Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Bira efsaneleri

        Arda ŞAHİN / HT PAZAR

        Türkiye'nin en kapsamlı yemek festivali Gastro İstanbul bugün bitiyor. 300 restoran ve pek çok firmanın katılımıyla gerçekleşen etkinlik kapsamında Efes Pilsen için "Bira Efsaneleri" başlıklı bir konuşma hazırlayan Gurme Oğul Türkkan, sorularımızı da cevapladı...

        Son zamanlarda püpüler olan yüzde 100 malt bira ne demek? Bu en makbulü bira mıdır?

        Literatüründe bunun asıl kullanımı tam malttır ve bu biraların üretiminde sadece malt, şerbetçiotu, su ve maya kullanılır. Bu tip biralar dünya bira pazarının yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor. Daha çok soğuk iklimleri olan kuzey ülkelerinde tüketiliyorlar. Bir birayı stiliyle değerlendirip diğerlerine göre daha iyi ya da kötü diyemezsiniz. Dünyada 140 stil altında toplanmış yaklaşık 40 bin bira çeşidi var. Önemli olan o biranın kendi çeşidi içindeki lezzet ve kalitesi. Bugün Türkiye'de de World Beer Cup, Monde Selection gibi yarışmalarda pek çok altın madalya kazanmış biramız var.

        Fıçı biranın farkı nedir? Neden tadı farklıdır?

        Biralar şişelendikten sonra daha uzun süre tadı bozulmadan konserve edilebilmeleri için pastörizasyon işleminden geçerler. Fıçı bira ise normal biraya oranla çok daha az pastörizasyona maruz kalır ve bu nedenle daha yumuşak içimlidir. Fıçı biraların ömrü normal biralara göre daha kısadır.

        Birayla ilgili birçok efsane var.

        Birayla ilgili en yaygın efsane biranın göbek yaptığı. Alkollü içeceklerde kaloriyi alkol derecesi belirler ve bira diğer alkollü içeceklere oranla hacmen çok daha düşük alkol içerir. Bir diğer efsane, biraya sigara külü atılırsa alkol oranının artacağıdır. Külün alkol seviyesiyle herhangi bir bağlantısı yoktur. Son dönemde duyduğum bir efsane de tam malt biraların şeker hastaları tarafından tüketilebileceğiyle ilgili. Bu insan hayatıyla oynayan, son derece tehlikeli bir efsane. Şeker hastalarının alkol tüketmemesi gerekir.

        Bira arpadan yapılıyorsa nasıl oluyor da bu kadar çok çeşit bira var? Nasıl farklılaşıyorlar?

        Dünya genelinde buğday ve çavdar biralarının sayısı da hiç az değil. Mesela, Almanya'da "Weissbier" diye adlandırılan buğday biraları yaygındır. Amerika kıtasında mısır, Japonya'da pirinç biraları yaygındır. Sıcak iklimli kültürlerde biraların ferahlatıcı özelliğini artırmak için pirinç, şeker, sorgum gibi pek çok hammadde kullanılır. Babillerin bal ve farklı maddelerle 20 çeşit bira yaptığını biliyoruz...

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa