Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İskenderun'da piskopos cinayeti

        Hatay'ın İskenderun ilçesinde görev yapan Anadolu Episkoposluğu ve Havarisel Vekili Luigi Padovese, evinde uğradığı bıçaklı saldırıda hayatını kaybetti. Vatikan'ın da temsilcisi olan Padovese'nin şoförü suç deliliyle yakalanarak gözaltına alındı. Akli dengesi bozuk olduğu öğrenilen şoför çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

        Padovese, önceki gün Hatay'ın İskenderun ilçesinde uzun yıllar sinema olarak kullanılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek kiliseye dönüştürülen Süryani Katolik Kilisesi'nin ilk ayinine katılmış, burada İsrail'in saldırısını kınamıştı.

        Cinayet şüphelisi olarak episkoposun şoförünün gözaltına alındığı öğrenildi.

        -İTALYA'NIN İZMİR KONSOLOSU CARTA BÖLGEYE GİDİYOR

        Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese'nin öldürülmesi üzerine, İtalya'nın İzmir Konsolosu Simon Carta'nın bölgeye gitmekte olduğu öğrenildi.

        İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, olayın çok yeni olduğunu ve gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyerek, Konsolos Carta'nın İskenderun'a hareket ettiğini belirtti.

        -HATAY VALİSİ LEKESİZ: ''ZANLI ŞOFÖR, SUÇ ALETİYLE YAKALANDI''

        Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Anadolu Kiliseleri Episkoposu Luigi Padovese'yi bıçaklayarak öldüren zanlının suç aletiyle yakalandığını bildirdi.

        Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konunun kendisine intikal etmesinin ardından yaptığı araştırmada, hastaneye kaldırılırken hayatını kaybeden Padovese'yi öldürdüğü iddia edilen zanlı Murat A'nın gözaltına alındığını söyledi. Vali Lekesiz, zanlı Murat A'nın Padovese'nin yaklaşık 4,5 yıldır şoförlüğünü yaptığının belirlendiğini ifade etti.

        Olayı kapsamlı olarak araştırdıklarını kaydeden Lekesiz, şöyle konuştu:

        ''Padovese'yi bölgemizde bulunduğu için yakın tanıyoruz. Ölümü hepimizi üzdü. Zanlı suç aletiyle yakalandı. İlk araştırmaya göre konunun siyasi bir tarafı yok. 4,5 yıldır Padovese'nin şoförlüğünü yapan zanlının psikolojik sorunları olduğunu ve tedavi gördüğünü öğrendik. Padovese'nin öldürülmesi kişisel bir olay gibi görünüyor. Olayı detaylı bir şekilde araştırıyoruz.''

        Gözaltın alınan Murat A. polisteki sorgusunun ardından adliyeye sevk edildi

        -TERÖRİST SALDIRIYI KINAMIŞTI-

        Padovese, Süryani Katolik Kilisesi'nde iki gün önce düzenlenen ilk ayindeki konuşmasında, İskenderun'daki 6 askerin şehit edildiği terör saldırısını kınamış, askerlere Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabır dilemişti.

        Anadolu Kiliseleri Episkoposu Luigi Padovese İskenderun'un, farklı dinlerin bir arada yaşadığı, farklı kültürlerin beşiği olduğunu vurgulayarak, ''Süryani kilisesinin açılması anayasa ve devletin inanç özgürlüğüne verdiği önemin göstergesidir'' diye konuşmuştu.

        VATİKAN SÖZCÜSÜ LOMBARDİ: "KİLİSE YİNE KANLI BİR BEDEL ÖDEMİŞTİR"

        Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Vatikan Radyosu'na yaptığı değerlendirmede, Padovese'nin öldürülmesinin, 2006'da Trabzon'da İtalyan papaz Andrea Santoro'nun katledilmesi hadisesini çağrıştırdığını iddia ederek, "Kilise yine kanlı bir bedel ödemiştir" dedi.

        MURAT ALTUN'UN ANNESİ SULTAN ALTUN: ''OĞLUMUN CEZAEVİNE GİRMESİ DEĞİL, PİSKOPOSUN ÖLÜMÜ BENİ ÜZDÜ''

        Hatay'ın İskenderun ilçesinde bıçaklanarak öldürülen Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'nin katil zanlısı Murat Altun'un (26) annesi Sultan Altun, ''Oğlumun cezaevine girmesi değil, piskoposun ölümü beni üzdü'' dedi.

        Karaağaç beldesi Sahilyolu Sultanköy Mahallesi'ndeki yazlık evinde dün bıçaklanarak öldürülen Padovese'nin katil zanlısı olarak tutuklanan şoförü Murat Altun'un avukatı Cihan Önal, İskenderun'daki bürosunda, zanlının annesi Sultan, kardeşi İbrahim Altun, eniştesi ve aynı zamanda akrabası olan Kubbettin Altun ile basın toplantısı düzenledi.

        Avukat Önal, toplantıdaki konuşmasında, daha önce de açıkladığı gibi olayın arkasında siyasi ya da başka bir neden aranmaması gerektiğini belirterek, ''Cinayet siyasi değil, münferit bir olaydır. Müvekkilim çeşitli ruhsal sorunlar yaşıyor. Cinayetin arkasında başka nedenler aramak hem ailesini hem de Katolik Kilisesini üzer'' dedi.

        Müvekkilinin kendi halinde, sessiz, sakin, insanlarla ilişkileri son derece iyi, anlayışlı ve güler yüzlü kişiliğiyle tanındığını ifade eden Avukat Cihan Önal, ''Ancak, son dönemlerde yaşadığı ruhsal sorunlar herkesçe biliniyor. Bu nedenle cinayeti işlediğini düşünüyoruz. Müvekkilimin bu durumu doktor raporlarıyla da ispat edilmektedir'' diye konuştu.

        Avukat Önal, müvekkilinin ''Müslüman olduğunu, hiçbir zaman din değiştirmediğini, ayrıca, kesinlikle sabıkasının bulunmadığını, adli sicil kayıtlarında da bunun görülebileceğini, bugüne kadar ilk kez karakola düştüğünü'' kaydetti.

        Zanlı Murat Altun'un annesi Sultan Altun ise basın toplantısında gözyaşlarıyla yaptığı konuşmada, oğlunun piskoposu çok sevdiğini, ne zaman telefonla arasa 'buyurun', 'peki monsenyör, 'hemen monsenyör', 'tamam monsenyör' diyerek tüm talimatlarını yerine getirdiğini, her zaman da saygı duyduğunu söyledi.

        Piskopos ile oğlunun baba oğul gibi olduklarını ifade eden Sultan Altun, ancak oğlunun psikolojik sorunlar yaşadığını da doğrulayarak, özellikle son 2 aydır bunu yoğun olarak gözlemlediklerini belirtti.

        ''Oğlumun cezaevine girmesi değil, piskoposun ölümü beni üzdü'' diyen anne Sultan Altun, şöyle devam etti:

        ''Oğlum bir hafta boyunca kilisede kaldı hiç eve gelmedi. Onu aradığımda da kilisede rahat olduğunu, eve gelmek istemediğini söyledi. İki gün önce de eve gelmişti. O gün oğlum işe gitmek istemedi, yorgun olduğunu söyledi, ancak piskopos ısrarla çağırdı. Bu kez piskopos ile ben görüşüp oğlumun rahatsız olduğunu söyledim,ancak 'onunla gezeceğiz, yemeğe götüreceğim' diye ısrar etti. Derdim birdi iki oldu. Oğluma da yanıyorum, piskoposun ölümüne de üzülüyorum.''

        Zanlı ile aynı kilisede görevli olan eniştesi ve akrabası Kubbettin Altun ise kilisede herhangi bir sorun yaşanmadığını, ancak Murat Altun'un psikolojik sorunlarının bulunduğunu, bu sorunların son iki aydan bu yana daha da arttığını gözlemlediklerini belirtti.

        MURAT ALTUN'UN AVUKATI CİHAN ÖNAL: ''CİNAYET SİYASİ DEĞİL, MÜNFERİT BİR OLAYDIR''

        Hatay'ın İskenderun ilçesinde bıçaklanarak öldürülen Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'nin katil zanlısı Murat Altun'un avukatı Cihan Önal, '' Cinayet siyasi değil, münferit bir olaydır. Müvekkilim çeşitli ruhsal sorunlar yaşıyor'' dedi.

        Karaağaç beldesi Sahilyolu Sultanköy Mahallesi'ndeki yazlık evinde dün bıçaklanarak öldürülen Padovese'nin katil zanlısı olarak gözaltına alınan ve bugün sevk edildiği Nöbetçi Mahkeme tarafından tutuklanan Murat Altun'un avukatı Cihan Önal, adliye çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        Avukat Önal, müvekkilinin çeşitli ruhsal bozukluklar geçirdiğini, kullandığı ilaçların da ortada olduğunu belirterek, ''Kendisi, cinayetle ilgili her şeyi itiraf etmiştir'' dedi.

        Müvekkilinin cinayeti tek başına işlediğini, hiç kimsenin etkisi ve yönlendirmesi altında kalmadığını, kimsenin de kendisine yardımcı olmadığını söylediğini anlatan Avukat Cihan Önal, şöyle devam etti:

        ''Ancak, anlatıldığı gibi cinayet siyasi değil, münferit bir olaydır. Müvekkilim çeşitli ruhsal sorunlar yaşıyor. Cinayeti de bu ruh haliyle işlenmiştir. Bizim de gördüğümüz kadarıyla müvekkilim ruhsal bozukluklar geçiriyor. Müvekkilim, 3-4 yıldan beri Padovese'nin yanında çalışmaktadır. Dosyada gizlilik kararı olduğu için aslında daha fazla bilgi alamıyoruz. Dava süresince Adli Tıp Kurumuna ve çeşitli sağlık kuruluşlarına başvurulacak, gerekli açıklamalar da dava aşamasında yapılacak.''

        Müvekkilinin, cinayeti bıçakla işlediğini itiraf ettiğini vurgulayan Cihan, ''Cinayeti neden işlediği konusunda da net bir şey söylemiyor. Aslında çelişkili ifadeler de veriyor. Biraz önce de söylediğim gibi müvekkilim ruhsal sorunlar yaşıyor'' diye konuştu.

        -VAHİY GELDİ İDDİASI-

        Avukat Önal, bir gazetecinin, Murat Altun'un, ''Vahiy geldi öldürdüm'' şeklinde ifade verdiğinin hatırlatılması üzerine, ''Müvekkilimin psikolojisi bozuktu, sorunları vardı, tedavi görüyordu. İfadesinde vahiy geldiğini söylemiş ama psikolojik sorunları var, böyle bir ifade kullanmış'' diye konuştu.

        Önal, bugün öğle saatlerinde Murat Altun'un ailesi ile basın toplantısı düzenleyeceklerini söyledi.

        Murat Altun'un, din değiştirdiği yönündeki iddiaların da doğru olmadığını belirten avukat Cihan Önal, müvekkilinin Müslüman olduğunu söylediğini kaydetti.

        -PSİKOPOS PADOVESE'NİN OTOPSİSİ TAMAMLANDI-

        Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde şoförü Murat Altun tarafından bıçaklanarak öldürülen Anadolu Episkoposluğu ve Havarisel Vekili Luigi Padovese'nin (63) 15 bıçak darbesiyle öldürüldüğü ortaya çıktı. Yapılan otopsinin ardından cenazesi rahipler tarafından teslim alınan Padovese'nin boğazının kafası vücuttan ayrılıncaya kadar kesildiği de tespit edildi.

        AJANSLAR

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa