğini bilmek üretim-tüketim tarihine dikkat etmek bilinçli bir tüketici olmak, size doğru beslenmek adına ilk adımı atmanızı sağlar.

        • 3

          Tok karnına alışverişe gidin: Satın alma eğilimlerimiz açlık ve tokluk durumunuzu belirler. Aç karnına yapılan alışverişler genelde sağlıksız besinlere yönlendirir. Bilinçli bir alışveriş için tok karnına olmak önemlidir.

        • 4

          Sanal alışverişlerinizde güvenilir siteleri tercih edin: Ürün tazeliği ve kısa ömürlü tüketim ürünler için güvenilir yerler tercih etmeniz doğru besinleri almanız açısından önemlidir.

        • 5

          Kızartılmış yağlı paketli besinler tercih etmek yerine çiğ kuruyemişler ve kuru meyveler tüketin: Unutulmamalıdır ki tüketim miktarına dikkat etmediğiniz sürece her ikisi de vücudunuzda yağ olarak depolanacaktır.

        • 6

          Yaklaşık olarak bir avuç kadar çiğ kuruyemiş ve 2-3 adet kuru meyve miktarı yeterli olacaktır.

        • 7

          Tatlı yiyip tatlı konuşmak istiyorsanız en iyi seçeneğiniz sütlü tatlılardan yana olmalı: Kalsiyum ve protein içeriği yüksek olması kan şekerinizin çok hızlı yükselmesini önler. Sütlü tatlılar şerbetli tatlılara göre daha sağlıklıdır. Alternatif olarak sağlıklı ve lezzetli magnolia tarifini deneyebilirsiniz.

        • 8

          MAGNOLİA TARİFİ

          Malzemeler;

          4 yemek kaşığı yulaf unu

          2 su bardağı süt

          1 yemek kaşığı bal

          2 yemek kaşığı labne

          Yapılışı: Yulaf ile sütü kıvam alana kadar pişirin. Soğuduktan sonra bal ve labneyi ekleyip mikser ile çırpın. Kasenin en altına sevdiğiniz meyveleri sonra muhallebiyi ekleyin. Afiyet olsun.

        • 9

          NASIL BESLENELİM?

          Yılbaşı akşamı uzun süre aç kalırsanız akşam ana ve ara öğünlerde daha fazla kalorili besinler tüketirsiniz. 'Tek öğün beslenirim' ya da 'Sadece akşam yemek yerim' düşüncesi son derece yanlıştır. Size uygun beslenme planınıza sadık kalın. Eğer tek öğün beslenmeyi düşünürseniz gün içerisinde alacağınız kaloriden daha fazlasını almış olursunuz.

        • 10

          Akşam su, çorba ve salata ile öğüne başlayın. Ana yemek ile öğüne başlamanız daha fazla besin tüketmenize sebep olur. Hafif bir başlangıç sonrası tabağınızın karbonhidrat, protein ve yağ dengesine dikkat ederek ana öğününüzü tüketin.

        • 11

          Yemekten sonra uyumaya giderseniz yediğiniz besinler yağ olarak depolanır. Öğün tüketim sonrası hemen uyursanız yediklerinizi yakmak için vücudunuza yeterince zaman vermemiş olursunuz. Bu yüzden yatmadan 3 saat önceye kadar yemek yemeyi kesmeniz gerekmektedir.

        • 12

          Alkolü fazla alırsanız ve su tüketimine dikkat etmezseniz yeni yılın ilk günü sizin için kabusa dönebilir. Alkolün 1 gramı 7 kaloridir. Alkol özellikle yılbaşı günlerinde çok fazla tüketilmektedir. Kalorisinin yüksek olması ve vücudu susuz bırakmasından dolayı miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer tüketecekseniz bira veya şarap gibi alkol oranı düşük olanları tercih ediniz.

        • 13

          SIVI TÜKETİMİ NASIL OLMALI?

          Yılbaşı akşamı suyunuz yanınızda olsun. Yılbaşı gecesinde tuz ve alkol tüketimi artacağı için su tüketimine ayrıca dikkat edilmelidir. Alkol alındıktan sonra bol su içerseniz ertesi gün halsizlik ve ağrı yaşamazsınız. Gazlı içecekler ve alkol yerine en sağlıklı alternatif olarak sodyum oranı düşük maden suyu tüketebilirsiniz.

        • 14

          Yeni yılın ilk günü vücudunuzda ödem olursa ve herhangi bir kronik rahatsızlığınız yoksa ödem atıcı su tarifini yapabilirsiniz. Bu tarifi 3 gün yapmanız yeterli olacaktır. 1 litre suya 1 adet tarçın, 2 dilim zencefil, yaklaşık avuç içi kadar maydanoz ve 2-3 dilim limon eklenmiş suyu tüm gün boyunca içiniz.

        • 15

          GÜN İÇİNDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

          Fitoterapi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran ise gün içerisinde 2-3 litre su tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Suyun içine katacağımız doğranmış salatalık, maydanoz, zencefil ve limon vücudumuzda biriken ödemi de atmamıza yardımcı olacaktır" dedi.

        • 16

          Dr. Koran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öğlen yemeğinde sebze ağırlıklı etsiz bir yemek yememiz akşam yemeğine daha hazırlıklı girmemizi sağlayacaktır. Tüm iştahımızı akşam yemeğine saklamaktansa yılbaşı sofrasından 2-3 saat önce kuru kaysı, hurma ya da kuru incir gibi bir atıştırmalık yememiz akşam yemeğine düşük kan şekeriyle başlamamamızı sağlayacaktır."

        • 17

          ÇORBADAN SONRA 5-10 DAKİKA SOHBET EDİN

          Yılbaşı sofrasında mümkün olduğu kadar uzun vakit geçirmenin daha sağlıklı olacağını belirten Dr. Koran, "Yemekleri yavaş yavaş ve çok çiğneyerek yememiz daha kolay sindirmemizi sağlayacaktır. Çorbanın üzerine 5-10 dakika yemek yemeden sohbet etmemiz midemizi ana yemeğe hazırlayacaktır ve yemek sonrası yaşanan rehaveti önleyecektir."

        • 18

          "HİNDİ ETİ KIRMIZI ETE GÖRE DAHA SAĞLIKLI"

          Dr. Koran, "Bir yılbaşı klasiği olan hindi eti kırmızı ete göre daha sağlıklı olup az miktarda zeytinyağı ile pişirmemiz ve beraberinde pilav ve ekmek miktarını azaltmamız hem hazımsızlığı kolaylaştırır hem de kalp damar sağlığımız için faydalı olacaktır. Ayrıca balık eti ve tavuk eti de alternatif olabilir. Ana yemek yanında yeşillikli, bol sirkeli, zeytinyağlı ya da hindistancevizi yağlı salata yemeği ihmal etmemeliyiz. Yine yemek yanında kızartma, soslu, yağlı yiyecekler ve beyaz unlu, beyaz şekerli yiyeceklerden uzak durmak da kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar için hayati önem taşımaktadır" diye konuştu.

        • 19

          YILIN İLK GÜNÜNE YÜRÜYEREK BAŞLAYIN

          Yılın ilk gününde kahvaltı sonrasında açık havada yürüyüş yapılması gerektiğini kaydeden Uzman Diyetisyen Merve Öz ise “Açık havada yapılacak güzel bir yürüyüş hem yeni yıla güzel bir başlangıç yapmanızı sağlayacak hem de bir önceki gece aldığınız kalorilileri yakmak için güzel bir fırsat yaratacaktır” dedi.

        • 20

          ILIK LİMONLU SU TÜKETİN

          Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman da, "Güne ılık limonlu su ile başlayın" çağrısında bulunarak, şunları söyledi: "Limon içeriğindeki asit ile bağırsakların çalışmasını uyararak sindirim sisteminizin aktif kalmasını sağlar. Ayrıca kendine has aromasıyla su içmekte zorlananlara yardımcı olur. Ancak sindirim sisteminin olumsuz etkilenmemesi için su çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Yılbaşı gecesinden kalma ödemi en iyi su atacağından, yeni yılın ilk gününde bol bol su tüketmeye özen göstermek şart."

        • 21

          AÇ KALMAYIN!

          Ozman, “Bir gün önce ‘çok kalori aldım’ diyerek öğün atlamak, hiçbir şey yememek iyi bir fikir olmayacaktır. Çünkü hala açlık hormonları ve iştahınız devrede. Siz kendinizi kısıtladıkça bir sonraki öğünde abartma olasılığınız artar. Bu nedenle yumurta, suda beklemiş ve tuzundan arınmış az yağlı peynir ve yeşilliklerle yapacağınız bir kahvaltı iştah dengesinde önemli rol oynayacaktır. Eğer sabah uyumayı tercih ediyorsanız; öğlene doğru sağlıklı bir kahvaltı yaptıktan sonra, akşam yemeğine aç başlayıp kontrolü kaçırmamak için ikindi saatlerinde ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlarla ara öğün yapılabilir. Akşam yemeğinde ise sebzeli bir salata hem sizi tok tutacak hem de bir gün önce aldığınız kalorileri dengelemeye yardımcı olacaktır" dedi.

        • 22

          SEBZE ÇORBASI TÜKETİN

          Ozman, “Sağlıklı beslenme düzenine sahip olmak için önceden planlama yapmak büyük fayda sağlıyor. Örneğin; önceden mevsime uygun sebzeli çorba ya da sebze yemeği hazırlarsanız, yeni yılın ilk gününde hem hafif beslenmiş olursunuz hem de sindirim sisteminizin rahatlamasını sağlarsınız. Ayrıca; ıspanak, kereviz sapı, maydanoz, salatalık gibi sebzeleri blenderdan geçirerek tüketmek içeriğindeki mineraller sayesinde ödem atmanıza ve sindirim sisteminizin aktif kalmasına yardımcı olur. Ancak böbrek hastalığı olan kişiler, tansiyon hastaları, gebeler, emziren kişiler için ödem atıcı bu karışımlar uygun olmayacaktır. Sağlıklı yetişkin kişilerin de bu karışımları rutin değil ara ara tercih etmelerinde fayda var” şeklinde konuştu.

        • 23

          KARBONHİDRATLARI KISITLAYIN

          Karbonhidratlar vücutta depolanırken beraberinde su tuttuğunu kaydeden Ozman, şöyle konuştu: "Yılbaşı sofrasında yediklerimiz veya uykusuzluk vücutta ödeme yol açacağından yeni yılın ilk günü ekmek, hamurlu gıdalar tüketmemek ödem anlamında sizi rahatlatabilir. Ancak kan şeker regülasyonu ile ilgili probleminiz varsa karbonhidratı kesmek kan şekerinizin düşmesine yol açacağından, tam tahıllı sağlıklı karbonhidratları tüketmeye devam etmelisiniz."

        • 24

          KEFİR TÜKETİN

          Kefirin içeriğindeki iyi bakterilerle bağırsakların etkili çalışmasına yardımcı olacağını ve genel sağlığa da katkı sağlayacağını vurgulayan Ozman, "İçeriğindeki protein de tokluk sağlatarak iştah kontrolüne dolayısıyla bir önceki akşam alınan kalorilerin dengelenmesine yardımcı olacaktır. Hem ödem atmak hem de sindirim sisteminin rahat olması için yeni yılın ilk günü aşırı kafein alımından ise kaçınmak gerekiyor. Kafeinli içecekler susama hissini ortadan kaldırıp su tüketiminin azalmasına neden olduğundan, bu içecekler azaltıldığında su tüketimi otomatik şekilde artar ve ödem atımı hızlanır." dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa