Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Ankara'da patlama

        Ankara’nın tam merkezi sayılan, yoğun yaya trafiğinin bulunduğu, hemen yanında dolmuş ve otobüs duraklarının olduğu, çevredeki devlet dairelerinde çalışanların öğle yemeğinde buluştuğu Kumrular Caddesi’nde, dün sabah 11.00 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Olayda 3 kişi öldü, 5’i üzere 34 kişi yaralandı. Olay yerine 1 kilometremesafede bulunanMeclis’ten bile hissedilen şiddetli patlamada, park halindeki 6 araç yandı, çevredeki bina ve işyerlerinde hasar meydana geldi. Olay yerine anında polis, itfaiye ve ambulans ekipleri gönderildi. İtfaiye yangını söndürürken, yaralılar ambulanslarla hastanelere sevk edildi.

        İKİNCİ BOMBA İHTİMALİ

        Olaydan sonra polis Kumrular Caddesi’ni boydan boya kapatırken, güvenlik şeridinin içine vatandaşların ve gazetecilerin girmesine izin verilmedi. Bu arada, bomba ekipleri ve bomba arama köpekleri cadde üzerinde ikinci bir bomba bulunabileceği ihtimalini göz önünde bulundurarak, araçların altında arama yaptı. Patlamanın hemen karşısındaki Namık Kemal İlköğretimOkulu öğrencileri ise spor salonunda koruma altına alındı..

        ÖNCE, TÜPGAZ ŞÜPHESİ

        Olayın ardındanMeclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay, Bülent Arınç, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi bölgeye giderek yetkililerden bilgi aldı. İlk anda çelişkili bilgiler gelirken, patlamaya dönerci dükkânından dışarı atılan yanan birmutfak tüpünün neden olduğu öne sürüldü. Bu iddia, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık tarafından dile getirildi. Bu bilgi, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel tarafından da dillendirildi ancak patlamanın tüpten kaynaklanmadığı anlaşıldı. Görgü tanıkları, iki kişinin can verdiğini belirtirken, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, can kaybı olmadığını, 15 vatandaşın yaralandığını söyledi.

        BOMBAYI ARINÇ AÇIKLADI

        Patlamaya, bir araca yerleştirilen bombanın neden olduğu bilgisini ilk veren Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç oldu. Arınç, terörün vahşet olduğunu belirterek, “Nerede, ne zaman, ne yapacağına ancak istihbaratlar ve birtakımönleyici çabalarla karşılık verebiliyoruz. Herkese geçmiş olsun” dedi. Görgü tanıkları olay yerinde iki vatandaşın cesedinin bulunduğunu söylemelerine rağmen, uzun süre bu bilgi doğrulanmadı ve yetkililerden, “ölü yok” açıklaması yapıldı.

        Hedefleri Başbakanlık binası mıydı?

        Polis, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay, Polis Akademisi gibi stratejik kurumların yakınındaki patlamanın ardından MOBESE kameralarının kaydettiği görüntüleri inceliyor. Teröristlerin, bu kurumlardan birini hedef almış olabileceği düşüncesinden hareket eden polis, bölgedeki işyerlerinin kamera görüntülerini de topladı.

        104 KAMERAYLA KORUNUYOR

        Teröristin, önce Başbakanlık’ı hedef almış olabileceği ancak Başbakanlık çevresindeki yoğun güvenlik önlemleri, istihbarat polisleri ve kameraları dikkate alarak rotayı vatandaşların yoğun olduğu bölge olan Kumrular Sokak’a çevirmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Başbakanlık’ın çevresi 104 adet kamera ile 24 saat izleniyor. IP tabanlı bu kameralarda yüz ve plaka tanıma sistemi de bulunuyor. Ayrıca, 24 saat istihbarat polisleri devriye geziyor.

        ‘5 dakikaya geliyorum’ diyerek gitti, 5 dakika sonra ortalık cehenneme döndü

        Ortalığı kan gölüne çeviren olayın nasıl meydana geldiği ilerleyen saatlerde ortaya çıktı. Cumhuriyet Başsavcılığı olayın, “terör eylemi ” olduğunu açıkladı. Olayın incelenmesi için özel yetkili savcı görevlendirildi. Buna göre, saat 11.00 sularında, 06 BS 099 plakalı Renault Laguna marka bir araçla Kumrular Caddesi’ne gelen bir kişi, aracın anahtarını otopark görevlisine vererek, “Arabayı uygun bir yere park et, 5 dakikaya geliyorum” dedi. Görevlinin aracı park etmesinden kısa bir süre sonra otomobil infilak etti. Ortalığı cehenneme döndüren patlamada Orhan Güzel, Mustafa Bingöl ve Dürdane Beyhan adlı vatandaşlar feci şekilde hayatlarını kaybetti.

        EŞKÂLİ BELİRLENDİ

        Patlayıcının amonyum nitratla güçlendirilmiş, içerisine doldurulan çivilerle parça tesiri atırılmış bir bomba olduğu öğrenildi. Bomba yüklü aracın 13 Eylül günü satın alındığı, ancak satın alan kişinin parasını ödedikten sonra, “Kimliğim şu anda yanımda yok. Aracın devrini birkaç gün sonra alırım” dediği öğrenildi. Araç sahibinin verdiği tarif doğrultusunda aracı satın alan kişinin robot resmi çizildi ve tüm birimlere gönderildi.

        Daha büyük bir facia 1 saat ile teğet geçti

        Patlama, Başbakanlık, Genelkurmay, Yargıtay ile Adalet, Milli Eğitim, Kalkınma, Bayındırlık, Milli Savunma bakanlıklarının birkaç yüz metre ötesinde meydana geldi. Patlama, saat 11.00’de değil de öğle tatili sırasında olsaydı, ölü ve yaralı sayısı daha da artacaktı.

        Ankara’daki patlamanın yaşandığı noktanın 250 metre batısında Bayındırlık Bakanlığı, 200 metre batısında Başbakanlık, Yargıtay, 175 metre batısında Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı; 200 metre kuzey doğusunda yeni Başbakanlık binası, 250 metre doğusunda Çankaya Emniyet Müdürlüğü, 150 metre kuzeyinde Genelkurmay Başkanlığı bulunuyor.

        DEVLET MAHALLESİ: Patlamanın yaşandığı sokağın karşı tarafında ise emniyet ve askerlerin de yararlandığı farklı bakanlıklara tahsisli lojmanların yer aldığı ‘devlet mahallesi’ bulunuyor.

        OKULUN YANIBAŞINDA: Patlamanın olduğu noktanın karşısında Namık Kemal İlköğretim Okulu yer alıyor. 945 öğrencinin eğitim gördüğü okulda, idari personel ve öğretmenlerle birlikte yaklaşık bin kişi bulunmaktaydı. Kumrular Caddesi’nde iki dershane ve yanındaki Sümer Sokak’ta bulunan 6 dershanede öğrenciler eğitim görüyordu.

        TOPLU TAŞIMA: Başkentin pek çok noktasına kalkan dolmuş ve otobüs durakları da patlamanın yüz metre ötesinden başlıyor. Cadde, toplu taşıma araçlarının da güzergâhında yer alıyor. Güvenpark’tan hareket eden Dikmen, Ayrancı, Balgat, Oran Yıldız, Birlik Mahallesi otobüs ve minibüsleri, bu istikameti kullanıyor. Sürekli trafiğin olduğu sokağın sağında araçlar park ederken, çok sayıda taksi durağı da var.

        ÖĞLE ARASINDA OLSAYDI: Kumrular, yaya trafiği açısından da Başkent’in en önemli caddelerinden biri. Onlarca lokanta ve restorana ev sahipliği yapan Kumrular Caddesi, fast food merkezi olarak biliniyor. Kamu ve özel kurum çalışanları öğle saatlerinde bu caddede yemek yiyor. Birçok giyim ve kozmetik mağazası, iki süper market, eczane ve kırtasiyelerin yer aldığı cadde alışveriş için de kullanılıyor. Patlama saat 11.00 yerine, öğle arasında yaşansaydı, ölü sayısı çok daha artabilirdi.

        KÜTÜPHANE, HASTANE: Kumrular Caddesi’nde Ankara Halk Kütüphanesi, karşısında Çankaya Kaymakamlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satış reyonu, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın binası bulunuyor. Sokağın köşebaşında ise özel bir hastane hizmet veriyor.

        Araç parçaları havadan düşüyordu

        Patlama olduğu sırada, 30 metre yakınında bulunan görgü tanığı emekli öğretmen Adnan Yavuz, “Eşimle konuşuyordum, bir anda büyük bir patlama oldu. Araç parçaları havadan düşmeye başladı. Yerde parçalanmış insanlar, yaralılar gördüm. Korkunç bir andı. Ardından küçük küçük patlamalar devam etti” dedi.

        Yaslandığı otomobil patladı havaya uçtu

        Yeni işe başladığı telefon bayiinde bunalınca hava almak için dışarı çıkan Mustafa, bir arabaya yaslanıp gelip geçenleri izliyordu. Yaslandığı otomobil havaya uçunca, bedeninden geriye sadece başı kaldı.

        Kumrular Caddesi’ndeki patlama masum insanların canını alırken, ardında da gözyaşartan öyküler bıraktı. Patlama sonucu can veren 3 kişiden biri de Mustafa Bingöl. Henüz 22 yaşındaydı. 6 çocuklu Muşlu bir ailenin 5’nci çocuğuydu Mustafa. Bulanık İlçesi’nde dünyaya geldi. Henüz 3 yaşındayken, ailesi Ankara’ya göç etti. Ankara yolculuğunun hemen ardından babası da Avusturya’ya işçi olarak gitti. Yılda bir Ankara’ya gelip çocuklarını görüyordu.

        PARÇALANDI

        Mustafa Bingöl, ortaokulu bitirip çalışmaya başladı. Pizzacıda, lokantada çalıştı. Askerliğini Trabzon’da yapan genç adam, 4 ay önce Ankara’ya döndü. Üniversiteye giden küçük kardeşi ve annesiyle aynı evde yaşıyor, evin geçimini sağlıyordu. Askerden gelir gelmez Kumrular Caddesi’ndeki telefon bayiinde işe girdi.

        Dün sabah da işyerine gitti. Öğle saatlerine doğru bunalınca, ‘hava alacağım’ diyerek, dışarıya çıktı. Bir arabaya yaslanıp, gelen geçeni izlemeye başladı. Bu sırada yaslandığı araba, havaya uçtu. Mustafa’nın bedeni paramparça etrafa dağıldı, sadece başı sağlam kaldı. Korkunç bir şekilde can veren Mustafa’nın ölüm haberini annesi Şefika Bingöl’e yakınları verdi. Biricik evladını kaybetmenin acısıyla perişan olan Bingöl, oğlunun ardından Kürtçe ağıtlar yaktı. Bingöl’ün patlamanın şiddetiyle parçalanan cesedinin diğer parçaları bulunursa cenazesi bugün defnedilecek. Patlamada, 60 yaşındaki Hataylı Dürdane Beyhan da feci şekilde can verdi.

        PANİK, KORKU ve GÖZYAŞI

        Patlama sonrası, korkunç olayın dehşetini üzerlerinden atamayanlar sinir krizi geçirirken, bazı veliler de bölgede bulunan okullardaki çocuklarına koştu.

        YARALILARIN İSİMLERİ

        Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yaralı vatandaşları tedavi gördükleri hastanelerde ziyaret etti. Atalay ile Akdağ, yaralılara geçmiş olsun dileğinde bulundu. Yaralanan vatandaşlardan kimlikleri belirlenenlerin isimleri şöyle:

        Çağrı Boydaş

        Meltem Öztürk,

        Zübeyir Yılmaz,

        Ekin Toker,

        Abit Yaygır,

        Yusuf Ünal,

        Serap Turgut,

        Berna Ünsal,

        Rıfat Yılmaz,

        Halis Öztürk,

        Meltem Öztürk,

        Zübeyir Yılmaz,

        Burcu Oktay,

        Muzaffer Acun,

        Batuhan Öztürk,

        İlknur Öztürk,

        Filiz Çelikçi,

        Semra Güven,

        Selçuk Suci,

        Aytekin Kaptan.

        BAŞBAKAN'IN KOMŞUSU ÇIKTI

        Patlamada hayatını kaybeden Orhan Güzel (18), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ikamet ettiği Keçiören Subayevleri Candan Sokak’tan komşusu çıktı. Açık lise öğrencisi Güzel’in, ailesine destek olmak için olay yerindeki kuruyemişçide çalıştığı belirtildi. Kastamonu’nun İhsangazi İlçesi, Akkaya Köyü nüfusuna kayıtlı Güzel’in ölüm haberi, annesine olaydan 12 saat sonra bildirildi. Güzel’in cesedini, Adli Tıp’ta ayak parmaklarından teşhis eden baba Mustafa Güzel, gözyaşlarına boğuldu. Oğlunu teröre kurban veren acılı baba, şunları söyledi: “Lanet olsun. Televizyonda haberi görünce hemen oğlumu aradım. Ancak telefonu cevap vermedi. Koşa koşa gittim...”

        PKK ÜSTLENMEDİ

        PKK, kendilerine yakınlığı ile bilinen Fırat Haber Ajansı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Ankara'da yaşanan patlamayla ilgilerinin bulunmadığını belirtti ve patlamayı üstlenmedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa