KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Siirt

Siirt, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan 11,003 km'lik yüzölçüme sahip şehirdir.

Siirt şehri, Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının birleştiği bölgede kurulmuştur ve kuzeyinde, güneyinde çıkan uygarlıklar bu bölgenin kültürel gelişimine büyük etki sağlamıştır.

İslam Öncesi 3000 ve 2000'lerde Güneydoğu Toroslar, iki kültür alanını birbirinden ayırmaktaydı. Siirt'te bulunan uygarlıklar da coğrafi imkana göre hayvancılık ve tarım ile geçimlerini sağlamıştır.

Malazgirt Savaşı'nın ardından Türkler Anadolu'ya göç ederek küçük Türk beylikleri kurmuşlardır. Bu dönemde Siirt ve çevresi Hasankeyf Artuklular'ın yönetimi altındaydı. Artuklular'a bağlı göçebe Türkmenler bu bölgeye yerleşmiş, beyler ve askerler de şehirlerde Türkleşmenin çekirdeğini meydana getirmişti.

Siirt, Milli Mücadele yıllarında toprak ağalığı düzeninin ve aşiret ilişkilerinin egemen olduğu bir kasaba idi. Rus tehlikesini atlatan şehir, İngiltere tehdidiyle karşı karşıyaydı. İngilizlere ait birlikler bir süre Siirt'e gelerek halka göz dağı vermişti ancak Siirt, yabancı güçlerin işgaline uğramamıştır.

Günümüzde Siirt şehri, ekonomisini hayvancılık ve tarımdan sağlamaktadır. Sanayinin neredeyse hiç gelişmediği şehirde yeraltı zenginlikleri nedeniyle termal turizm de yapılmaktadır.

Siirt Haberleri