Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yunanistan depremi Türkiye'yi etkiler

        Deprem çalışmalarıyla ilgili olarak Saray Bosna'ya giden Prof. Dr. Ahmet Ercan, 6.5 büyüklüğündeki depremi önceden tahmin ettiği için Yunan basınından ve kamu oyundan övgü aldığını söyledi. Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan Ercan, "Önceden de 14 Şubat 2008'de, Mora Yarımadası'nın batı kolu önünde, 18 saniye süren, 6.4 ile ardından 6,5 büyüklüğünde, 20 ile 30 kilometre derinde iki deprem olmuştu. Aralık 2006'da Mora doğusunda yine 6,7 büyüklüğünde bir deprem daha yaşanmıştı. Buna bağlı olarak 2008 Şubat ayında Yunanistan basınına yapmış olduğum açıklamada Mora'da başka büyük deprem beklenebileceğini söylemiştim. Bunun üzerine Yunanlı deprem bilimciler, böyle bir depremin mümkün olmadığını, bu fay hattının büyük deprem üretemeyeceğini savundular. Sonuçta benim haklı çıkmam, Türk deprem bilimcileri açısından da prestij oldu. Ayrıca Yunan halkı da beni bu öngörümden dolayı takdir ediyor" diye konuştu.

        8 Haziran 2008'de gerçekleşen 6.5 büyüklüğündeki depremin Türkiye'ye etkilerini de değerlendiren Ercan, "Bu son deprem, Girit-Rodos-Fethiye yayı, dalma batma kuşağı kuzey kıyısında olmuştur. Bu dalma-batma yayının batı ucu; Mora-Adriyatik, doğu ucu ise Rodos-Fethiye'de arasındadır.

        Fethiye-Çameli-Burdur kolu ise, bu fay hattının karada devamı olan, depremce etkin bir kırık kuşağıdır. Son 2 yıldır, bu kuşağın özellikle doğu ucu(Türkiye) ile batı uçları(Yunanistan) küçüklü büyüklü depremcikler, depremler ile kükremektedir. Son 500 yıl içinde bu kuşak üzerine, büyüklüğü 6,5 ile 7,5 arasında olan 15 tane yıkıcı, öldürücü deprem meydana gelmiştir. Bunlardan en büyüğü 27 Ağustos 1886'da olan 7,5 büyüklüğündeki deprem olup, son 500 yıl için öldürdüğü insan sayısı 4 bin'i geçmiştir. Bu yaydaki gerginliğin nedeni, 10 milyon yıldır, güneyden doğru dalarak gelen Afrika Kıtası'nın yılda 3 santim kayma ile Ege, Anadolu altına dalarken, kuşağı germesidir. Türkiye'yi ilgilendiren doğu ucunda ise en ekin olan yerler On iki Adalar ile Denizli Çameli'dir. 2 yıldır oldukça hareketli olan Anadolu kolunda, depreme en duyarlı yer Fethiye-Rodos arası olup, er ya da geç beklenen deprem 6,3 ile 7,3 arasında olabilir" diye konuştu.

        Ahmet Ercan, Mora Yarımadası'ndaki hareketliliğin ciddiye alınması gerektiğine işaret ederek, muhtemel bir depremde Marmaris kıyılarında tusunami tehlikesi olabileceğini vurguladı. Tarihin çok eski dönemlerinden beri bu kıyıların tusunamiye maruz kaldığını hatırlatan Ercan, "Bu kıyılar turizm potansiyelinin yüksek olduğu tatil beldelerimizdir. Burada yakın tarihte bir deprem beklenmeyebilir ama, ilerisi için zaman geçirmeden mutlaka bir tusunami erken uyarı merkezi kurulmalıdır" dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa