Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Otomotiv endüstrisinin önemli etkinliklerinden Uluslararası Ticari Araç ve Yan Sanayii Fuarı (IAA Transportation), Almanya'nın Hannover kentinde kapılarını açtı.

Ağır ticari araçlar ile şehir içi ulaşım çözümleri alanındaki en son yeniliklerin dünyaya tanıtılması amacı ile düzenlenen fuara, Türk otomotiv sanayisi adeta bir çıkarma yaptı.

Read more!

Mercedes-Benz Türk, Anadolu Isuzu, Ford Trucks, Karsan, Temsa, Güleryüz, Man gibi yerli üretim yapan sanayi kuruluşları ürettiği araçları katılımcılara sergiledi.

Geniş bir katılımın olduğu fuarda, otomotiv endüstrisinin binek araç tarafında başlattığı elektrikli araç dönüşümünün, ticari araç tarafına artarak yansıdığını tespit ettik.

Read more!

Öyle ki, dünya promiyeri yapılan yeni ticari araçların hepsi ya batarya ya da hidrojen yakıt hücresi teknolojisine sahip.

TEK ŞARJLA 500 KİLOMETRE GİDECEK

Etkinlikte tanıtılan modellere yakından bakacak olursak, fuarın ev sahibi konumundaki Alman üreticilerden Daimler Trucks standında tanıtılan eActros LongHaul modeli, Alman markanın gelecek vizyonunu ortaya koydu.

Tek şarj ile 500 kilometrelik menzil sunan ticari araç, kamyonların da menzil konusunda binek araçları aratmadığını gözler önüne serdi.

2024 yılında yollara çıkacak araç, bataryasını 30 dakikada yüzde 80 oranında doldurabilir. Yapılan açıklamaya göre, lityum demir fosfat (LFP) bataryaya sahip elektrikli ticari araçta, toplamda 600 kWh kapasiteli 3 batarya paketi yer alıyor.

Araçtaki 2 elektrikli motor ise toplamda 400 kW güç üretiyor. Aracın 1.2 milyon kilometre boyunca ilk günkü dayanıklılığını koruyabilecek şekilde üretileceğini de belirtelim.

Mercedes-Benz Trucks CEO'su Karin Rådström, "Bataryalı elektrikli kamyon portföyümüzü sürekli genişletiyoruz. Odak noktamız, müşterilerimize net avantajlar sunmak. Bu nedenle, elektrikli kamyonlarımız e-mobilite için özel olarak tasarlandı" dedi.

Daimler Truck standında yer alan diğer modellerin çoğunu da yine elektrikli araçlar oluştururken, Mercedes-Benz Türk fabrikalarında üretilen Actros L modeli de katılımcıların beğenisine sunuldu. Actros L’nin sınırlı üretime sahip Edition 3 versiyonu da etkinlikte tanıtılıyor.

eEconic 300, eActros 300 ve Mercedes-Benz GenH2 modelleri olmak üzere birçok kamyonunu fuarda sergileyen Alman üretici, otobüs tarafında ise yeni NMC 3 bataryaya sahip eCitaro'nun yanı sıra, yeni nesil Setra ComfortClass ve TopClass’ın da dünya prömiyerini gerçekleştirdi.

İLK YERLİ ELEKTRİKLİ TİCARİ ARACI SERGİLEDİ

Fuara güçlü bir katılım sağlayan markalardan Ford Otosan, etkinlikte Türkiye'de geliştirilen ve üretilen ilk yüzde 100 elektrikli ağır ticari aracını tanıttı.

Verilen bilgiye göre, Ford Trucks'ın yüzde 100 elektrikli yeni nesil kamyonu, içten yanmalı motorlu araçlarla karşılaştırıldığında, aylık daha düşük enerji tüketim maliyeti sunuyor. Ayrıca, hareketli ve bakım gerektiren parça sayısı elektrikli araçta çok daha az olduğu için, bakım maliyetlerinin de 3'te 2 oranında düşmesi bekleniyor.

Haberi Hazırlayan: Yiğitcan Yıldız
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ